Friss, vegyszermentes növények digitális technológiával – a Cápák adhatnak további lendületet a debreceni családi vállalkozásnak

Friss saláták otthonra, amiknek a termesztéséhez még kertre sincs szükség? Abszolút megoldható. A Green Drops Farmmal nemcsak megismerhetjük a hidroponikus növénytermesztés alapjait, de akár meg is vásárolhatjuk az ehhez szükséges kulcsrakész Rotower farmot. Hogy Rácz Gréta és édesapja, Rácz Sándor találmánya minél többekhez eljuthasson, abban akár a Cápák is segíthetnek. De nemcsak az ő érdeklődésüket keltették fel az okoseszközökre építő farmokkal: a Telekom Digitálisan Tettrekész Díját is elnyerték. Ismerjük meg történetüket!

A debreceni Rácz Sándor és lánya, Gréta nem gondolták korábban, hogy valamikor majd közös vállalkozást vezetnek. Hobbiként kezdtek el foglalkozni a talaj nélküli növények termesztésével – Gréta akkor még tanult, édesapja pedig főállásban dolgozott.

„Eleinte az volt a célunk, hogy otthon tudjunk növényeket termelni, saját fogyasztásra. A körülmények azonban nem voltak megfelelőek: homoktalaj, amit napi szinten kellett öntözni, sokat kellett gyomlálni, kapálni. Nem mindig jutott idő mindenre a mindennapok során” – meséli Gréta.

Egy tévéműsor adta az ötletet, hogy lehetne kertészkedni egész másként is: egy olyan passzív házat mutattak be a tévében, amiben föld nélkül történik a termelés. Gréta biológusként végzett az egyetemen, ő a növények termesztéséhez tudta hozni a szaktudását, míg édesapja elektrikusként a technológiai oldalhoz értett. Így indult el a Green Drops.

Img 9402 2
De milyen is egy hidroponikus farm?

„Kulcsrakész, vertikális, hidroponikus farmokat forgalmazunk, amelyekkel ügyfeleink egész évben kiszámítható termelést képesek elérni – függetlenül a környezeti hatásoktól. Mivel a termelés automatikus, a kezdők és profik egyaránt hatékonyan, fenntarthatóan tudják kedvenc növényeiket termelni” – foglalja össze Gréta, mi is a vállalkozásuk lényege.

Ahogy a honlapukon is fogalmaznak: a hidropónia forradalmasítja a növénytermesztést. Föld használata nélkül nevelhetünk friss, növényvédőszermentes, tápanyagban gazdag salátákat, fűszernövényeket, zöldségeket. Környezetbarát megoldás mindazoknak, akik kis helyen, kevés időráfordítással szeretnének bőséges termést elérni. A Green Drops esetében 90%-kal kevesebb vízre van szükség a berendezés használatához, mint egy hagyományos kert locsolásához. Ráadásul a növények akár háromszor gyorsabban növekedhetnek, így átlagosan 30%-kal bőségesebb termést érhetünk el.

Gréta az tartja még fontosnak kiemelni, hogy saját fejlesztésű eszközük okostechnológiával működik: „A farmok fő innovációja maga a termesztő torony, amiben a tápoldattal összekevert vizet egy szivattyú keringteti. A farm működését és a termelési paramétereket okos eszközökkel távolról tudjuk felügyelni és vezérelni.  A torony kialakításának köszönhetően nem kell tartószerkezet és kevesebb LED világításra kell beruházni, mivel a berendezés kézzel és automatikus vezérléssel is forgatható a saját tengelye körül. Innen jön egyébként a ROTOWER név.”

Vajon szeretik-e a Cápák a salátát?

Egy ilyen egyedi fejlesztés esetében okkal remélhető, hogy a befektetők érdeklődését is felkelti. Grétáék így vállalkoztak arra, hogy az RTL Cápák között című üzleti show műsorában prezentálják vállalkozási ötletüket. Ahogy mondja, nem is teljesen rutintalanul álltak a Cápák elé: „Nem ez volt az első befektetői meetingünk, de a Cápák előtti bemutatkozásnál a műsor miatti plusz izgulás hatására egy igazi érzelmi hullámvasútként éltük meg a találkozót. Volt olyan pillanat, amikor azt éreztük, hogy egyáltalán nem kapunk ajánlatot. De úgy mentünk a megbeszélésre, hogy bízunk a csapatban és abban, hogy amit kitaláltunk, az valóban jó. Ezért nagy reményekkel és tervekkel készültünk és szerettünk volna befektetést szerezni a további terveinkhez.”

A Cápák szerencsére nyitottan fogadták a Rotower ötletét, több érdeklődő kérdést is feltettek, amelyek abszolút inspirálóan hatottak Grétára és Sándorra. „Szerintem nem kell félni a Cápáktól, ha nyitottan és őszintén prezentáljuk a vállalkozásunkat, akkor ők is így fognak hozzánk állni.  A visszajelzéseket pedig hasznos kritikaként kell tudni kezelni.  A Cápák minket megerősítettek abban, hogy a kitűzött céljaink és vízióink üzletileg is megállják a helyüket. Na és az is kiderült, hogy a Cápák is szeretik a salátát” – összegzi Gréta.

Dsc07597 2
Digitálisan Tettrekész vállalkozásként határ a csillagos ég?

A Green Drops és találmányuk, a Rotower elnyerte a Telekom Difitálisan Tettrekész díját is, mint igazi digitális vállalkozás: „A farmjainkat távolról, okos eszközökkel lehet felügyelni és vezérelni, így valóban illik ránk, hogy digitális vállalkozás vagyunk. Nem számítottunk rá, hogy különdíjra is jelölnek minket, ez egy plusz elismerés számunkra, hogy jó úton haladunk. Bízunk benne, hogy a díj kapcsán többen megismerik a vállalkozásunkat és egyre többen fognak bizalommal felénk fordulni, ha szeretnének egy új, innovatív növénytermesztő vállalkozást indítani.”

Grétáék célja, hogy addig fejlesszék saját technológiájukat, hogy elérjék azt, hogy robotok dolgozzanak a farmokon, minimális emberi beavatkozással. Szeretnék azt is, hogy 5-10 év múlva már külföldön is jelen legyenek és nemzetközileg elismert legyen a vállalkozásuk. A Cápákkal való találkozás plusz lendületet adhat a tervek megvalósításához.

Rácz Gréta és Rácz Sándor három tanácsa kezdő vállalkozásoknak, hogyan vágjanak bele ötleteik megvalósításába:
 1. Tartsatok ki az ötletetek mellett!
  Biztos lesz olyan pont, amikor át kell kicsit alakítani az elképzeléseket, de az eredeti vízióhoz mindig ragaszkodjatok.
 2. Találjatok jó csapattársakat
  Olyan emberek kellenek a csapatba, akikkel szerettek együtt dolgozni. Az is előnyös, ha szakmailag minél több területet lefedtek, ami kapcsolódik az ötlethez.
 3. Szondázzátok mielőbb a célközönséget
  Ha megvan az ötlet akkor minél hamarabb kérdezzétek ki a célcsoport, vásárlók véleményét róla, és a visszajelzéseket használjátok a fejlesztésben.

Szerző:
Ganzler Orsolya – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.