Gyakornok, a hasznos segítség

Felpezsdítheti a céged életét, fontos visszajelzéseket ad, sokat lehet az alkalmazásával spórolni, de odafigyelést és törődést igényel – ez mind igaz a gyakornokra. Egy jó gyakornok áldás a cégnek, és ha eddig te is csak legyintettél, mondván, púp lenne a hátadon, most figyelj!

A gyakornok nem diákmunkás

A vállalkozók fejében jellemzően nyáron fordul meg a gyakornokok alkalmazásának a lehetősége. Ezért még a legelején le kell szögezni:

A gyakornokság nem egyenlő a nyári munkával.

Még annak ellenére sem, hogy sok diák a nyarat használja ki arra, hogy gyakornokként tapasztalatot szerezzen, vagy elvégezze a kötelező szakmai gyakorlatot. Sőt, sok iskola is nyárra szervezi a gyakornoki programokat.

Ezt azonban csak az egyszerűségre való törekvés indokolja. A gyakorlatot, különösen a felsőoktatásban, ugyanúgy végezhetik a fiatalok év közben is, noha ez kompromisszumokkal jár – mindkét oldalon. A gyakornokságot az különbözteti meg a nyári munkától, hogy a gyakornok a választott szakmájában szeretne fejlődni, és sok esetben ilyenkor találkozik először azzal, hogy mit is jelent az a szakma a valóságban.

Tanul és dolgozik

Neked szorgos kezekre van szükséged a cégben, a gyakornok pedig tanulni szeretne.

Tanulni új dolgokat és megtanulni dolgozni. Csak látszólag vagytok ellenérdekeltek, már amennyiben fejben össze is raktad, milyen feladatokat fogsz rábízni a gyakornokra, és ki fog felelni érte.

A gyakornok nagyon hasznos, különösen akkor, ha átmenetileg létszámhiány van a cégben, például azért, mert éppen sokan vannak szabin. Vagy mert alkalmilag kevesebb a munkád a szokásosnál. Vagy épp azért, mert megnövekedtek a munkaterhek, de még nem vettél fel új embert. Ám ha nincs rendkívüli helyzet, akkor is érdemes gyakornokokkal foglalkoznod, hiszen gondolnod kell az utánpótlásra.

Spórolhatsz, de ne használd ki

A gyakornokot egy ideig dolgoztathatod ingyen, de ez az idő erősen korlátozott, utána legalább jelképes fizetést érdemes adnod neki: ezzel fejezed ki, hogy megbecsülöd a munkája értékét, őt pedig motiválja, ha látja: érdemes jól dolgoznia. De még így is megéri a cégednek, mert a gyakornok munkabérére rakódó költségek feleakkorák, mint egy főállású dolgozó esetében.

Ha nem kihasználod a gyakornokot, hanem partnerként kezeled, akkor sok hasznod lesz belőle. Amellett, hogy elvégez egy csomó munkát, a céged jó hírét terjesztheti a diáktársai vagy a családja, ismerősei körében. Tehát még üzletet is hozhat neked.

Először olyan munkát adj neki, amelyet könnyen el tud végezni, aztán pedig biztosítsd neki a tanulás, a fejlődés lehetőségét. Találj a gyakornoknak olyan feladatot, amelyet részben önállóan is meg tud oldani. Fontos, hogy lehetőség szerint többféle területen próbálhassa ki magát, így te is felmérheted, hogy miben igazán tehetséges a fiatal munkaerő.

A folyamatos ellenőrzés is fontos, elsősorban azért, hogy visszajelzést adj az újdonsült kollégádnak, másfelől pedig azért, hogy a munka minősége se szenvedjen csorbát. Az ellenőrzés kiváló terepe a tanításnak, de időt és odafigyelést, no meg türelmet is igényel. Fontos, hogy a gyakornoknak legyen mentora a cégen belül, és erre a funkcióra megfelelő embert válassz ki.

Ha így teszel, rengeteg terhet fog levenni rólad a gyakornok, és megkönnyíti a munkatársaid dolgát is. Ráadásul felpezsdíti a munkahelyi hangulatot – a fiatalok jelenlétének a cég életében ez mindig velejárója.

Visszajelzést ad

Fontos, hogy figyelj a gyakornok kérdéseire és reakcióira, mert egy friss erő sok olyan részletre rá tud világítani, amelyen adott esetben változtatnod vagy javítanod kell. Igaz, hogy a gyakornokot meg kell tanítani bizonyos dolgokra, de ő is hozhat új tudást és friss szemléletet a cégbe.

A gyakornoki munka hosszát az adott oktatási program vagy a törvények határozzák meg.

Ha valaki a képzés hivatalos részeként gyakornokoskodik nálatok, erre az időre nem kötelező fizetést adni neki, hacsak máshogy nem állapodtál meg az iskolával. Ha utána is a cégnél marad, akkor viszont be kell jelentened.

A gyakornokok foglalkoztatásának adminisztrációja sokat egyszerűsödött az utóbbi években, tehát ezzel nem lesz gond.

Számtalan előnye származik a cégednek abból, ha rendszeresen foglalkoztatsz gyakornokokat, akik szintén nyernek ezen.

A következő cikkben részletesen leírjuk, hogyan foglalkozz a gyakornokkal annak érdekében, hogy ne csak a kötelező köröket fussátok, hanem mindkét félnek előnyös legyen az együttműködés.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!