Munkaerőhiány – hogyan tehetsz ellene?

Olvasási idő 4 perc
Alkalmazottkeres1 1

Képzéssel, csapatépítéssel és a dolgozóknak sokat jelentő apróságok biztosításával tudjuk kezelni a riasztó méreteket öltő munkaerőhiányt. Ma már ritka az olyan dolgozó, aki lényegében azonnal képes ellátni a feladatot, amelyet neki szánsz. A szakember szerint van megoldás, még ha erőfeszítésbe kerül is.

Középszerű munkaerőt is nehéz találni manapság, nemhogy igazán motivált, elhivatott és felkészült alkalmazottat. Ha új kollégát keresel, és már a folyamat elején némi pánikot érzel, alighanem jól vizsgáznak a veszélyt érző szerveid: tényleg baj van. De van megoldás – most segítünk egy kicsit.

Minden cégnél az jelenthet versenyelőnyt a többiekhez képest, ha növelni tudja a hatékonyságot.Ez elképzelhetetlen a dolgozók, a munkafolyamatok hatékonyságának növelése nélkül.

Az a cég van előnyben, ahol az emberek kihozzák magukból a maximumot.

Ezt pedig nem szigorral lehet elérni, hanem azzal, ha kollégáink lelkesen tesznek a cégért. Ha a munkatársak magukénak érzik a vállalkozásodat, örömmel és elhivatottan dolgoznak. Idáig eljutni azonban nem könnyű, ráadásul sok múlik azon, megtaláljuk-e a megfelelő embereket.

Félmillió hiányzik

Egyre égetőbb gond a magyar gazdaságban a munkaerőhiány, különösen a képzett, tehetséges és odaadó dolgozókból van nagy hiány. Mintegy 500 ezer kvalifikált ember hiányzik a hazai munkaerőpiacról – bár a pontos számról megoszlanak a vélemények.

Ez már akkora kihívás, hogy a régi, bevett sémákkal nem lehet kezelni.

Legyünk őszinték: rengeteg rátermett ember ma már Németországban, Angliában és még ki tudja, hol máshol dolgozik. Nem igaz persze, hogy akik itt maradtak, azok nem elég jók.  De a jók közül sokkal kisebb a merítési lehetőség. Ez pedig a vállalkozóknak nagy kihívás.

Mit tehetünk?

„A megfelelő humán fejlesztéssel a külföldre távozó magyarokat meg lehetett volna tartani. Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy a ma még itt lévőknek lehet olyan feltételeket teremteni, hogy ne akarjanak elmenni” – véli Mezőffy Bálint fejlesztő tréner és coach. A területen nagy tapasztalattal rendelkező szakember szerint tévedés azt hinni, hogy a távozók a magasabb fizetésért mentek el – ez csak az egyik ok.

Sokan azért hagyták ott a munkahelyüket, mert nem látták a fejlődés lehetőségét, idegőrlő köröket futottak nap mint nap, méltatlan konfliktusokban vergődtek sokáig. Ilyen esetekben akkor is feláll a dolgozó, ha meg van fizetve. Mert megunja.

A cél az, hogy a munkatársaink mindvégig motiváltak maradjanak. Ennek alapfeltétele – de csak az egyik eleme – a fizetés. Már a kiválasztás folyamán érdemes felmérni, miben szenved hiányt egy ígéretes jelölt: próbáljunk meg olyan dolgokat biztosítani, amelyek értéket – valódi értéket – jelentenek neki.

Gondja van a gyermekfelügyelettel? Segíts neki! Jó megoldás lehet, ha a lakhatáshoz járulsz hozzá, vagy épp a közlekedésben segítesz. A céges telefon, az otthoni munka lehetősége vagy a munkahelyi étkezés biztosítása is segíthet – hogy csak a leggyakoribb példákat említsük.

Alkalmas vagy képes?

„Az alkalmasság azt jelenti, hogy az illető valamikor a jövőben képes lesz elvégezni egy összetett munkát, a képesség pedig azt jelenti, hogy már most is tudja azt” – mondja Mezőffy Bálint.

Szerinte a vállalkozók tipikus hibája, hogy összekeverik az alkalmasságot és a képességet.

A rendelkezésre álló jelentkezőkből ki kell válogatni azokat a rátermett embereket, akik megfelelő adottságokkal rendelkeznek ahhoz, hogy új dolgokat tanuljanak meg. A megoldás a szakember szerint az, ha a vállalkozások kiválasztják azokat, akik elég nyitottak, akik tudnak reagálni a változásokra. Ezért nem csak a képzettség és a jelenlegi tudás számít.

Fejleszd az embereket!

Fontos, hogy a leendő kollégád holnap és holnapután is képes legyen venni az akadályokat. Ezért a szakember szerint a képzés mellett a fejlesztés is kiemelt fontosságú – amely a konkrét tudások mellett szemléletmódot ad át.

„Kompetenciaalapú kiválasztás persze régen is volt, de ez ma az alap. Erre kell még jönnie a mentorálásnak, a betanításnak, amelynek már az elején meg kell határozni, hogy ki és mire fogja tanítani az új munkaerőt.”

Ezt – egyre világosabban látszik – nem tudják megspórolni a vállalkozások.

A saját emberei és vezetői képzése nélkül senki nem maradhat játékban.

A következő cikkünkben néhány praktikus tanácsot adunk, amelyek segítségével magadhoz tudod csábítani a legjobb munkaerőt.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!