A saját üzlettel kapcsolatos munkát csak abbahagyni lehet, befejezni nem – a FunctionalFit Egészségközpont vállalkozás indításának története

Egy vállalkozás elindítása talán az egész üzletmenedzsment legbonyolultabb része. Minden kezdet nehéz – vallja ezt az edzéseket biztosító, és gyógytornászi, dietetikai tanácsadással foglalkozó FunctionalFit Egészségközpont alapító tulajdonosa is, Balogh-Tóth Boglárka. Az első lépésekről mesélt a Hello Biznisznek, hátha története másokat is inspirál arra, hogy megvalósítsák régóta dédelgetett álmukat, a saját vállalkozást.

Egy vállalkozás nem csak üzleti érdekből, hanem személyes hivatástudatból, „szerelemből” is megszülethet. Hogy volt ez a FunctionalFit Egészségközpont esetében? 

Ez így van, engem is a szenvedély fűzött a sporthoz. Édesapám testneveléstanár és futballista, így a mozgás szeretete mindig is adott volt, mégis apu azt mondta nekem, hiába szeretnék ezzel foglalkozni, legyen egy rendes szakmám is. Így szereztem építőmérnöki diplomát a BME-n, de mellette elvégeztem egy aerobic-oktatói képzést is. Sokáig vívódtam, melyik irányba menjek, mi az én utam? Mindig is tudtam, hogy egy nap szeretnék gyereket, és nem akartam, hogy a munkám a család rovására menjen. A kislányom születése előtt építőmérnökként dolgoztam egy kivitelező cégnél, mellette edzéseket tartottam. Akkor még volt erre idő. A terhességem alatt viszont már elkezdtem agyalni a saját cégem megalapításán, és a férjem támogatott ebben. Végül vele, és az ő legjobb barátjával hoztuk létre a vállalkozást. A várandósságom utolsó hónapjaiban már a gyakorlati megvalósításon dolgoztam, és a szülés után nem sokkal el is indult az üzlet.

Mi volt az az egyedi ötlet, ami miatt fontosnak tartottad a vállalkozás létrehozását?

A saját, gyakorlati tapasztalataimból indultam ki. Csoportos órákat tartva, és személyi edzőként is sokszor tapasztaltam, hogy a tudásom kevés egy-egy mozgásszervi probléma megoldásához, vagy megfelelő kezeléséhez. Ezért gondoltam, hogy jó lenne egy olyan hely, ahol az ügyfelek gyógytornászokkal is konzultálhatnak, és céltudatosabban edzhetnek, saját anatómiájuknak megfelelően. Fontosnak tartottam a táplálkozási tanácsadást is, hiszen a testépítést, alakformálást lényegesen befolyásolja az étkezés is. Így álmodtuk meg a FunctionalFit Egészségközpontot, ahol mindent egy helyen találnak meg az ügyfelek, a szakemberek pedig összehangoltan dolgozhatnak egy-egy vendég igényeinek megfelelően. Az ötlet jó vállalkozásalapnak tűnt, és biztos voltam benne, hogy sikere lesz.

Pólya Bernadett, a Four Bites Catering tulajdonosa is mesélt saját vállalkozása kezdeteiről. Ha az ő története is érdekel, kattints ide:

A jó ötleten kívül mi adott erőt, hogy belevágj?

Fontos volt, hogy volt egy stabil anyagi háttér a vállalkozáshoz. Maximalista vagyok, ráadásul műszaki beállítottságú, akárcsak a férjem, így precízen álltunk neki a szervezésnek. Először üzleti tervet készítettünk, kiszámoltuk, mire mennyit kell költeni, miből mekkora bevételünk lehet, hogyan érdemes alakítani az árakat. És úgy láttuk, hogy működni fog. Nem szabad homokra építeni a várat, előre át kell gondolni az anyagiakat.

Milyen lépések vezettek a vállalkozás gyakorlati megvalósításához?

A tervek után következett a cégalapítás. Ehhez megkerestünk egy tapasztalt könyvelőt, akivel átbeszéltünk mindent, csináltunk egy profi költségvetést is. Megkerestük az ideális helyszínt, ahol minden, amit elképzeltünk, meg is valósulhatott, és az ingatlanbérlés is reális feltételekkel jött létre. Bevallom, ez nem volt egy egyszerű feladat, nagyon sokáig keresgéltünk, tárgyaltunk az ingatlanokkal kapcsolatban. Közben egy jogásszal megalapítottuk a céget. Itt máris komoly problémába ütköztünk, mert se nem katás, se nem alanyi adómentes céget alapított nekünk, mi pedig így kezdtünk el számlázni. Jött a tortúra a NAV-nál, három emberrel próbáltuk megoldani a problémát… Az adózás, a könyvelés… Ezek eleinte okoznak nehézségeket, de hát saját hibáiból tanul az ember. Keresni kell a megbízható, jó szakembereket és résen kell lenni.

Milyen gyakorlati lépéseket kell megtenni egy vállalkozás megalapításakor? Erre válaszol ez a cikk:

A jog és a gazdaság ad keretet a vállalkozásnak. De maga az üzletépítés már izgalmasabb kihívás.

Így van. A munka többi részét nem fogtam fel nehézségnek. A honlap és a marketing megteremtésében a vállalkozásunk harmadik tagja, Dávid segített, de ami a reklámot és a közösségi média jelenlétet illeti, én is nagyon szívesen mélyedtem el a témában. Egyáltalán nem értettem a marketinghez, utánanéztünk, milyen képzések vannak, milyen workshopokon és honlapokon szerezhetjük meg az alapokat. A Hello Biznisz oldala például kifejezetten hasznosnak bizonyult! Számomra nem nehézség az, amire megoldást lehet találni, hanem örömforrás. Voltak olyan feladatok a vállalkozással kapcsolatban, amihez ki sem kellett mozdulni otthonról, hogy beletanuljunk.

Mi az, ami szerinted könnyebbé teszi a menedzselést?

Szerintem nem mindegy, hogy hol dolgozott valaki a vállalkozásindítás előtt. Nekem szerencsém volt, mert építőmérnökként egy kivitelező cégnél dolgoztam olyan munkakörben, ami önállóságot és szervezőkészséget igényelt. Emellett ismertem az edzőtermek világát, és az emberek igényeit. Nem mindegy, ki honnan jön, honnan kezdi, a nulláról, vagy már van egy alapja, amire építhet. Ha olyan vállalkozásba kezdünk, ami számunkra teljesen idegen terület, szükségünk lesz bizalmi emberekre.

Mit tanácsolnál a most induló, kezdő vállalkozásoknak?

Egyszer egy barátom azt mondta, hogy gyereknevelésben és vállalkozásban egy tanács van, hogy nem fogadunk meg tanácsot másoktól. Ehhez tartom magam, és másoknak is ezt javasolom. Túl sok specifikus körülmény befolyásolhat egy döntést.

A Gabko Chili néhány darab paprikamagból nőtte ki magát világbajnok díjas vállalkozássá. Ha elolvasnád, hogyan, kattints ide:

Mi a legnehezebb vállalkozóként?

Letenni a munkát. Eddig szerettem, hogy a feladatoknak van kezdete és van vége, de egy saját vállalkozásnál ez sosincs így. Sokszor még este tízkor is azon jár az agyam, hogyan fogok egy problémát megoldani. A másik nehézség, hogy a férjemmel együtt csináljuk az üzletet, ezért meg kellett tanulnunk elválasztani a munkát a magánélettől. Tudni kell váltani a két szerep között. Van egy harmadik problémám is. Alapvetően kedves, türelmes ember vagyok, és nem tudok veszekedni. Mégis sokszor kell szigorúnak lenni a dolgozókkal, a terembérlőkkel. Meg kell szokni, hogy üzletben nincs barátság. Előtte nem voltam sem döntéshozó, sem főnök. A saját vállalkozással kapcsolatos munkát csak abbahagyni lehet, de befejezni nem.

És mi a legszebb rész?

A vállalkozás egészséges felelősségtudatot fejlesztett bennem. Fenntartása kemény jellemfejlődéssel is jár. Visz előre. Anyagilag is jó, de még jobb a hivatástudat, hogy jót teszek az emberekkel, akik minket választanak. Emellett nagyon sokat tanultam az adózásról, a marketingről, még az ingatlanbérlésről is. És én élvezem, ha fejlődhetek.

Szerző:
Sin Bettina – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.