Ne a saját pénzedet költsd, pályázz!

Olvasási idő 3 perc

A pályázatok manapság olyan széles körben elérhetőek, hogy gyakorlatilag minden szektorban és fejlesztési céllal lehet ránk szabott kiírást találni. Összefoglaljuk, mire érdemes figyelni az első lépéseknél.

Pályázz!

Energiahatékonyság, könyvvitel, digitális megoldások, munkahelyteremtés. Fejleszteni sok célból tud egy vállalkozás. Bármilyen célból is történik egy beruházás, a fejlesztés végrehajtására kiemelt figyelem összpontosul. Azonban érdemes már az előkészítés során tájékozottnak lenni, mert könnyen lehet, hogy egy ügyes pályázattal sokat tud spórolni a cég. 

2017 első negyedévére óriási pályázati hullámot hirdetett meg a kormányzat, egymás után jelennek meg a jobbnál jobb pályázatok telephelyfejlesztés, eszközbeszerzés témában. Egybehangzó vélemény a gazdaságfejlesztő szakemberek körében, hogy a kínálkozó lehetőséget minden vállalkozásnak érdemes megragadni, mert ki tudja mi lesz később. De milyen lehetőségeink is vannak forrásbevonásra?

Hitelesen

Nem csak pályázatok vannak, hanem kedvezményes hitelek is. Ezekre akkor érdemes figyelni, ha valamilyen fejlesztéshez egyébként is igénybe vennél finanszírozó partnert. Néhány százalékpont kamatkedvezménnyel vagy épp a Növekedési Hitelprogram hiteleivel havi szinten komolyabb összeget lehet megspórolni a piaci hitelekhez képest.

Tervekhez forrást?

Ha a cégnél egyébként is fejlesztésben gondolkodunk, érdemes áttanulmányozni a rengeteg uniós- és állami pályázat kínálatát, hátha az egyébként is elképzelt fejlesztés beilleszthető egy pályázatba. Valljuk be, nem rossz dolog úgy megcsinálni egy projektet, hogy egy bizonyos részét finanszírozza nekünk az állam vagy valamelyik uniós program.

Nem érdemes legyinteni erre a lehetőségekre, mert komoly segítség lehet! Például azt a pénzt, amit egy fejlesztésre kalkuláltál, de megnyered egy pályázaton, más projektre költheted, törleszthetsz belőle hitelt vagy éppen megjutalmazhatod a legjobb kollégáidat!

Nagyon sokszor akkor is érdemes elgondolkodni egy pályázaton, ha annak célja nem teljesen esik egybe a cég céljával. Néhány komolyabb támogatási hányadú programnál könnyen megérheti az állami célokhoz igazítani a fejlesztési elképzeléseket.

Forráshoz a terv

Nincs fejlesztési terved, de ha adnak rá pénzt, átgondolnád? Ez is egy vállalható stratégia, különösen, ha van valaki a cégnél, aki folyamatosan figyeli a lehetőségeket.

A legtöbb pályázati lehetőség online is elérhető. Szerencsés, ha van olyan emberünk, aki eljár kamarai rendezvényekre, szakmai összejövetelekre – az ilyen helyeken lehet a legtöbbet megtudni a pályázatokról.

Előfordulhat például, hogy nem volt a terveidben olyan fejlesztés, amivel a cég energiafogyasztását tudtad volna csökkenteni, de ha támogatja az állam, megléped most – előbb-utóbb úgyis szükséged lesz rá. Jó hozzáállás, de azért mindig számolj: a megtérülést akkor is figyelembe kell venni, ha pályázati pénzből gazdálkodsz!

Egyedül, vagy pályázatíró céggel?

Számos cég vállalkozik arra, hogy készre rajzolja a pályázatot, munkájukért javarészt fix díjat vagy sikerdíjat kérnek. Nincs univerzális recept arra, hogy velük kell dolgozni vagy önállóan érdemes pályázatot beadni. Ha a cégvezetés nem járatos az efféle dolgokban, egy tanácsadó cég mindig jól jön.

Ha már pályáztál korábban sikerrel, akkor sem feltétlenül ismersz minden buktatót. Azt viszont különösebb tapasztalat nélkül el lehet dönteni, például az adott pályázatíró referenciái alapján, hogy az ajánlkozó valódi segítséget jelenthet-e vagy sem.

A kiírások tele vannak törvényi hivatkozással, betartandó jogszabályokkal – ha valaki pályázni szeretne, szükség van olyan szakemberre, aki átlátja a lehetőségeket, kreatívan kombinálja azokat és fel is tud vázolni optimális menetrendet egy-egy sikeres pályázat benyújtásához. Majd ezek után végig is követi azt.

A felelősség a tiéd!

Bárhogyan is futsz be egy pályázaton, mindig tudnod kell, mire pályáztál és hogy valóban azt a célt valósítjátok-e meg. A cégvezetőnek mindig el kell olvasnia a pályázati feltételeket is, mert személyével ő felel azért, hogy valóban a meghirdetett célra használják fel a közpénzt.

Szeretnéd megtudni, mikor, mire érdemes pályázni? Következő cikkünkből megtudhatod!Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.