Hogyan védik adataikat a tinik?

Olvasási idő 4 perc
Kkv 011 Cikk Adatvédelem

Digitális, erkölcsi tűzfalak a fiatalok életében. Miként védjük magunkat az internetes adathalászattól? Mit böngészünk, és mennyire nyílunk meg az online világ felé?

Korunk legnagyobb vívmánya az internet. Ez a platform elérhető az összes jelen lévő nemzedék számára, viszont a korosztályok között hatalmas technológiai szakadékok vannak. Az X, Y generáció nagy többsége csak felhasználó a digitális térben, viszont ahogy egyre inkább haladunk a fiatalabbak felé, annál inkább sejteti magát a tény, hogy korunk fiataljai már „digitális bennszülöttnek” is nevezhetők. Ezt a kifejezést 2001-ben használták első alkalommal. Mai értelmezés szerint azt a csoportot nevezzük így, akik készségszinten használják és alapvetőnek tekintik az informatikát az életükben, mivel beleszülettek a fejlődő világba. Erre a generációra jellemző, hogy jobban preferálják a képi és hanganyagokat az írott anyagoknál, gyorsabb információ feldolgozási képességeik vannak, illetve könnyebben szűrik is az adatokat. Hétköznapi szóval élve ők a tinik.

A fiatalok napjaik nagy részét online töltik, idejüket jellemzően a közösségi oldalak, a játékok, esetleg a videó- és streaming szolgáltatást nyújtó oldalak kötik le. Mivel az internet lehetőséget nyújt a dolgok könnyű és gyors elérésére, ezért a korosztály számára ez a legmegfelelőbb platform ahhoz, hogy értesüljenek a világ őket érintő híreiről.

Ezeket a híreket a Facebook-ról, a Twitter-ről illetve az Instagram-ról szerzik be. Kevesen használják a felnőtteknek szóló híroldalakat (Origo, HVG stb), hisz a felhasználók saját közösségi felületeik alkotják azt a hírfolyamot, melyet igényelnek. Ennek előnye és hátránya is van. Erre a kettős tényezőre a legjobb példa a YouTube, ez a videómegosztó olyan algoritmusokat használ, amelyek figyelik a felhasználók által nézett videoklipeket, majd egy „egyvelegbe” gyűjtve folyamatosan ismétlik őket. Ez korlátozza a felhasználót új dolgok megtekintésében. Ilyen korlátozottsággal jár a közösségi hírek tömkelege is, hiszen az ismerősök által megosztott vélemények, hírek egy láthatatlan falat képeznek közöttük és az új, eltérő szemléletek között.

A böngészős, posztolgatós, olvasgatós dolgokon túl, létezik a tiniknek olyan csoportja is, akik az internet adta lehetőségeket szélesebb körben használják ki, torrentezéssel vagy esetenként a Dark Webbel is kapcsolatba kerülnek. A torrentezésből és a web sötét oldalából adódóan tisztában kell lenniük a számítógépük megfelelő védelmével, tudniuk kell, milyen következményekkel járhat az esetleges hiba, és bizonyos dolgoknál milyen nagy lehet a rizikó.

A magánjellegű információ a legértékesebb

Legyen szó erős jelszóról, kétfaktoros hitelesítésről vagy különböző biztonsági szekvenciákról, a tinik meg tudják lelni azt, ami őket az adott helyzetben a leginkább védi az illetéktelen behatolástól.

Adott számtalan lehetőség az internetet használó cégek számára, hogy olyan adatokhoz jussanak a felhasználóktól, amik elősegítik terjeszkedésüket. A XXI. század egyik legértékesebb valutája az adat, az információrengetegből olyan magánjellegű dolgokat lehet kihalászni, melyet nem biztos, hogy mindenki szívesen osztana meg az ezt felhasználó cégekkel.

Vegyük alapul a hirdetéseket. Számtalan videó kering az interneten arról, ahogy a videót készítő illető valamiről direkt beszél a telefonja mellett, majd nemsokkal ezután pontosan olyan hirdetésekkel találkozik az interneten. A fiatalok nagy többsége tisztában van azzal, hogy figyelik őket a cégek és ezt különböző megoldásokkal próbálják megakadályozni. Vannak, akik eltakarják a telefonjuk és laptopjuk első kameráját, kikapcsolják és letiltják teljesen a helymeghatározást, inkognitó módot használnak olyan keresésekre, amelyekről tudják, hogy hónapokig tartó hirdetéseket generálnak annak ellenére is, hogy ők ezt nem akarnák.

Mi jobban odafigyelünk adataink védelmére egy átlagfelhasználóhoz képest. Nem csak használjuk az internet adta lehetőségeket, hanem értjük is a történéseket, így képessé váltunk azok irányítására is. Az online magánéletünk ott kezdődik, ahol mi akarjuk.

Fentieket alapul véve nem is meglepő, hogy a 13-18 éves fiúk körében észrevehetően nagy a védelmi szint, e korcsoport játszik a legtöbbet, ők azok, akik leginkább meg akarják érteni, mi is az, amit használnak, és milyen lehetőségeik vannak a cyber világban. Így bukkannak rá a torrentre, így fedezik fel, hogy vannak reklámblokkoló bővítmények, léteznek biztonságosabb, jobban személyre szabhatóbb rendszerek is, mint akár a Windows. Védelmüket már a háztartás részét képező wifi routeren elkezdik, ezzel védve a család többi tagját is.

Mivel beleszülettünk a digitális világba, nehezen tudnánk létezni nélküle, de ami legalább ennyire fontos, az a kontroll az online magánéletünk felett. Számunkra a legfontosabb, hogy az internetezés során távolságot, nyugalmat és konfigurálható környezetet kapjunk.

Toth Tamás kidsnews.hu újságírója és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem első éves mérnökinformatikus hallgatója.

Számomra az írás egy lehetőség arra, hogy a véleményem maradandó legyen, és elérjen olyan fiatalokat, akik számára ugyanúgy fontos a technológia, a fejlődés, hogy tudjak adni egy kicsit a saját nézeteimből a többieknek.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!