Hogyan lett a népszerű társasjátékos YouTube videók készítőiből sikeres vállalkozó?

A hobbijuk lett a hivatásuk – ráadásul úgy, hogy közben sok más emberrel is megoszthatják szenvedélyüket. Győri Zoltán és Győri-Nádai Réka nemcsak házastársak, közös vállalkozásuk is van. A társasjátékozás közös hobbiként indult náluk, de egy idő után úgy gondolták, hogy az lenne az igazi, ha a munkájuk is a játékhoz kapcsolódna, így felépítették a saját sikeres bizniszüket. Réka azt mesélte el nekünk, hogyan sikerült nekik mindez, hol tart most a vállalkozásuk, a ’Mit játsszunk?’, és hogyan segítették őket az online videók a terjeszkedésben. 

Réka és Zoli házaspárként megtapasztalták, hogy sok családban problémává vált, hogy egyre jobban lecsökkent az együtt töltött minőségi idő mennyisége. Azt vették észre, hogy a játék rendkívül sokat tehet hozzá a mentális egészségünk megőrzéséhez, mert egyszerre kikapcsol, szórakoztat, fejleszt, de ugyanakkor közös élményt is jelent. Mivel 2017-ben ritka volt az olyan magyar nyelvű csatorna a YouTube-on, amelyik kimondottan társasjátékokkal foglalkozna, arra gondoltak, hogy megpróbálkoznak az első ilyen tematikájú vlog elindításával.  

„Nem idegenkedtünk attól, hogy kamera előtt kell szerepelni, mert az eredeti szakmáink is igényelnek nyilvános szereplést. Zoli, a férjem, tanító és játéktervező, én drámapedagógiai és dramaturg vonalról jövök eredetileg, a színház világában találtunk egymásra” – meséli Réka. A vállalkozásban remekül kiegészítik egymást: Zoli dolga a játéktervezés, Réka pedig brand menedzserként felel azért, hogy a ’Mit játsszunk?’ széles körben ismert legyen.  

Réka és Zoli tényleg odavannak a játékokért, a videóikból sugárzó lelkesedés egyáltalán nem mesterkélt. Szívesen játszanak együtt otthon, amibe idővel egyre inkább bevonják most ötéves kisfiukat is. Amikor a YouTube csatornájukat elindították, még nem látták előre, hogy idővel valóban a társasjátékozás népszerűsítése lehet a főfoglalkozásuk. Öt évvel ezelőtt csupán azt látták, hogy hiánypótló lehet, ha elkezdenek edukatív, ajánló jellegű videókat készíteni társasjátékokról. Azóta sok minden változott – nemcsak ők tudtak szintet lépni saját vállalkozásukkal, de a magyarországi közönség is érdeklődőbb lett a társasjátékok iránt.  

A covid miatti bezárkózós időszakban sokan rátaláltak a társasjátékokra  

„A szakmán belül leginkább a covid-járvány miatti bezártsággal magyarázzák, hogy megugrott a társasjátékok népszerűsége. Az a feltevés, hogy akkor sokan találták meg a társasjátékban a tökéletes, négy fal között is kikapcsolódást jelentő elfoglaltságot. Én viszont azon a véleményen vagyok, hogy ez a tendencia már korábban kezdődött. Minél több időt töltünk online, annál inkább megvan az igényünk arra, hogy legyenek maradandó élménypillanatok az életünkben – ami játék közben könnyen kialakul. Flow-élményünk lehet, belefeledkezhetünk abba, hogy együtt játszunk azokkal, akik fontosak nekünk. A társasjáték szórakoztat, fejleszt, összekapcsol minket, és kétségtelen, hogy a covid alatt jobban összekötötte az embereket.  Az a meglátásom, hogy a társasjátékokon keresztül kapcsolódhatunk a belső gyermeki lényünkhöz, ez pedig az online játékokban nem jelenik meg ilyen élesen” – magyarázza Réka.  

Egészen biztosan Réka és Zoli is hozzájárultak ahhoz, hogy ma már egyre többen keresik a társasjátékokat, hiszen az elmúlt öt évben a társasjátékozás arcaivá váltak. Rendszeresen kapnak meghívásokat rendezvényekre, de saját maguk is szerveznek játékos eseményeket. Sőt, felfedezve az igényt, hogy a vállalati kultúrában is helye van a játéknak, cégek számára is tartanak élményközpontú tréningeket, workshopokat.  

Nem is maradt el a visszajelzés arról, hogy amibe belevágtak, arra szükség van és jól végzik dolgukat: 2018-ban elnyerték ’Az év felfedezettje’ díjat a Cosmo gálán, egy évvel később pedig Rékát ’Az év vállalkozónője’ címmel tüntették ki. 2020-ban egy TEDx előadás megtartására is felkérték őket, Magyarországon elsőként ebben a témában. De a legfontosabb visszajelzés mégis az, hogy időközben 37 ezres követőtáboruk alakult ki a YouTube-on.  

Mit Jatsszunk 03
Nem kell előképzettség ahhoz, hogy YouTube csatornát indíthassunk 

„Első lépésként a közösségi média felületeinket hoztuk létre – a YouTube csatorna mellett lett Facebook oldalunk és egy Patreon fiókunk is, mivel közösségi finanszírozást indítottunk el a csatornánkhoz. Ehhez hozzá tartozik, hogy a kezdetektől fogva kikértük a közönségünk véleményét, mai napig sokat tanulunk a követőink visszacsatolásaiból” – emlékszik vissza a ’Mit játsszunk?’ csatorna indulására Réka. Hozzáteszi, hogy a mai napig sok időt töltenek azzal, hogy vlogokat néznek, igyekeznek tanulni abból, mit csinálnak mások. Követni kezdték azokat, akiket Magyarországon sikeresnek láttak, és ugyanígy külföldi vloggerekre is odafigyelnek, átgondolják, hogy egyes tartalmak hogyan transzformálhatók át a magyar közönség számára.  

Eredetileg nem volt semmilyen előképzettségük marketing, pláne online marketing területen, de időközben Réka több tanfolyamot is elvégzett, járt például a Google képzésére is, hogy megalapozhassa, és vállalkozásuk javára fordíthassa tudását. Most már olyan szintű gyakorlatra tett szert, hogy más cégek kommunikációjával is foglalkozik – a saját vállalkozás sikere pedig minden új ügyfél esetében is kiváló referencia.  

Jelen kell lenni mindenféle platformon  

A YouTube-on a legnézettebb videóik 80.000 - 110.000-es megtekintésszámnál tartanak, de ma már Instagramra és TikTokra is rendszeresen posztolnak, már csak azért is, mert ott érik el leginkább a kamaszokat rövid, de értékes tartalmakkal. TikTokon találjuk egyébként a legnépszerűbb videójukat. Viszont a YouTube csatornájukra keresnek rá a leggyakrabban, ami egyértelműen igazolja azt, hogy jó döntés volt egy ilyen speciális témát online videókban feldolgozni. Réka azt mondja, hogy a videók nélkül sokkal kevesebb emberhez jutnának el.  

„Amikor valaki vesz egy új társasjátékot, de nem érti meg rögtön a játékszabályt, vagy nem akar hosszú órákat tölteni a betanulással, ránk keres az interneten, és jó eséllyel talál egy videót, amiben a férjem 3-5 percben elmagyarázza a játék lényegét. A YouTube már csak ezért is nagyon hasznos, mert amolyan online videós könyvtárként funkcionál, elérhető itt az elmúlt öt évben feltöltött összes tartalmunk, és bármelyik, bármikor könnyen hozzáférhető” – foglalja össze Réka a YouTube legfőbb előnyeit. A videógyártással természetesen nem állnak le, pár héten belül az 1000. videójukat töltik fel a csatornájukra.  

Amikor elkészül egy videós tartalom, akkor először a YouTube-on osztják meg a közönségükkel. Utána kikerül a Facebookra is, ahol már zárt csoportot is létrehoztak a társasjátékok iránt érdeklődőknek. De készül ajánló Instagramra és TikTokra is. Van, amikor komolyabb kampány épül egy-egy játékra, akár még nyereményjáték is kapcsolódik hozzá. Hirdetésre még nem igazán költöttek komolyabb összeget, sikerült az organikus elérést megfelelően kiaknázniuk. Réka szerint az egész azon múlik, hogy megtaláljuk-e azt a témát, ami egyedi, amiről még sok lehet a mondanivaló, amivel újítók lehetünk. 

 „Mivel korábban viszonylag kevés tartalomkészítő volt, aki a társasjátékokkal foglalkozott volna, akit ez a téma érdekelt, automatikusan a mi csatornánkra talált rá. Egy családias közösség alakult ki, követőink gyakran megosztják a videóinkat, ezáltal pedig mindig tovább növekszik a csatornánk feliratkozóinak száma. A Facebook csoportunk még a nyári uborkaszezon alatt is heti 150 fővel gyarapszik” – számol be Réka az online közösség növekedéséről. 

Bármilyen témát fel tudnak dolgozni – de tartják magukat bizonyos határokhoz  

Az online videóknál lényeges elem a megfelelő képi tartalom, de Réka szerint azzal már nincs probléma, hogy valamilyen téma ne lenne a YouTube-on feldolgozható: „Mindent megoldunk. Élményprogramokat is bemutattunk már, szabadtéri, nyomozós játékról is készítettünk beszámolót, folyamatosan tágítjuk a határokat. Viszont fontos számunkra, hogy csak olyan játékkal foglalkozzunk, amellyel magunk is szívesen játsszunk, amit jó szívvel ajánlunk, mert alapvetően pozitív beállítottságúak vagyunk. Ezért számos alkalommal előfordult már, hogy valamilyen társasjátékra nemet mondtunk. Szerencsére olyan partnereink vannak, akikkel előre tisztázhattuk, hogy mindig őszinte véleményt mondunk a játékokról.”  

Hogy jár-e bármilyen kockázattal a vloggerkedés? Rékáék ügyelnek arra, hogy megőrizzék azokat a kereteket, amelyeket saját maguk számára szabtak. Például nem szerepeltetik gyermeküket a videókban, vagy nem számolnak be a magánéletükről: „Nem tartjuk magunkat influencernek. Ha napi vlogokat gyártanánk arról, hogyan élünk, megmutatnánk a kisfiunkat, akkor nyolcszor ennyi rajongónk lehetne – de nem ez a cél. Nálunk a társasjátékozás van a középpontban. Mi az edukatív tartalmakra fókuszálunk, nem a gyors közönségnövekedésre. Az a fontos számunkra, hogy akit érdekel a társasjáték, az rátalálhasson nálunk a minőségi tartalmakra.”  

Mit Jatsszunk 05
Mekkora biznisz van a videózásban? 

Azon kevesek közé tartozunk Magyarországon, akik a társasjátékkal való foglalkozásból meg tudnak élni – de ehhez kell az is, hogy több lábon álljunk. Része a megélhetésünknek a videózás is, nekünk is fizet a YouTube, mint minden YouTubernek, de nem annyit, hogy önmagában ez elég legyen a megélhetéshez. A vállalkozásunk fontos alapja a társasjátékfejlesztés, a rendezvények szervezése, és a vállalati tréningek lebonyolítása is” – árulja el Réka.  

Nem kell azt hinnünk, hogy a YouTube csak a fiataloknak való. A ’Mit játsszunk?’ célközönsége leginkább 25-55 éves fiatal felnőttekből áll, nők és férfiak vegyesen, a közös bennük az, hogy szeretnek játszani. Jó eséllyel ezt a szenvedélyt továbbadják gyerekeiknek is – de nem mindegy, hogy milyen mintát lát a gyerek a felnőttől, emeli ki Réka: „Ma már széles a választék, sok olyan családi, partijáték van, ami rövid idő alatt lejátszható, aztán behúzza a játékosokat – gyerekeknél ilyenekkel érdemes nyitni. Tinédzser korban van egy eltávolodás a játékoktól, de idővel vissza-visszatérnek. Párhuzamosan van jelen az életükben az offline és az online játék, de tény, hogy a tinédzsereknek sokszor nem a társasjáték a legkedvesebb időtöltésük. Azt pedig szülőként se felejtsük el, hogy amikor játszani ‘kell’, az már nem játék – senki se érezze magát kényszerítve. Az a jó, ha önszántából azért csatlakozik valaki, mert nem akar kimaradni a közös élményből.” 

Réka három tippje online videókban gondolkodó vállalkozók számára: 
 1. Nulladik lépésként tisztázzuk a célokat! 

Mielőtt belevágnánk, üljünk le egy papírral, és gondoljuk át, hogy mi a célunk. Mi az az egy gondolat, amit szeretnénk átadni az embereknek. Ha ez megvan, akkor meg lehet találni a megfelelő felületet hozzá. A YouTube azoknak való, akik saját területekről szórakoztatóan, motiválóan, ízesen tudnak beszélni, érezni rajtuk, hogy ez számukra egy szív-projekt.  

 1. Találjuk meg a megfelelő formátumot! 

Meg kell vizsgálni, hogy milyen témát válasszunk. A YouTube-on is rengeteg formátum van. Csak beszélni fogunk magunkról? Dobozokat bontunk ki a közönség előtt? Megmutatjuk a hétköznapjainkat? És ne feledjük: a saját közönségünkkel való folyamatos kommunikáció által rengeteget fejlődhetünk. 

 1. A tartalomgyártás nem lehet erőltetett menet! 

Meg kell találnunk azt, hogy önismeretileg miben tudunk fejlődni. Csak akkor nem fogunk kiégni a videógyártásban, ha nagyon kitartóak vagyunk, és érződik, hogy szívből szeretjük a szakmánkat, legyen szó akár színtanácsadásról, akár állatorvoslásról. 

Szerző:
Ganzler Orsolya – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.9 / 5. Összes értékelés: 10

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.