Tuning: így lendülj át a kiszámíthatatlanság frusztrációján

Olvasási idő 6 perc
Kkv 090 1080x610 Vers03

Az elmúlt pár évben egyre összetettebb kihívásokkal kellett szembenéznünk magánemberként és vállalkozóként egyaránt, ami rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, és az eredményességünkre is. A szakemberek szerint nem ritka emiatt egyfajta megrekedtség, kontrollvesztettség és kiszámíthatatlanság érzése, ami miatt sokkal inkább a túléléssel vagyunk elfoglalva, mint a növekedéssel. De mi lehet a megoldás? Hogyan lehet ezen túllendülni? Erről kérdeztük szakértőnket, Juhász Bettina pszichológust, a Mélylevegő projekt vezetőjét.

A szakember úgy látja, hogy elsősorban a mindset-ünket (gondolkodásunkat) kell megváltoztatni, és az ún. tanult tehetetlenség állapotából kell kimozdulnunk, vagyis, ha reménytelennek is érezzük a helyzetet mégis merjünk és akarjunk változtatni rajta. Mindig van ugyanis valamilyen lehetőség továbblendülni, egy kis leleményességgel, szemléletváltással és akár egy egészen kis energia befektetéssel a meglévő dolgokból kihozni valami jobbat.  Ez a képesség – meggyőződésünktől függetlenül – mindannyiunkban ott szunnyad és talán itt az ideje előhúzni a fiókból a történelmünk során sokszor bevált – ránk, magyarokra olyannyira jellemző – „tuningolás” módszerét is.

De miért is van szükség most erre még inkább, mint valaha és miből áll ez a szemlélet?

Az elmúlt években egyfajta polikrízisben élünk mindannyian a szakember szerint, hiszen 2020 elejétől megsokasodtak a válságok nemcsak országos szinten, de a világban is. Az utóbbi négy év egészen rendkívüli tapasztalás és megterhelés volt mindannyiunk számára, hiszen olyan események történtek, amelyek nagyfokú alkalmazkodást igényeltek, sok szorongással, stresszel, bizonytalansággal jártak. „Mindannyian tanultunk az iskolában arról, hogy léteztek korábban világjárványok, de a mai modern világban sokunk számára mégis teljesen elképzelhetetlen volt, hogy ilyen megtörténhet velünk. És mégis megtörtént. Ugyanez a helyzet a szomszédunkban később kialakult helyzettel is. Sokként ért minket, amikor kitört a háború.„ – magyarázza Bettina. Ez azért volt ránk nagyon rossz hatással, mert a lelki egyensúlyunkhoz, a pszichés jóllétünkhöz nagyon fontos a biztonságérzet. A bizonytalanság, vagy ha valamit kontrollálhatatlannak érzünk az egyik legnagyobb stressz forrásunk. Ehhez jött az egzisztenciális krízis is sokunknál, hiszen rengeteg munkahely megszűnt, sok vállalkozásnak esett meredeken a bevétele, vagy kellett végleg bezárnia, újragondolnia mindent. Létbizonytalanság kezdett kialakulni, amit tetézett az infláció, és a kialakult gazdasági helyzet. „Ha rosszabb állapotban vagyunk mentálisan nyilván kevésbé tudunk teljesíteni is. A tanult tehetetlenség is rátesz egy lapáttal erre. Ez úgy alakul ki, hogy ha korábban valamivel próbálkoztunk, de nem sikerült, akkor azt a végletes következtetést vonhatjuk le, hogy nekünk ez nem megy és kész!” – magyarázza a szakember. Ebben a helyzetben ki tud alakulni egy kontrollvesztett állapot, egy kilátástalanság, amikor azt érezzük, hogy annyi problémával állunk szemben, és annyira nincsenek eszközeink a megküzdéshez, hogy inkább nem teszünk semmit.

A stresszreakció Bettina szerint nem egy olyan dolog, amit ki tudunk iktatni az életünkből ráadásul nem is kell, mert ez egy teljesen normális és természetes dolog, ami felkészíti a szervezetünket a megküzdésre. Csak akkor van probléma, ha tartósan áll fenn a stresszt kiváltó tényező – hetekig, hónapokig, évekig -, mivel ebben az esetben ki tudnak merülni az energiaforrásaink, kiéghetünk, elfoghat a reménytelenség érzése. Főleg akkor, ha nincsenek eszközeink a stressz kezelésére. Ezért kell megtanulnunk hatékonyan kezelni! Erre mutatunk most pár példát.

ÉRZELMI FÓKUSZÚ ÉS PROBLÉMAFÓKUSZÚ MEGKÜZDÉS

Először is el kell döntenünk, hogy a stresszel kapcsolatos nehéz, kellemetlen érzéseket akarjuk kezelni elsősorban, vagy magát a stresszt okozó problémát! Az első az érzelmi fókuszú a másik a problémafókuszú megküzdés, amit ideális esetben akár kombinálva is tudunk alkalmazni. Úgy lehet a legjobban eldönteni, hogy adott helyzetben melyik típusú megoldásra van szükség, ha FELRAJZOLUNK EGY KÖRT EGY LAPRA, és a kör belsejébe beírunk minden olyan tényezőt a helyzet kapcsán, amit kontrollálni tudunk. Kívülre pedig azt írjuk, amin nem tudunk változtatni. Minden nehéznek tűnő helyzetben igyekezzünk megtalálni azokat a pontokat, amiket a körbe írtunk, amivel tudunk valamit kezdeni! Itt lehet alkalmazni a probléma fókuszú megküzdést. A körön kívüli dolgok – mint pl. a járvány, háború, infláció – amire nincs ráhatásunk, még ugyanúgy stresszelni fog minket, és lehetnek miatta kellemetlen érzéseink, viszont ezeknél lehet alkalmazni az érzelemfókuszú megküzdést.

FILÉ MÓDSZER

Ebben az esetben ezt a 4 kérdést kell magunknak feltenni, ha stresszes helyzetben vagyunk, vagy ha tehetetlennek érezzük magunkat, és nem tudjuk, hogy merre induljunk el a megoldással.

F – Fontos-e nekem ez a dolog, amin stresszelek?

I – Indokolt-e az érzéseim intenzitása az adott helyzetben? ( Maga az érzés mindig indokolt, valamit üzenni akar. Az intenzitása viszont nem mindig illeszkedik a helyzethez)

L – Lehet-e pozitívan befolyásolni a helyzetet?

É– Érdemes-e a helyzettel foglalkoznom? (Lehet, hogy nem is olyan nagy jelentőségű ez az egész dolog, mint ahogy gondolom.)

Ha mind a négyre IGEN a válasz, akkor a problémamegoldó készségeinket kell előhúzni, viszont ha egy NEM is van a válaszok között, akkor inkább az érzelmi fókuszú megküzdésekre kell koncentrálnunk!

PROBLÉMAFÓKUSZÚ MEGOLDÁS 7 LÉPÉSBEN

A szakember elmondta, hogy ha a stresszhelyzet forrása valami rajtad kívülálló helyzet, vagy tényező, akkor a kellemetlen érzéseket érdemes enyhíteni, ebben segítenek az érzelemfókuszú megküzdési módok. Ha viszont a stresszhelyzet forrását szeretnéd megoldani, akkor a problémafókuszú megküzdési típusok lesznek a segítségedre. Erre egy jó példa ez a 7 lépéses megoldás.

 1. Határozzuk meg pontosan a problémát!
 2. Tisztázzuk a céljainkat!
 3. Soroljunk fel minden elképzelhető megoldást!
 4. Hozzunk egy döntést, hogy melyik megoldást szeretnénk választani!
 5. Valósítsuk meg a megoldást!
 6. Értékeljük az eredményt!
 7. Ha nem volt sikeres eléggé keressünk további megoldási lehetőségeket!
APRÓ LÉPÉSEK

A problémafókuszú megküzdésnek az egyik stratégiája, hogy elkezdjük apró lépésekre bontani a probléma megoldását. „Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mik azok amiket meg tudunk tenni, hogy jobb legyen? Mi az, amivel egy kicsit feltuningolhatjuk az adott szituációt? Ha csak a következő lépcsőfokot nézem mindig, akkor sokkal könnyebb haladni!” – magyarázza Bettina. Ahányféle vállalkozás, annyiféle probléma lehet, de mindegyikre univerzálisan igaz az, hogy szét lehet bontani a feladatokat kisebb lépésekre.

RÖGZÍTETT ÉS FEJLŐDŐ SZEMLÉLET

A vállalkozóknak a szakember szerint érdemes tisztában lenni a rögzített és a fejlődési szemlélet közötti különbséggel is, valamint azzal, hogy jelenleg ők melyik gondolkodásmód szerint működnek! A rögzített szemlélet azt sugallja, hogy a képességeink adottak, változatlanok, és a hibákat kerülni kell. Ezzel szemben a fejlődési szemlélet elfogadja a hibákat, mint tanulási lehetőségeket, és tudja, hogy a képességeink fejleszthetőek. Ez a két szemléletmód jelentősen befolyásolja a vállalkozók hozzáállását a kihívásokhoz és a kezdeményezéshez. A fejlődési szemléletű emberek készek hibákat is elkövetni és azokból tanulni, ami bátrabbá teszi őket, a rögzített szemléletűek viszont a hibázás lehetősége miatt sokszor bele sem vágnak semmibe. Fontos emiatt a szemléletváltás: észrevenni és tudatosítani a negatív gondolatokat, és átformálni pozitívra. Ehhez első lépés, hogy vegyük észre és tudatosítsuk az automatikus reakcióinkat. (Ehhez nagy segítség a szakember szerint a gondolatnapló*.)Ha ez sikerül, akkor már meg tudjuk változtatni a viselkedésünket is.
Mindegy melyik módszert választjuk, a lényeg, hogy tuningoljuk fel előbb magunkat is ezekkel a mindsetekkel, hogy elkezdjünk másképp, hatékonyabban működni és akár kis lépésekkel az üzleti eredményességünket is előre mozdítani.

Tippek, hogy milyen módszereket tudsz bevetni, ha a krízis téged is megbénít:

*tuning = Hozzáállás, mindset, leleményesség, szemfülesség. Bárki számára elérhető, megléphető. Tudatosság. Mindig jobb, hatékonyabb működéshez vezet. Egy meglévő helyzet átkeretezése, új funkcióval való felruházása, feljavítása úgy, hogy az eredeti célját nem veszti el.

Szerző:
Mekis Csilla – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.