Először csődbe mentem, most mégis itt vagyok – interjú „Hentes” Kálmánnal

Gyakorlatilag kényszervállalkozóként kezdte, de ma már a második húsboltját nyitja meg Szabó Kálmán. A „Hentes” Kálmán néven ismert vállalkozó az első csőd után sem adta fel a terveit, mert a szabadságát és a munka-magánélet egyensúlyát is a vállalkozói létben találta meg. Kitartásának és emberközeli üzletpolitikájának köszönhetően rövid idő alatt felépített egy hűséges vásárlói közösséget is.

Amikor először kerestelek, rögtön mondtad is, hogy ne haragudjak, de sűrű időszakod van, merthogy éppen új húsboltot nyitsz – ilyen jól megy a biznisz ebben az kifejezetten nehéz időszakban?

Nem panaszkodom, de most sokkal inkább az üzlet fellendítése a célom. A jelenlegi boltom egy soroksári ipari parkban üzemel, aminek az a hátránya, hogy az emberek, a vevőim nehezen tudják megközelíteni, így Soroksár központjában megnyitom a második húsboltomat. A jelenlegi üzletem alapját a házhozszállítás adja; a vevőim megrendelik az árut, én pedig kiszállítom. Ezen a működésen szeretnék változtatni azzal, hogy még inkább megcélzom azokat, akik szeretnek személyesen is betérni a boltokba vásárolni.

Akkor most a kiszállítás a fő tevékenységed, de több lábon akarsz állni, mert az biztonságosabb?

Ez így van, de nem csupán ezzel foglalkozom, ugyanis az üzlet regisztrációm típusa lehetővé teszi a gyártást is. Kolbászt, szalámit, disznósajtot, illetve csomagolt húsokat is gyártok és szállítok a kisboltok számára.

Ezt megelőzően alkalmazottként dolgoztál?

Az egyik soroksári húsboltban, ám amikor azt bezárták és felszámolták, el kellett döntenem, hogyan megyek tovább és természetesen nem szerettem volna munka nélkül sem maradni.

Ezek szerint kényszervállalkozóként kezdted?

Ebben van igazság, mert noha mindenképpen találtam volna állást a szakmámban, úgy éreztem, hogy nem szeretnék tovább alkalmazottként dolgozni és a terveim megvalósításához vállalkozóvá kell válnom.

Mikor vágtál bele?

Három éve kezdtem vállalkozóként dolgozni. Az eredeti tervem az volt, hogy egy kézműves hústermékeket gyártó üzemet építek föl, de a telephely kialakítása különböző okok miatt erre nem adott lehetőséget, így az ehhez a tevékenységhez szükséges engedélyeket nem kaptam meg. Viszont szerencsére kis akarattal minden megoldható, így sikerült olyan engedélyt kiváltanom, ami lehetővé teszi a gyártást és kiszállítást, de az üzemben-boltban való árusítást nem.

Most pedig már önmagad főnöke vagy; miben ad mást a vállalkozói lét, mi a legfontosabb értéke számodra?

Nagyságrendileg változott meg az életem ezekben az években. Először is abban, hogy a korábbiakkal szemben sokkal nagyobb a felelősségem. Egy saját vállalkozással sokat kell foglalkozni, hogy sikeres legyen, de felelősséget viselek azok felé is, akikkel együtt dolgozom. Az én felelősségem az is, hogy minden alapanyag és a kész áruk is minőségiek legyenek. Alkalmazottként hajnalok hajnalán kezdtem a munkát és csak késő délután fejeztem be, így nagyon fontos számomra az is, hogy vállalkozóként ezzel szemben egy kicsit több lett a szabadidőm is, amit az iskolás fiam miatt kifejezetten fontosnak tartok.

Hentes Kalman013

Három év kint a piacon nem rövid idő, mi volt a legnehezebb ebben az időszakban?

Az indulás nagyon nehéz volt, hiszen kevés pénz állt rendelkezésemre, sok energiát igényelt a vállalkozás előkészítése és az üzem-bolt építése is. Végül másfél év után csődbe is mentem.

Elszámoltál valamit?

Akkoriban volt egy társam, akivel úgy egyeztünk meg, hogy ő az anyagiakat biztosítja, én pedig hozom a szakmai hátteret. Végül nekem kellett nagyon sok pénzt a vállalkozásba forgatnom, míg ő kifarolt az üzletből. Közben meg is loptak, szóval nem volt egy könnyű időszak. Ezt követően közel egy évig újra beálltam más pultja mögé dolgozni.

De mégsem engedted el az álmaid, mert most már a második bolt nyitása előtt állsz. Mi történt?

Egyszerűen nem adtam föl, mindenképpen saját vállalkozásban gondolkodtam, így amíg újra alkalmazottként dolgoztam, folyamatosan gyűjtöttem a pénzt a saját vállalkozásom számára. A koronavírus-járvány alatt, április elsején nyitottam ki újra.

A csőd után nem gondoltál arra, hogy hagyod a vállalkozói terveidet és inkább maradsz biztonságosabb vizeken, alkalmazottként?

Az az igazság, hogy olykor megfordult a fejemben: elengedem a tervemet és inkább eladom az üzemet is. Viszont ahogyan említettem, nem akartam már alkalmazott lenni, megvoltak a saját terveim és ötleteim, emellett még a kisfiam is folyamatosan arra biztatott, hogy folytassam, amit elkezdtem, mert akkor többet tudok vele foglalkozni. Így jutottam el oda, hogy az üzlet megmentése mellett döntöttem.

Két bolt, kétszer annyi munka: nem kerül így veszélybe az említett munka-magánélet egyensúly?

A jelenlegi üzem-boltban marad a gyártás nagyobb része – vagyis a bontás, csontozás, előkészítés –amit a testvérem visz majd, később pedig a fiammal ketten végzik a munkát. Az új boltban pedig én állok a pult mögé és a feleségem segítségére számíthatok majd. Igazi családi vállalkozás vagyunk.

Hentes Kalman017

Az járvány első hullámában nagyon sokan mentek tönkre, sokaknak kellett vészforgatókönyvek szerint működnie, vagyis igencsak nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki ebben az időszakban vágjon bele a vállalkozásba. Mi volt a legnehezebb?

Az egyik legnehezebb dolog az volt, hogy újra felvegyem a kapcsolatot azokkal a beszállítókkal, akik minőségi alapanyagokkal látnak el, ezzel pedig biztosítani tudjam a folyamatos árufeltöltést és kiszolgálást. És persze gondoskodnom kellett arról is, hogy az emberek is értesüljenek arról, hogy újra nyitva vagyunk, vagy szinte az első pillanatban létrehoztam a Hentes Kálmán nevű Facebook-oldalt, ahol elkezdem hirdetni és láthatóvá tenni magam. Ahogyan említettem, a kiszállítás a vállalkozás erős lába, de ezt is rendhagyó módon hirdettem meg, hiszen sokakkal ellentétben nem szabtam vásárlási limitet a megrendelésekhez, így az egy kiló darálthúst éppen úgy kiszállítom, ahogyan a nagyobb tételeket is. Ez részben tudatos üzletpolitika volt, részben pedig a járványhelyzetre való reagálás is, hiszen sokan – főleg az idősebb korosztály – nem mert kimozdulni otthonról vásárolni. Felvállaltam, hogy segítek. De nem csak ők, hanem gyakorlatilag mindenki – fiatalok, családok – nagy örömmel fogadtak és nagyon szeretik ezt a szolgáltatást és rugalmasságot.

Akkor bevált ez a stratégia, de vajon megéri, ha a számokat nézzük?

Nagyon népszerű ez a megoldás és nem termel veszteséget, hiszen ötezer forint alatt nagyon ritkán van rendelés. Olyannyira kedvelik az emberek, hogy így az új bolt nyitása kapcsán a vevőim legalább hetven százaléka hív azzal, hogy remélik, a jövőben is megmarad a kiszállítás. Természetesen folytatom, de ahogyan említettem, azokra az emberek is figyelnem kell, akik szeretnek személyesen vásárolni.

Egy húsbolttól picit szokatlan, hogy azonnal elindít egy Facebook oldalt – ennyire bízik a közösségi média erejében?

Említettem, hogy nagyon kevés tőkével indult a vállalkozás, s noha megoldható lett volna a saját weboldal is, mégis úgy döntöttem, hogy nem ezt az utat választom, hanem inkább a kvázi ingyenes közösségi média adta lehetőségeket használom ki. Az internetezők kilencven százalékának van Facebook-oldala, a döntést pedig igazolja a követők emelkedő száma is. És egyre többen rendelnek is éppen a közösségi média-jelenlét miatt.

Ahogyan néztem, meglehetősen aktív vagy: sokat posztolsz hústálakról, akciókról és még nyereményjátékot is hirdetsz.

Valóban igyekszem jelen lenni, aktívnak maradni. Emellett pedig ott van a „húsos tombola” is, aminek az a lényege, hogy ha valaki tízezer forint fölött rendel, akkor tombolajegyet kap, a sorsolás után a nyertes pedig egy hatalmas hústálat. Ezt nagyon élvezik az emberek.

20181212 112218

Hogyan használod a technológiát, az internetet?

Nagyon sokat vagyok a neten, mert egyrészt folyamatosan figyelem a hústermékek árait, másrészt pedig nagyon nagy segítséget ad az új receptek fejlesztése során is. De rendszeres látogatója vagyok az online piactereknek is: a gépek, az eszközök vásárlása így sokkal egyszerűbb. Emellett kamerarendszerrel láttam ez az üzletemet – ezt a rendszert telepítem az új boltba is – így bármikor rá tudok nézni a boltjaimra. Ez főleg akkor fontos, ha beüt valamilyen meghibásodás. Az új boltban tervezem bevezetni a kártyás fizetési rendszert is, de ez alaposabb átgondolást igényel, mert az ebben megjelenő költségeket nem szeretném az áraimban megjelentetni, ugyanis a vásárlóim nagy része számára fontos tényező a termékek ára. Tehát lesz elektronikus fizetési lehetőség is, jelenleg a lehető legjobb megoldást keresem.

Akkor az a tapasztalatod, hogy a hazai vevők még mindig árérzékenyek?

Összességében igen, de azért már eléggé vegyes a kép. Az idősebb, nyugdíjas generációk számára fontos tényező az ár, de megjelentek azok az vásárlók is, akik számára az új trendeknek megfelelően nagyon is fontos a minőség. Szerencsére mindezt első kézből tudom garantálni, hiszen a gyártás is az én kezemben van, tehát én felelek a magas minőségért is. S hát bizonyos korlátok, a jó ízlés határain belül, de a vásárló az első.

Szerző:
Lippai Roland – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 16

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.