„Mi mindig szárnyalunk”

Olvasási idő 4 perc
Telekom TV kampány

Az internet a gyerekek szórakoztatására is kiválóan alkalmas, és nem csak úgy, ahogy sokan gondolják, online játékokat játszva. Ha személyesen nem lehet műsort, koncertet adni, az élő és a felvett videó még mindig rendelkezésre áll, ahogy ezt Tamás Éva Játéktára zenekar kiválóan megmutatta.

Aki már próbálta lekötni akár csak fél tucat gyerek figyelmét, az tudja, hogy gyerekeket szórakoztatni a világ egyik legnehezebb dolga. Tamás Éva ezt másképp látja, és ő tapasztalatból beszél. „Gyerekeket szórakoztatni a világ legszebb dolga, csak nagyon őszintének, nagyon igazinak kell lenni. Csak az itt és a most számít, ott kell lennünk velük 100 százalékos lélekjelenléttel. Ha a gyerekek megkapják a teljes figyelmünket, azt nagyon meghálálják”, mondja a Tamás Éva Játéktára alapítója és vezetője.

Tamás Éva és társai 2007 óta adnak koncerteket, ahol saját dalaikat adják elő, hol kortárs versekre, hol saját szövegekre. A műfaji repertoár az évek során folyamatosan bővült. Fő profiljuk  az interaktív gyermekkoncertek, de emellett koncertmeséket, tematikus műsorokat visznek közönségük elé, zeneovit és babakoncerteket adnak a legkisebbeknek, nyári táborokat ovisoknak és nagyobbaknak. „Szinte magától jött egyik a másikból. Figyeltük az igényeket, hogy mire van szükség, és szerencsére kreatív csapat vagyunk, minden helyzetben feltaláljuk magunkat. A műsorainkkal nem csak a gyerekeket, hanem az egész családot szeretnénk szórakoztatni. Megpróbáljuk bevonni a szülőket, hogy ők is bátran énekeljenek, táncoljanak. Szűkebb hazánkban, Pécsett már megszokta a közönség, hogy nálunk nem csak a gyerekek buliznak, itt a szülőnek is érdemes és szükséges bekapcsolódni. Máshol azért nehezebb bevonni a szülőket, de mindig arra törekszünk, hogy a műsor közös élmény legyen”, mesél művészi hitvallásáról Tamás Éva.

A fő közönséget a gyerekek alkotják, de a műsorokat bizony az anyukáknak, apukáknak kell eladni, és persze a programszervezőknek,  ez pedig ma már elképzelhetetlen online jelenlét nélkül. A társulatnak saját weblapja van, webshoppal, koncertnaptárral és minden olyan információval, amelyre a közönségnek vagy éppen a műsorszervezőknek szüksége lehet. Saját Youtube-csatornát is működtetnek és természetesen nem hiányzik a repertoárból a Facebook sem.

Ez a tapasztalat nagyon is jól jött a karantén alatt. „Természetesen mi is kétségbeestünk, hiszen tele volt a naptárunk tavaszra, és az összes programot lefújták. Anyaként ijesztő dolog munka nélkül maradni kicsi gyerekekkel. Hiszen nem csak a közönségünkkel való kapcsolatot vesztettük el, de a bevételi forrásainkat is. De nem csak mi voltunk gondban, hanem a szülők is, akik szintén keresték a programokat, hogy szórakoztatni tudják a négy fal közé szoruló gyerekeket. Először rövid, pár perces zeneovis videókat vettünk fel, egy-egy dallal, mondókával, amit feltettünk a Facebookra. Ezek rövid idő alatt óriási nézettségre tettek szert, így eldöntöttük, hogy hosszabb, 20-30 perces videókat is készítünk – idézi fel a tapasztalatokat Tamás Éva — Ezeket már előfizetéses rendszerben terítettünk: aki előfizetett, megkapta a nem nyilvános Youtube-linket. Tartottunk interaktív foglalkozásokat is videokonferencián keresztül. Ezek anyagilag nem pótolták a veszteségeinket, de legalább a kapcsolat megmaradt, és olyanokat is elértünk, akik egyébként nem tudtak volna eljönni a foglalkozásokra az ország másik végéből. Pont az ő számukra szeretnénk majd egy szilárdabb lábakon álló előfizetéses rendszert kidolgozni, és tovább készíteni az online tartalmakat. Kreativitással és pozitív hozzáállással minden helyzetből ki lehet hozni a legjobbat.”

A Telekom tévékampányának hirdetésével a Facebookon találkozott Tamás Éva, de saját bevallása szerint eleinte folyamatosan átugrott rajta, gondolván, ez az „igazi” vállalkozókra vonatkozik, nem a művészekre. „Aztán leesett, hogy én is vállalkozó vagyok, hiszen a zenekarom mögött egy cég áll, amit én magam vezetek. Éppen a szakadó esőben próbáltunk egy filagória alatt (itt köszönöm Szaklajda Lászlónak, a Hétköznapi Csalódások zenekar gitárosának a lehetőséget a próbákra), amikor mondtam a többieknek, hogy próbáljuk meg mi is. Sokszor újra kellett vennünk a kis videót, mert 15 másodpercben nagyon nehéz volt elmondani, mivel is foglalkozunk”, emlékszik vissza a készítés körülményeire Tamás Éva.

Mint mondja, nagy öröm számára, hogy a programban nem csak a „kézzelfogható” vállalkozások voltak érdekesek, hanem a hozzájuk hasonló művészek is. Hosszabb távon mindenképpen számít arra, hogy még többen megismerik  a Tamás Éva Játéktárát, az online lehetőségeknek köszönhetően pedig a távolabb élő közönséghez is könnyebben el tudnak jutni. Egy biztos: csinálni fogják tovább. „Én még soha életemben nem éreztem, hogy dolgozom, és ezt szerintem kevesen mondhatják el magukról. Az az egészben a legjobb, hogy gyerekek maradhattunk, nem csak kitalálhatunk bármit, hanem az ötleteinket meg is valósíthatjuk. Az az életünk, hogy reggeltől estig gyerekek között lehetünk, ezért mindig szárnyalunk”, teszi még hozzá végül Tamás Éva.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

   Értesítések engedélyezése OK Köszönöm, nem kérem