Így dolgozz otthonról a Microsoft Teams-zel!

Hb Cikk Microsoft

Egy korábbi cikkünkben a webes kommunikációra alkalmas eszközök között megemlítettük a Microsoft Teams-et is. Érdemes ezt egy kicsit közelebbről is szemügyre venni, mert sokaktól szó szerint egy karnyújtásnyira van, még ha nem is tudnak róla.

Magyarországon is egyre többen használják az Office 365 üzleti alkalmazáscsomagját – használják, de nem használják ki. A többség még mindig csak a levezetést, a naptárt, az irodai alkalmazásokat, esetleg a OneDrive felhő alapú tárhelyet ismeri belőle. Pedig a csomagban olyan rejtett kincsek is lapulnak, amelyek kimondottan jól jönnek a koronavírus idején.

Ezek sorába tartozik a Teams is, ami teljes körű kommunikációs és együttműködési szolgáltatásokat kínál, és a dolgozók között akár az e-maileket is kiválthatja.

 • Csoportok létrehozása

A Teams-ben villámgyorsan létre tudunk hozni különféle csoportokat, amelyekbe belső dolgozókat és külső partnereket egyaránt meghívhatunk. A csoportok lehetnek kisebbek (egy részleg) vagy nagyobbak (a teljes cég), állandóak (a meglévő szervezeti egységek szerint) vagy időlegesek (egy-egy projektre, kampányra létrehozva). A csoportokon belül még kialakíthatunk csatornákat is, ahol adott témák, munkák kerülhetnek terítékre.

Minden kommunikáció ezeken a csatornákon belül zajlik és ott is őrződik meg.

 • Csevegés

Beszélgetéseket kezdeményezhetünk, amiket mindenki lát vagy privátban csetelhetünk egy vagy több csoporttaggal. Az új generációs munkavállalók (és a móka) kedvéért a beszélgetést feldobhatjuk emojikkal, animált gif-ekkel vagy akár szerkeszthető mémekkel is.

 • Közösen szerkeszthető fájlok

A felületre becsatolhatók fájlok a számítógépről vagy felhős tárhelyekről (nem csak a OneDrive-ról). A dokumentumok akár a Teams-en belül is megnyithatók és szerkeszthetők, ha csak kisebb módosításokat akarunk bennük végrehajtani, de a webes vagy asztali Office alkalmazásokat is használhatjuk szerkesztésre. A beszélgetésekbe becsatolt dokumentumok külön lapon gyűlnek össze, hogy kényelmesen el lehessen érni őket.

 • Videokonferencia

Erős videokonferenciás képességekkel is bír a Teams. Hívás közben üzeneteket válthatunk egymással, fájlokat oszthatunk meg és szerkeszthetünk közösen, de megosztható a teljes képernyő vagy akár csak egy-egy alkalmazás ablaka is. Része a videokonferenciának a whiteboard is, amire szabadon lehet jegyzetelni. A jegyzetek a hívás után elmentődnek és később bármikor előhívhatók. Érdekes – és otthoni munka mellett rendkívül hasznos – funkciója a videokommunikációnak, hogy a rendszer képes a háttér elhomályosítására, hogy csak a beszélgetésben részt vevő kolléga képe maradjon éles, miközben a háttérben nyugodtan mozoghat a feleség/férj/gyerek/kutya/macska. (Az említett funkciók mobiltelefonról is elérhetők, a videohívásokba mobilról is be lehet csatlakozni.)

Mindezeket a képességeket pedig nem csak a vállalaton belüli kommunikációra lehet felhasználni. Semmi akadálya nincs annak például, hogy egy kisebb cég az egy-két tucatnyi ügyfelének mindegyikéhez külön csoportot hozzon létre. Innentől kezdve a velük folytatott kommunikáció a Teams-en keresztül zajlik: újabb ajánlatokat lehet küldeni, az ügyfél a Teams-ben kérhet segítséget, megoszthatók a különféle dokumentumok (árajánlatok, szerződések), amelyek a későbbiekben is mindig rendelkezésre állnak. Attól sem kell félni, hogy illetéktelenek kerülhetnek bizalmas információk birtokába, mert egyrészt a Teams-en belül aprólékosan szabályozhatók a csoporttagok jogosultságai, másrészt a OneDrive-on keresztül elérhetővé dokumentumok megosztása is korlátozható, visszavonható.

Hogyan kezdd el használni a Microsoft Teams szolgáltatást? A videóban lépésről lépésre megmutatjuk!

2020. március 16-ától az Office 365 Vállalati Alap és Prémium csomagokra történő új előfizetés esetén a szolgáltatásokat az első 3 hónapban díjmentesen veheted igénybe. A Microsoft Teams a Vállalati Alap és Prémium csomagokban is elérhető.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 3.3 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.