Hogyan tudta Anett felpörgetni színtanácsadói vállalkozását? – a nagy Pretty Colors sztori

Bodzay-Velis Anett hat éve, önmaga stílusának megtalálása – és ezzel ruhatárának optimalizálása – érdekében ismerkedett meg a színtípusokkal. Eleinte online kutatott a témában, majd elindította YouTube csatornáját, Pretty Colors néven, ahol dokumentálta saját útját. Ezzel létrehozta az első magyar nyelvű videós platformot, amely színtanácsadással foglalkozik. A közelmúltban úgy döntött, hogy tanácsadói szolgáltatását szeretné jövedelmező vállalkozássá fejleszteni. Ehhez Szabó Katalin tanácsait kérte: egyeztetésük után nagyot fordult a Pretty Colors világa. Mutatjuk, mit, hogyan, s miért csináltak.  

Bodzay-Velis Anett, a Pretty Colors megálmodója színtanácsadóként segít a nőknek megtalálni azokat a ruha, haj és smink színeket, amelyek legszebben harmonizálnak a saját adottságaikkal. Öt éve ad tippeket, hasznos tanácsokat a Youtube csatornáján, idén azonban úgy döntött, szeretné felpörgetni vállalkozását.  – Szerettem volna nagyobb sebességre kapcsolni a vállalkozásomban. Voltak ötleteim, de nem tudtam melyik lenne a legeredményesebb a fejlődésemben.  Ezért egy online marketing szakértőhöz, Szabó Katalinhoz (Katiötletek) fordultam – emlékszik vissza Anett. – Első beszélgetésünkből hamar kiderült, hogy Anett nagyon profi a videókészítésben. Találkozásunkkor tizenegyezer feliratkozója volt a YouTube csatornáján – ezt már Szabó Katalin meséli, hozzátéve, hogy tudta, ebben az esetben nem az a kérdés, hogy ki fogja a jó tartalmakat elkészíteni, hiszen Anett digitálisan naprakész, hanem az, hogy mely területeket vegyék célba az újításokkal. 

Adj magadból is, megtérül! 

Volt Facebook és Instagram oldalam is, de azokra nem töltöttem fel személyes tartalmakat. Nem akartam összemosni a vállalkozást a magánéletemmel. Tőlem távol áll ez a megközelítés, pedig látom, hogy sok tartalomkészítőnél működik. Katalin tanácsa az volt, lehet személyesebb az oldalam anélkül, hogy az egész életem nyitott könyv lenne. Megbeszéltük, hogy például a saját öltözködésem bemutatása egyszerű tükörszelfikkel és hasonló személyes tartalmak hitelesebbé teszik mindazt, amit képviselek. Megértettem, hogy így jobban eljutnak az információk az emberekhez – avat be Anett. Az online marketing tanácsadó pedig hozzáteszi: – Nála is, mint oly sokaknál, pusztán arról volt szó, hogy ez a zseniális ötletekkel és tudással megáldott szakember nem rendelkezett elég önbizalommal, vagy talán mondhatnám azt is, hogy merészséggel. Pedig ekkor már sokezren követték őt azért, mert jó, amit csinál. Azáltal, hogy beszélgettünk erről, Anett bátrabb lett és belevágott az újításokba – részletezi Katalin. 

De nemcsak a személyes tartalmak szaporodtak meg a Katiötletek tanácsai alapján. Elkészült a Pretty Colors két Facebook csoportja is. Egy bazár, ahol a színtanácsadás iránt érdeklődők adhatnak-vehetnek ruhákat. Illetve egy zárt csoport, ahol beszélgetések, témafelvetések, tanácsadás zajlik. Ezen túlmenően elindította Anett a hírlevél rendszert, amelyben tájékoztatja a feliratkozókat az aktualitásokról és az akciókról, valamint életre hívott egy teljesen új üzleti lábat, a workshopokat.

Korábban egyéni és páros tanácsadást tartottam, a Katalinnal való beszélgetés után viszont azonnal elkezdtem megszervezni a csoportos workshopokat. Három alkalmon vagyok túl, mind teltházzal zajlott. Nagy az érdeklődés, s úgy érzem, igazán hasznos a kis csoportban történő munka, ugyanis teljesen más perspektívába helyezi a színeket az, ha másokon is láthatjuk őket. Megtapasztalhatják a résztvevők, hogy egy szín vagy egy fazon akár plusz-mínusz öt évet és öt kilót is jelenthet – húzza alá a színtanácsadó, hozzátéve, hogy nem az a célja, hogy mindenkiből szupermodellt faragjon.  

Anett 5
Színtanácsadás? Hiszen ez mindenkinek jó! 

Bodzay-Velis Anett úgy véli, hogy minden nő megérdemelné, hogy találkozzon a színtanácsadással, akár már a tízes, húszas éveiben. – Rengeteg felesleges vásárlást meg tudnának spórolni ezáltal a hölgyek és boldogabbak is lennének – mondja Anett, aki sokáig maga sem volt tisztában a színtípusával, a testalkatával, sőt előfordult, hogy impulzív vásárlóként meggondolatlanul halmozta fel a ruhákat, amelyek egy részét aztán nem is hordta. – Beláttam, hogy tudatosabban kell hozzáállnom az öltözködéshez, és ekkor találkoztam a színtípusokkal, amelynek az álommunkámat köszönhetem – emlékszik vissza. De hogy lett ebből hivatás? – adódik a kérdés: – Amikor felfedeztem a saját színeimet, akkor minden a helyére került, értelmet nyert. Sokkal kevesebb pénzből el tudtam érni, hogy elégedett legyek a ruháimmal. Ez egy folyamatos változás. Az ember tanulja saját magát, az adottságait, a stílusát. S ez akkora hatással volt a saját életemre, hogy egészen beszippantott és szerettem volna egyre többet ezzel foglalkozni. Aztán pedig másoknak is meg akartam mutatni azt a csodát, amin én keresztülmentem – fejti ki. Az első ügyfelei a videói alapján találtak rá Anettre, aki a Youtube-os tartalmait kezdettől fogva egyedül készíti. Egy filmes stáb feladatait végzi el egyedül a forgatókönyvírástól kezdve a színészeten át a világításig és a vágásig. Eleinte heti egy új videót töltött fel, de amióta édesanya lett és a vállalkozása más területein is meg kell feleljen, azóta havi egy új tartalom a cél. A fellelhető videókat érdemes visszanézni azoknak a hölgyeknek, akik érdeklődnek a téma iránt. 

Merre tart most a Pretty Colors? – teszem fel a kérdést. – Mindenképp felszálló ágba került – feleli a megálmodó – , hiszen a követők száma nő, az egyéni tanácsadás és a workshop is népszerű. Csak néhány hónapja döntöttem el, hogy sebességet váltok és már érződik az eredmény. Szeretnék ezen az úton továbbmenni. A következő lépés az online ruhatár konzultáció, amelyet most indítok el. Ez jó alternatíva lehet azoknak, akik változtatnának az öltözködésükön, de a hozzájuk passzoló színek helyett az életmódjuknak, stílusuknak vagy testalkatuknak megfelelő ruhák megtalálása a fő céljuk. Viszont a távolság vagy az időhiány miatt nem tudják megoldani a személyes találkozót velem. Közben a digitális tartalomgyártásban is szeretnék fejlődni. Célom, hogy egy témát hatékonyan, több platformon is feldolgozzak, ezzel időt és energiát spórolva meg magamnak. 

Anett 2
Az automatizációval időt és energiát spórolsz 

Szabó Katalin nyomdai előkészítőként dolgozott huszonöt évig, amikor egyik napról a másikra elvesztette az állását. Ő egy nagy újrakezdő, aki három nap alatt eldöntötte, hogy mindennemű vállalkozói tapasztalat nélkül egyéni vállalkozást indít. Mert nem akar mást csinálni, mint addig: ő a nyomdai előkészítést szereti. Két hét múlva elkészült saját weboldala, megtanulta mi az a blogolás, megismerkedett a SEO-val, majd újabb két hét múlva megérkezett az első megrendelője. Vállalkozása a nyomdai úton megvalósítható ötletekre épült, fő tevékenysége a nyomdai előkészítés, a kispéldányszámos könyvgyártás és online marketing lett. Katalin az ötletekből kifogyhatatlan, így újításból sosincs hiány nála. Azért, hogy ne vesszen el a teendőkben, amit csak lehet, automatizált a vállalkozásában. Speciálisan összerakott Google Táblázatban vezeti párhuzamosan futó – jelenleg körülbelül harminc – munkáját. Ebben azonnal látja, hogy melyik megbízás hogy áll, ki van-e fizetve, le van-e adva könyvelésre, szerkesztés alatt vagy gyártás alatt van-e, mi a vállalási határidő stb. Látja a bevételei és kiadásai összesített állását, s még a termék statisztikákat is. A szolgáltatásait az időpontfoglaló rendszeren is meg lehet rendelni, a Gmail rendszerében pedig címkézéssel, színkódokkal és az időzítés funkcióval szortírozza a teendőit, összhangban a Google Naptárba integrált időpontfoglaló funkcióval. Az ügyfelei komplexebb kiszolgálása érdekében a Gmail sablonokkal egyedi gyors üzenetváltásokat vezetett be. – Még messze vagyok a tökéletesen automatizált rendszertől, de figyelem az újdonságokat – avat be Katalin, aki sosem vágyott alkalmazottakra. Megoldásaival azonban lényegében egy, de az is lehet, hogy több munkatárs feladatait végzi el könnyedén.  Ha kell, ezt a tudást is megosztja másokkal, mint ahogy igény szerint online marketing tartalmakat is készít megrendelői számára. Katalin, mindössze másfél órát gondolkodott együtt Anettal a Pretty Colors jövőjéről, s a vállalkozó édesanya a visszafogott pasztelből ragyogó élénk színekbe fordította egyszemélyes cégét: amelyet egyre többen észrevesznek, amelyben már lehet tervezni a bevételeket és amelyben egyre jobban megtelik a Google Naptár.  

TIPPEK mindenkinek a Pretty Colors sztorija alapján 
 1. Posztjaidban ne csak a szaktudásodat, hanem személyiségedet is mutasd meg követőidnek! 
 2. Hozz létre a profilodhoz illő Facebook csoportot, ahol interakciókat válthatsz ki a tagokból! 
 3. Egy témát dolgozz fel több platformon – például Instagram sztoriban, videón, Facebook posztban! 
 4. Vizsgáld meg, hogy milyen módon tudsz új piacokat nyitni. A Pretty Colors esetében bevált a workshop ötlete. 
 5. Amit lehet, automatizálj. Ehhez kiváló felület akár a Google ingyenes rendszere is.

Szerző:
Lakatos Katalin – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.