Gyakornoki program: így lesz mindenki nyertes

Olvasási idő 4 perc

A cégnek is és a fiatalnak is jó a gyakornoki program. A vállalkozásodban nemcsak spórolhatsz egy jó gyakornok alkalmazásával, de biztosíthatod az utánpótlást is, míg a gyakornok rengeteget tanulhat tőled és a kollégáidtól. Ez mindkét félnek előnyös, de mutatjuk, mire kell figyelni.

Az már önmagában szerencsés, ha fiatalok azzal keresnek meg, hogy a cégedhez szeretnének gyakorlatra menni, mert ez azt jelenti, hogy a vállalkozásod valamiért vonzó a szemükben. De az is lehet, hogy valaki hozzád irányította őket. Akárhogyan is legyen, a gyakornoki idő nagyon fontos nekik. Tanulni szeretnének, megérezni a munka ízét, te pedig friss és energikus segítséget kapsz a gyakornokok személyében. Ebben a cikkben már megírtuk, miért hasznos a céged számára részt venni a gyakornoki programban. Most adunk néhány fontos tippet, hogy az együttműködésetek eredményes és hosszú távú legyen.

Figyelj és tervezz

A gyakornok foglalkoztatása egy speciális együttműködés: a gyakornok részéről odaadást, a céged és a kollégáid részéről pedig odafigyelést igényel. Mindenekelőtt menj végig az alábbi lépéseken!

Ismerd meg, beszélgess vele

Beszélgess el a gyakornokjelölteddel arról, hogy mit tanult, milyen technológiát, szoftvereket és szerszámokat ismer. Mi volt a kedvenc területe, miben volt erős vagy éppen gyengébb, és hogyan képzeli el a jövőjét az elkövetkező néhány évben?

Mutasd be a céged

Szentelj kellő figyelmet arra, hogy a cégedet bemutasd a gyakornoknak, meséld el részletesen, mit hogyan csináltok, és konkrétan mondd el neki, melyik munkafolyamatokban vehet részt.

Jelölj ki felelőst

Minden gyakornoknak legyen egy mentora cégen belül, akihez a kérdéseivel fordulhat, aki megmutatja, mit kell csinálnia, és aki konkrétan feladatokat ad neki. Ezt tisztázd a gyakornokkal is. Nem szabad, hogy a cégnél mindenki utasításokat osztogasson a gyakornoknak, mert nem fogja tudni rangsorolni ezeket – és kellemetlen szituációk sora lesz a vége.

Határozz meg közös célokat

Tűzzetek ki közös célokat, és határozd meg, hogy a gyakornoknak milyen követelményeknek kell megfelelnie. Fogalmazzátok meg, milyen munkafolyamatokat fog jól megtanulni a gyakorlati idő végére, és hogy milyen egyéb munkákba kell legalább belekóstolnia. Határozzátok meg a munkaidőt, a napi beosztást, s ezt – a követelményekkel együtt – kérjétek is számon.

Figyeld a reakciókat!

Ahány ember, annyi személyiség. Az egyik képes az önálló munkára, és már fiatalon is tud dönteni, a másikat pedig rá kell vezetni arra, hogy mindennap meghozzon apró, de fontos döntéseket. Az önállóság ízét és az irányított munka sajátosságait egyaránt meg kell ismernie a gyakornoknak.

Vezetőként felelős vagy a gyakornokért, akkor is, ha rábíztad valakire, vagyis van mentora, ahogy fentebb említettük. Ezért mindig kommunikálj vele, és figyeld a fejlődését. Ha feltűnik, hogy valamiben kiemelkedően tehetséges, akkor módosítsatok az eredeti terven, és azon a területen fejleszd a tudását.

Ha azt látod, hogy valamilyen területen nem olyan ügyes, lassabb vagy nem elég magabiztos, érdemes megbeszélni vele, mi az oka.

Kevéssé érdekli? Hiányos a tudása? Nem látja az adott dolog jelentőségét? Könnyen lehet, hogy a gyakorlat során utoléri magát, és sokáig hálás lesz a cégednek azért, hogy ledolgozta egy hátrányát.

Dolgozva tanulni!

A gyakornokság lényege, hogy az ember dolgozva tanul és megtanul dolgozni. Közben pedig hasznossá teszi magát. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az odafigyelés mellett milyen munkát bíztok a gyakornokra. A cégnek és a gyakornoknak is fontos, hogy ha csak egy kis részlegbe is, de szervesen beépüljön, érezze, hogy fontos az ottléte és az is, amit csinál.

Ne csak a legalját

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a kulimunkát végeztetik el a gyakornokkal, aki hamar megérzi a monotónia ízét, rájön, hogy közben nem tanul, ezért elveszti a motivációját. Természetesen jogos igény, hogy a gyakornok a gépies munkát is elvégezze, de az ilyen feladatokat mindenképpen csomagoljátok más köntösbe!

Az alapokat kell nagyon jól megtanulni – ezzel a mondással még az irodai kávéfőzés is magyarázható egy ideig. De nagyon fontos, hogy a nemszeretem feladatok elvégzéséért is járjon elismerés, és engedjétek idejében továbblépni a gyakornokot! Mixeljétek a feladatokat népszerűség szerint is: ha a kevéssé érdekes melók mellett izgalmas munkát is kap, amelyben sikerélménye van, nagyobb örömmel jön dolgozni.

Figyeld a fejlődést, jutalmazz!

Függetlenül attól, adsz-e bármilyen fizetséget a gyakornoknak, jutalmazd, motiváld, ha jól végzi a munkát. Néha teszteld a lelkesedését és az odaadását. Ha látod, hogy fejlődik, dicsérd meg, ellenkező esetben mondd el neki, hol kellene javítania. Ha odafigyeltek rá, akkor azt is el tudjátok dönteni, hogy a gyakornoki ideje lejártával valamilyen lehetőséget felajánlotok-e neki, vagy szép csendben elengeditek.

Bármelyik utat választjátok is, értékeljétek a teljesítményét, hogy ő is tudja, merre van a fejlődés útja. 

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!