Szvetelszky Zsuzsanna: “Az influencer befolyásol, hatást gyakorol, ismertséget szerez.”

Olvasási idő 4 perc
Szvetelszky Zsuzsanna márkaépítés

Miért fontos egy vállalatvezetőnek tudatos online kommunikációt, személyes márkaépítést folytatni? 11 mini-interjúból álló sorozattal járjuk körbe ezt a kérdést. Megkérdeztünk szakértőket, kutatókat, kommunikációs szakembereket és magukat a vállalkozókat is a kérdésekről.

Szvetelszky Zsuzsanna vállalati kommunikációs szakértővel, szociálpszichológussal beszélgettünk a szakmai influencerekről.

Szerinted létezik-e külön kategóriaként az a fogalom, hogy szakmai influencer?

Létezik, hiszen olyan ember, aki mindenhez ért, nem létezik.

Az influencer jelenség már rég nem új, mégis szeretünk még mindig újszerűként tekinteni rá – talán azért is, mert még mindig olyan keveset tudunk a témáról, mint általában az új dolgokról. A közbeszéd már a kétezres évek eleje óta emlegeti őket, a tudomány több évtizede próbálja bemérni a hatásukat, az újabb és újabb generációk egyre kívánatosabbnak gondolják, mint létezési formát. Jó az, akiről a jók azt mondják, hogy jó 🙂 Az az influencer, akit az egész szakma elutasít, vagy a célcsoport figyelmen kívül hagy, nem sokáig maradhat porondon – lekerül a térképről.

Az embert az etológusok a specializálatlanság specialistájának is tartják, vagyis sokféle dologhoz értünk, de egy-egy ember csak néhányhoz. Mára olyan nagy a specializáció, hogy igazán jó szakembernek csak egy részterületen lehet lenni. Vannak persze influencerek, akik több területen is nagy hatást fejtenek ki, őket inkább inspirálóknak nevezném, mert a személyiségük, a karizmájuk ér el nagy hatást.

Milyen jó példát látsz szakmai véleményvezérek közösségi média aktivitására?

Sok szakmai folyóirat és konferencia kifejezetten kéri a szerzőket, hogy eredményeiket tegyék közzé a közösségi médiában. Mivel ezek a (ma már online módon is működő) folyóiratok egy szakterület influencereinek a gyűjtőhelyei, “klubjai”, így ez egy komoly platform. Ráadásul a szerkesztőség guide-ot is ad a szerzőknek, hogy milyen típusú közösségi médiában, hogyan kell jelen lenni.

Egy más jellegű, de globális és multidiszciplináris példa a közelmúltból jutott az eszembe: https://thebeet.com/robert-de-niro-and-200-others-sign-letter-saying-no-to-a-return-to-normal

Az, hogy ki a jó influencer, elsősorban a hatásától függ. Ma ez azért nem könnyen mérhető, mert túl sokféle embert értünk az influencer kifejezés alatt. Hub-ot, csomópontot, megmondóembert, trendsettert, ikont és celebet, bloggert és youtubert, vállalati üdvöskét. Általában a marketing és a kommunikáció meghatározó szereplőjét, huszonegyedik századi értelemben. Az influencer befolyásol, hatást gyakorol, ismertséget szerez (magának, a kategóriának, a márkának stb.): elsősorban informál, másodsorban szórakoztat. Ám hogy kit és miben, mikortól és meddig, az már jóval nehezebben paraméterezhető. És nemcsak a hatásukat nehéz mérni: még ennél is bonyolultabb, ha azt kell kiszámolni, hogy mennyiben ment át az üzenet az influenceren keresztül, amivel a „megbízója” látta el. Akinek felcsillant a szeme, amikor az influencerekről hallott, és arra gondolt, hogy no, ezzel a módszerrel végre sikerül több cipőt eladnia, vagy átverni a cégen az idei krízismenedzsment-issue-kat.

Melyik platformot látod alkalmasnak szakmai kommunikációra és közösségépítésre a linkedin-en kívül?

Ez attól függ, hogy tematikus vagy általánosabb, nyilvános kommunikációról beszélünk. A szűk területet érintő, tematikus szakmai kommunikációhoz megvannak a saját csoportok, oldalak, ahol az érintettek jelen is vannak, kommunikálnak is – egymással. Más nem is értené a szakmai nyelvezetüket talán. A nyilvános kommunikációhoz nem a szakma, hanem a popularitás felől közelítenék: mi az üzenet, és ki a célcsoport? Ennek megfelelően választanám ki a csatornát is, hiszen egy stylist például jobban meg tudja magát mutatni a Youtube, mint a LinkedIn segítségével. A DJ-k sem a LinkedInen a legkeresettebbek: róluk a Soundcloud segítségével a rajongók tudhatják, melyikük dolgozik hardcore, techno, vagy éppenséggel hardtrance trekkekkel. Minél többet tudunk az influencerekről, és a velük kapcsolatos célcsoportokról annál inkább tisztában leszünk azzal is, hogy mi az a cél, amihez más eszközt (csatornát) kell keresni. Kérdés, hogy a megfelelő csatornaválasztás és az időzített vagy spontán interakció önmagában elegendő-e, vagy mire van még ahhoz szükség, hogy a nap végén az influencer küldetésének sikere valóban mérhető legyen? Bár tartalomban nincs hiány (ettől függetlenül meggyőződésem, hogy a jó influencer-marketingnek szerves része az átgondolt tartalommenedzsment), csatornában sem, sőt a célcsoportok is egyre pontosabban megismerhetők. Egy baj van: a változás. Mire az instant elérés korában kiforr egy igazán belevaló influencer-trend, a piacon vagy a vállalatban, addigra ez a gyorsan változó világ fogja magát és átalakul, már más érdekli, másnak hisz, más lesz neki fontos. Vagy hiteles.

A mini-interjú sorozatot Lévai Richárd és Káli György készítette a májusban bemutatott Influexpert kutatáshoz, melynek eredményeiről itt írtunk: Kik a legbefolyásosabb hazai szakmai influencerek a Facebookon?

Ha kedvet kaptál a tudatosabb online kommunikációhoz, személyes márkád bemutatásához a vállalkozásod ismertségének növelése mellett, akkor töltsd fel vállalkozásod profilját a Hello Biznisz Klubra (https://klub.hellobiznisz.hu/)!

Olvasd el a sorozat további részeit is!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.