Hogyan készíts biztonságos jelszavakat?

Kkv 011 Cikk Jelszo

Hiába a sok intelem, a legtöbb felületen ugyanazt a gyenge, könnyen kitalálható jelszót használjuk, amivel potenciális veszélynek tesszük ki magukat. Miért használjuk ugyanazokat a jelszavakat és hogyan tehetjük biztonságossá őket? Katona Tamást, a T-Systems cloud portfólió menedzserét kérdeztük.

„A legtöbben aggódnak, hogy elfelejtik a jelszavakat, a jelszó-helyreállítással pedig nem szeretnének bíbelődni, ezért inkább mindenhol ugyanazt a jelszót adják meg” – véli a szakember. A password, 123456, qwertz, vagy a nevünkből álló jelszavak azonban nem jelentenek erős védelmet.

Miért kockázatos, ha mindig ugyanazt a jelszót használjuk?

Ha mindenütt ugyanazt a jelszót adjuk meg, akkor csak az egyik szolgáltatónál kell feltörni a rendszert, és már ki is került az email címünk és egy hozzá társítható jelszó a webre, amiket automata eszközökkel más portálokon is felhasználhatnak jelszótörésre.

Hogyan lehetne mindegyik oldalhoz külön jelszót megjegyezni?

Rengeteg jelszógeneráló és -kezelő alkalmazás létezik – de ezek használata nem olyan könnyű, mintha mindig fejből tudnánk egy egyszerűen legépelhető jelszót.

A megoldás: ne a jelszavakat jegyezzük meg, hanem a jelszó készítésünk módszerét!

Íme a módszer:

  1. Választunk egy számunkra könnyen megjegyezhető, kis- és nagybetűt, speciális karaktert és számot is tartalmazó karaktersorozatot: pl. 01Kedvenc!Jelszavam. Nem kell érthetetlen összevisszaságnak lennie, így könnyen megjegyezhetjük – de ne legyen a nevünk, se a születési dátumunk, sem más hozzánk köthető adat.
  2. Attól függően, hogy melyik portálon, weboldalon, vagy online boltban járunk, annak a nevéből hozzáteszünk azonos módon még pár karaktert az alap jelszóhoz. Vehetjük például az utolsó 3 karaktert, és a végére illeszthetjük.

És készen is van! Így nézne ki tehát a példánk alapján néhány jelszó:

  • Facebook: 01Kedvenc!Jelszavamook
  • Gmail: 01Kedvenc!Jelszavamail
  • Office 365: 01Kedvenc!Jelszavam365

A példában mindig a végére tettünk azonos módszerrel 3 karaktert, és máris megjegyezhető, de mindig más jelszavunk lett. Lehet az elejére, közepére is tenni ezeket a plusz karaktereket, a lényeg, hogy következetesen használjuk a módszert.

Te hány oldalon regisztráltál azonos jelszóval? Próbáld ki a fenti megoldást és készíts biztonságos jelszavakat!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!