5G – először a gépeknek épül

Olvasási idő 5 perc
Bigpreview 1080x610 0214 03

Milyen lehetőséget jelent az ötödik generációs mobilszolgáltatás a hazai kis és közép vállalkozásoknak?

Aki egy kicsit is figyelt a távközlési hírekre, az tudja, hogy 2019 (és utána még jó néhány év) az ötödik generációs mobilszolgáltatás, az 5G éve lesz. A lakosság azonban egyelőre nem sokat érez majd ebből, mert a technológia vállalati környezetben kezd el hódítani – de ettől még érdemes felkészülni az 5G kínálta lehetőségekre.

Mindegyik mobilgeneráció hozott valami fontos újdonságot az elődjéhez képest. A 2G volt az első digitális GSM-szolgáltatás (a legtöbben ezzel találkoztunk elsőként); a 3G-ben jelent meg a kezdetleges adatkapcsolat, a WAP és az MMS; a jelenlegi 4G pedig már folyamatos, nagysebességű internetkapcsolatot kínál. A következő generáció, az 5G pedig már itt is van (na jó, az USA-ban, ahol már elindultak az első szolgáltatások), 2024-re pedig világszerte az összes előfizetés 17 százaléka 5G lesz (ez 1,5 milliárd előfizetést jelent), ami a valaha volt leggyorsabban terjedő mobiltechnológiává teszi az ötödik generációt.

Az 5G azonban sok tekintetben másképp hódít majd, mint tették az előző generációk. A technológia mind több jellemzője jelenik meg a 4G hálózatokban is, így fokozatos lesz az átmenet. Elterjedni sem az egyéni előfizetők között fog először. Az 5G-t kezdetben a gépeknek építik: különféle hálózatra kötött eszközöket, szenzorokat kapcsolnak össze vele, mert igazi előnyei is ipari, kereskedelmi környezetekben mutatkoznak meg.

Ezek az előnyök pedig messze nem korlátozódnak a nagyobb adatletöltési sebességre (bár ezen a téren is gigabites sebességeket emlegetnek). Az 5G egész technológiáját az alapoktól újratervezték, kiküszöbölve ezzel a jelenlegi mobilhálózatok számos hiányosságát. Nézzük a legfontosabbakat:

Megszűnő késleltetés

Jelenleg nagyjából 30 ezredmásodperces látencia van a mobilhálózatokban, ami a legtöbb helyzetben elegendő, de mégsem nevezhető valós idejű adatátvitelnek. Az 5G-ben ezt jelentősen csökkenteni tudják – kísérleti jelleggel már elértek 1 ezredmásodpercet is. Miért fontos ez? Nagyon nem mindegy például, hogy egy önvezető autó milyen gyorsan kapja meg az információkat a többi közlekedőtől, mint ahogy csak ténylegesen valós idejű adatátvitel mellett a lehet a távolból operálni vagy veszélyes környezetekben robotokat irányítani.

Garantált szolgáltatásminőség

A 4G (és a korábbi generációk) esetében az adatátviteli csúcssebesség nem igazán garantálható. Minél többen használják a telefont egy adótorony körzetében, annál többfelé oszlik meg a sávszélesség, úgy romlik az elérhető sebesség. Az 5G esetében az előre megállapított szolgáltatatási színvonal mindig garantálható.

Magas rendelkezésre állás

Nem csak a szolgáltatás minőségét, annak elérhetőségét is garantálja az 5G. A mesterséges intelligencia alkalmazásának köszönhetően a hálózat képes lesz az öntanulásra és bizonyos mértékig az öngyógyításra, a rendelkezésre állás így eléri a 99,999 százalékot, vagyis évente alig pár perc lehet a kiesés.

Nagyobb kapacitás

Manapság a mobilt használók többsége ember, belőlük pedig nem fér el túl sok adott helyen, nem úgy szenzorokból, gépi eszközökből. Az 5G kapacitása a tervek szerint elegendő lesz ahhoz, hogy négyzetméterenként 100 eszközt is kiszolgáljon – erre szükség is lehet, mert egyes számítások szerint 2025-re már több milliárd eszköz osztozik a hálózaton.

Hálózatok megosztása

Az 5G hálózaton nagyon gyorsan lehet új és új szolgáltatásokat definiálni, éppen az adott igényeknek megfelelően. Ugyanazon az infrastruktúrán ki lehet szolgálni az önvezető autókat (nagy sávszélesség, extrém alacsony késleltetés), az emberi felhasználókat (kicsit nagyobb késleltetés, alacsonyabb sebesség) vagy például az okosmérőket (kis adatforgalom).Na jó, de mikor lesz ebből valami? Mint láttuk, az első szolgáltatások már elindultak, de a szélesebb körű bevezetésre 2020-ig egészen biztosan várni kell (a végleges szabványt is csak akkor fogadják el a tervek szerint). Ami a lakossági felhasználást illeti, nagy készülékdömpingre sem lehet egyelőre számítani, ráadásul a nagyobb területek lefedéséhez a jelenlegi 4G frekvenciákat kellene használni. Magyarországon valamikor a nyáron lesz az 5G hálózatokhoz szükséges új frekvenciák aukciója, és a pályázatok eredményhirdetése után kezdődhet meg az infrastruktúra kiépítése – vagyis aki idén akar új telefont venni, az még nyugodtan választhat a 4G-képes modellek közül, nem érdemes várnia az 5G készülékekre.

Érdekel engem az 5G?

Mindannak ellenére, hogy az 5G szélesebb körű bevezetésére még várni kell, ha az alábbi szektorok, iparágak, technológiák egyikében érdekelt a céged, mindenképpen érdemes vigyázó szemedet az új mobilhálózati technológiára vetned.

Agrárium

Legyen szó akár kihelyezett szenzorokból származó adatok begyűjtéséről, akár drónok távirányításáról, az új hálózat megkerülhetetlen lesz.

Gyártóipar

Az Ipar 4.0 fejlődésének egyik központi eleme lesz az 5G. Nem előre programozott, hanem a mindenkori körülményekre rugalmasan reagáló, egymással együttműködő és/vagy távolból vezérelt robotok, elosztott vezérlőrendszerek, távoli minőség-ellenőrzés – ezt mind lehetővé teszi az 5G.

Logisztika

5G hálózaton a járművek vagy a raktári autonóm eszközök nem csak a központtal, hanem egymással is valós idejű kapcsolatban állhatnak, sokkal nagyobb rugalmasságot biztosítva működésükben.

Egészségügy

Új lehetőségek nyílnak meg a távdiagnisztikában: egy baleseti sérültet a helyszínen el lehet kezdeni vizsgálni, az eredményeket, képeket be tudják küldeni a kórházba, ha pedig a mentőben roborkarok is vannak, a távolból már kisebb beavatkozásokat is el lehet végezni.

Energetika

Az okosmérés a jelenlegi technológiákkal is megoldható, de az 5G-vel tovább lehet lépni, és az erőforrások elosztott menedzsmentjén keresztül eljuthatunk a virtuális erőművekig és a valós idejű terhelésmegosztásig.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!