Okoseszközök céges használatra

Általában a szíve húzza az embert, amikor okostelefont vagy tabletet vesz. De ha a készülék egyben munkaeszközként is szolgál, akkor a szívünk mellett az eszünkre is hallgatnunk kell.

Szakértő legyen a talpán, aki kiigazodik a legújabb okoseszközök kavalkádjában. Legalább féltucat komoly gyártó több tucatnyi szóba jöhető készüléke között válogathatunk, és a hirdetések bombasztikus megfogalmazásai sem igazán segítik a tisztánlátást.

Android vagy Apple?

Ez az a kérdés, ahol az egyéni preferenciáknak a legnagyobb szerep jut (hogy ne emlegessünk hitvitát), így tanácsot sem igazán lehet adni. Mindkét platform készülékei nyújtják azt, amit egy üzleti eszköztől elvárhatunk, a legfontosabb üzleti alkalmazások mindkettőre elérhetők, így ilyen szempontból mindkettő jó választás lehet. Az iPhone-ok talán menőbbek egy kicsit, bár a hamarosan megjelenő kihajtogatható Samsung-telefon sem csekély wow-faktorral fog bírni…

Az Apple mellett szólhat, hogy a hardver és a szoftver is egyetlen fejlesztő kezében van, a különféle készülékek (telefon, tablet és számítógép), illetve a mögöttük futó szolgáltatások egyetlen ökoszisztémát alkotnak. Ez a környezet nagyon kényelmessé tudja tenni az életet: gond nélkül megoszthatjuk az adatokat, állományokat, minden eszközről elérhetünk mindent. Az Android esetében nagyobb a készülékválaszték, több gyártó termékei közül válogathatunk, és a platform általában több szabadságot enged, mint az iOS. A megosztás természetesen Android alatt is működik, legfeljebb nem minden esetben annyira magától értetődő, mint az iOS-en.

A méret a lényeg?

Az újabb generáció okostelefonok képernyőjének mérete általában 6 hüvelyk (15 centiméter) körül alakul, amely egyes modelleknél felmegy 6,4 hüvelykre (Samsung Galaxy S10+, Samsung Galaxy Note9) vagy akár 6,5-re (iPhone XS Max). A tabletek képernyője jellemzően 10 hüvelykes (25 centiméteres); az egyik komoly kivétel az iPad Pro, a maga 12,9 hüvelykjével. Az, hogy melyiket válasszuk, leginkább attól függ, hogy mire szeretnénk használni.

Az ökölszabály szerint egy okostelefon inkább beszélgetésekre és tartalomfogyasztásra (emailek gyors átfutására, üzenetek, Facebook üzenőfal megnézésére, böngészésre) való. Ha egy csetüzenetnél hosszabb szöveget szeretnénk írni, ha bonyolultabb, nagyobb fájlokkal (például egy soksoros Excel-táblával) akarunk dolgozni, akkor jobban járunk egy nagyobb képernyős, esetleg billentyűzettel kiegészített tablettel (vagy akár egy laptoppal).

Jól jöhet a nagyobb képernyő akkor is, ha munkánk során multimédiás tartalmakkal (fényképek, videók) dolgozunk. Ma már akár egy okostelefonon is lehet egyszerűbb kép- és videoszerkesztési feladatokat végezni, de a nagyobb felület pontosabb munkát tesz lehetővé.

Biztonság és felügyelet

Bármennyire is személyes eszköz egy mobiltelefon vagy tablet, az nyugodtan tekinthető munkaeszköznek, ha akár csak a céges emaileket elérjük rajta (pláne, ha üzleti alkalmazásokat is telepítünk rájuk). Ha pedig munkaeszköz, akkor a kiválasztásánál figyelemmel kell lennie a vállalati szempontokra is. Kellően biztonságosan tudjuk rajta tárolni az adatokat és elérni róla a vállalati erőforrásokat? Külön lehet-e választani a magán- és céges használatot, adatokat? Része lesz-e a vállalati informatikai infrastruktúrának, lehet-e távolból felügyelni, minden pillanatban tudni, hogy milyen alkalmazások futnak rajta? Elvesztése/ellopása után lehet-e törölni róla az érzékeny adatokat? Csak akkor döntsünk bármilyen készülék mellett, ha ezekre igenlő választ tudunk adni.

És az 5G?

Külföldön egyes országokban (USA, Korea, Nagy-Britannia) már elindultak a következő generációs, 5G mobilszolgáltatások. Nem lenne érdemes esetleg akkor már elébe menni a hullámnak, és itthonra is beszerezni egy 5G-képes készüléket?

A rövid, de határozott válasz az, hogy nem. Magyarországon a szolgáltatás jó esetben 2019 decemberében indul el, és mint minden új mobiltechnológia, eleinte csak korlátozott földrajzi területen lesz elérhető, így előnyeit sem igazán lehet majd kihasználni. Ráadásul a készülékek terén villámgyors fejlődés várható, és biztos, hogy a jövőre megjelenő készülékek a fontos paraméterekben lekörözik az idei modelleket.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Termékajánló

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.