„Ha valaki másfél éve azt mondta volna, hogy táskákat fogok gyártani, kinevetem”- interjú az RTL Klubon futó Cápák között című üzleti showműsor,Telekom által elismert Digitálisan Tettrekész Díjas vállalkozójával, az Agni’s márka tulajdonosával

Olvasási idő 6 perc

„Minden okkal történik” – vallja Arisztotelész mondását Szabó Ágnes, akit a koronavírus adta bezártság vezetett új utakra. Alig egy éve, hogy férje asztalosműhelyében kikísérletezte, hogyan kombináljon fát és bőrt, s készítsen egyedi és különleges táskákat. Egykori légből pattant ötlete mára sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. Ágnes céltudatos személyisége a Cápák között műsorban is sikert aratott, Lakatos István 5 millió forinttal támogatta az induló üzletet. A fiatal hölgy a Telekom Digitáltálisan TettrekészDíját is kiérdemelte.  

Tavaly ilyenkor, a járvány előtt még pályázatírással foglalkoztál. Hogy lesz valaki közgazdászból táskakészítő kisiparos?

2020 márciusában kórházban voltam egy betegség miatt. Az intenzívről kikerülve nagyon komolyan kellett vennem a karantént. Gyakorlatilag elzártak a külvilágtól, nem mehettem sehova, az otthonomat sem hagytam el, nehogy elkapjam a vírust. Viszont mozgékony ember vagyok, két perc nyugtom nincs, mindig csinálnom kell valamit, így besettenkedtem faműves férjem asztalosműhelyébe, és ott kezdtem el kísérletezni a fellelhető eszközökkel. Eleinte próbálkoztam táblakép készítéssel, fénykép gravírozással, agyaltam, mit lehetne még kezdeni a lézergéppel, aztán egyszer csak jött egy sugallat, hogy táskát kell gyártanom… Hát így kezdődött.

Hiszel a sorsszerűségben?

Vallom, hogy minden okkal történik. Amikor beteg lettem, nem tudtam, hogy miért állították meg az életvitelemet, ami egyébként minden örömöm ellenére pörgős és stresszes volt. Ma már úgy vélem, fentről a fejemre koppintottak, hogy lassítsak egy kicsit és vegyek észre újabb lehetőségeket az állandó hajtás helyett.  

A pandémia számos vállalkozást újratervezésre késztetett. Olvasd el a Kompánia történetét, hogyan helyezték át rendezvényeiket az online térbe!

Emlékszel az első táskára, amit csináltál?

Hát persze, elég kiforratlan darab volt, ennek ellenére sok fantáziát láttam benne. Megvolt az AHA-élmény, tudtam, hogy ebből még lehet valami több is. Már akkor biztos voltam benne, hogy ez az én utam. Megfogalmazódott bennem, hogy promotálni kell a különleges táskákat, és az első darabot el is vittem Rubint Rékához, aki őszinte örömmel vállalta el a márka népszerűsítését. El volt ájulva a terméktől, azt mondta beutazta a Földet, de ilyet még sehol nem látott. Hát így kezdődött az együttműködésünk. Azóta egyre csak bővülünk, a technikák kiforrottabbak, vannak alkalmazottaim, a gördülékeny munkához szükséges eszközeim, meg vannak osztva a munkafolyamatok. A fatáskák díszítését mindig én készítem, igény szerint cseresznyéből, tölgyből, mahagóniból és dióból. Hosszú volt ám a kísérletezési fázis, a férjem fogta is olykor a fejét, hogy ennyi hulladékot, amit én a műhelyben csinálok, még életében nem látott…

Ismered a vásárlóid?

A legtöbb táskát webshopon adjuk el, de sokan ismernek és vannak személyes megkeresések is, például különleges alkalmakra, ajándékba szeretik adni a táskákat. Sok férfi szeretne a párjának különleges ajándékot, olykor egészen eredeti elképzeléssel, például volt, aki a felesége kedvenc nyakláncának a medálját akarta a fába faragtatni.

Hogyan szólítsd meg vevőidet, mint a nagyok? Katt ide!

Eddig soha nem látott kreatív oldalad hol rejtőzött?

Nem is tudtam, hogy tudok bármit is csinálni, ami nem papír, toll számítógép. Ha valaki másfél éve azt mondta volna, hogy táskákat fogok gyártani, kinevetem. Szeretem most is a pályázatírást, de már a saját vállalkozásomban hasznosítom az ezzel kapcsolatos tudásomat.

A táskákban fontos szerepet kapnak a népies motívumok, például a kalocsai minta. Közel áll hozzád ez a dekorációs világ?

Gyerekkoromban elviselni nem tudtam a népies motívumokat, nem értettem, hogyan tetszik bárkinek, de ahogy idősödtem, vonzani kezdtek. Vásárosnaményban élek, nálunk a keresztszemes hímzési technikák a térség jellegzetes mintái, ezért most ilyen hímzést kísérletezek applikálni a fára, remélem hamarosan sikerül.

Érdekel egy legendás üdítő visszatérése? Olvasd el a Bambi márka újraindításának sztoriját!

Miért jelentkeztél a műsorra?

Amikor Rubint Rékával tárgyaltunk, az asszisztense megemlítette, hogy a Cápák közöttben lenne a helye a vállalkozásomnak, de akkor még ellenálltam a lehetőségnek. Majd egyre több jelet kaptam az égiektől, hogy cselekednem kéne. Aztán gondoltam, mit veszíthetek? Jelentkeztem.  Be is hívtak, a tőlem megszokott alapossággal fel is készültem a megmérettetésre. A sarkalatos kérdésekre választ kerestem magamban. Figyeltem, melyik Cápa mennyire mozdul ki a komfortzónájából, mennyire hajlandó másba fektetni a pénzét, mint amit ismer. A felkészültségem, a vállalkozásban rejlő lehetőségek és a lelkesedésem adta el az ötletet, ezért szállt be Lakatos István 5 millió forinttal. Azóta elkezdtük az együttműködést, István szabad kezet ad mindenben, elmondja a véleményét, megosztja velem a tudását, de a döntést rám hagyja. Nem szól bele, hogyan fogom felhasználni az összeget. De a műsor igazi hozadéka nem csak a pénz, hanem az ismertség, ami rengeteg megrendelést, üzleti együttműködést hozott magával. Az emberek hallanak a táskákról, megkeresnek minket. Úgy érzem a szereplés lerövidítette az A-ból B-be vezető utat. Hiszek a jeleknek. Ha valahova odateszem magam, elérem, amit akarok.

Vannak távlati céljaid, vagy egyelőre a márka tudatosításán dolgozol?

Egyelőre a magyar piacon szerzünk ismertséget, megcéloztuk a turisztikai szektort, de távlati célunk a külföldi terjeszkedés. Számomra nem tűnik lehetetlennek a nemzetközi siker, nem is tudnám csinálni az üzletet, ha nem hinnék benne szívvel-lélekkel. Van egy mondás: akár hiszel benne, akár nem, mindenképpen igazad van. Sok inspiráló, önfejlesztő könyvet olvasok. Hiszem, hogy fejben dől el minden. És abban is, hogy ha valami nem megy, azt el kell engedni, mert nem a mi utunk. A pandémia előtt menyasszonyi ruha üzletet nyitottam, de hamar átláttam a szektorban rejlő nehézségeket és kockázatokat, így még azelőtt léptem, mielőtt komolyabb következményekkel kellett volna számolnom. Nem görcsölök rá dolgokra, ha látom, hogy valami nem megy, nem erőltetem. Hinni kell a nekünk kitaposott ösvényben, amin könnyedén sétálhatunk végig, ha elég éberség van bennük, hogy észrevegyük, merre érdemes tartanunk.

Összefoglalás:
 • “Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben”-vallja Ágnes Konfuciusz tanácsát. Nem lehet úgy sikereket elérni, ha szenvedést okozó munkát csinálunk.
 • Ha a fejünkben megszületik egy ötlet, és nem hagyjuk veszni, az ötlet előbb vagy utóbb testet ölt. Önmagunkban és vállalkozásunkban való hitünk nagyon fontos.
 • A lelkesedés önmagában nem elég, hiszen ahhoz, hogy eljussunk A-ból B-be kitartásra is szükség van, ugyanis az út során akadhatnak nehézségek, akadályok melyeket le kell győzni, ehhez viszont nélkülözhetetlen a kitartás.
 • Figyeljük a jeleket: ha nem kapunk megerősítést, nem a jó úton járunk.
 • A korlátokat tekintsük irányadónak: lehet, hogy az élet azért csuk be egy ajtót, hogy végre kinyissunk egy másikat.
Nézd meg Ági bemutatkozó kisfilmjét!

Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában vagy további inspirációs történetről olvasni, itt megteheted!

Szerző:
Sin Bettina – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.