Adószakértői tanácsok, Cápák között-sztorik és inspiráló történetek vállalkozásokról – ezt olvastátok idén a legszívesebben a Hello Bizniszen

Olvasási idő 6 perc

Adózás, Cápák között, társadalmi vállalkozások, inspiráló vállalkozói történetek – így lehetne röviden összefoglalni, mik voltak a legmenőbb témák a Hello Biznisz oldalán 2021-ben. Látszik, hogy megkedveltétek és hasznosnak találjátok a szakértői tippeket, követitek a vállalkozókról vállalkozóknak (is) szóló tévéműsort, és szívesen fogadtok olyan történeteket, amelyek inspirációt adhatnak saját működésetekhez. Lássuk, mely cikkek kerültek idén a TOP10-es listánkra! Aki még esetleg nem találkozott az írásokkal korábban, most is találhat köztük hasznos tartalmat.

 1. A KATA-adózás körüli változások szinte mindenkit izgatnak

Németh Gabriella a Telekom okleveles adószakértője foglalta össze a 2021-re várható legfontosabb változásokat a KATA-adózás körül. Azóta már minden érintett vállalkozó tudja, hogy a megrendelő évi 3 millió forintos megbízás felett 40%-os különadót kell, hogy fizessen a 3 millió forint feletti összeg után. De arra is kaptunk tippet a szakértőtől, hogy foglalkoztatottként vagy KATA-adózóként járunk jobban egy bizonyos összeghatárig.

2. KATA vagy átalányadó? – szakértő segített, hogy ne maradjon a kérdés talányos

A lista második helyén is egy KATA-adózókat érintő cikk áll: ez már a 2022-től várható változásokat vetíti előre, leginkább azt, hogy megérheti-e KATA helyett talányadózást választani. A Hello Biznisz adótanácsadási szakértője, dr. Horváth Zoltán tételesen sorra veszi, hogy kinek lehet jobb megoldás az átalányadózás, és miért.

3. Kicsiben indultak, a pandémia alatt hatalmasat nőttek – a Wolt ügyvezető igazgatója mesél saját karrierútjáról és a cég rohamos fejlődéséről

A pandémiás időszak alatt hatalmas növekedést produkáltak az ételfutár cégek, különösen szembetűnő volt ez a még csak 2018 óta a magyar piacon is jelenlévő Wolt esetében. Mindenfelé feltűntek a világoskék hátitáskás futárok, a korlátozások ideje alatt sok bezárni kényszerült étterem abban látta az egyetlen lehetőséget, hogy bekerült valamelyik ételfutár cég applikációjába. Hogy milyen kihívást jelentett ez a Wolt oldalán, hogyan tudott rövid idő alatt hatalmasat növekedni a cég, arról is mesélt Tajta Ákos, a Wolt Magyarország – korábbi – ügyvezető igazgatója. De a cikkből az is kiderül, hogy milyen karrier után érkezett meg a finn alapítású, start-upként induló technológiai vállalat magyar kirendeltségének élére.

4. Még egy kis adózás: mit kell tudnunk az SZJA-visszatérítésről?

Ki tenné kockára, hogy lemarad egy anyagi juttatásról, ami ráadásul alanyi jogon jár neki? Már csak ezért is érthető, hogy sokan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen esetekben járhat vállalkozóknak is a személyi jövedelemadó visszatérítése. A cikkben dr. Horváth Zoltán, a Hello Biznisz adótanácsadó szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy mik azok az esetek, amikor a vállalkozónak, őstermelőnek is járhat visszatérítés, mekkora lehet ennek a mértéke, és milyen módon juthatunk hozzá, ha kiderül, hogy jogosultak vagyunk rá.

5. A kisbolt, amire a fél ország kíváncsi – de vajon csak azért, mert Ördög Nórának hívják az egyik tulajdonosát?

Ördög Nórát csak az Instagramon 312 ezren követik, a YouTube-on pedig a Nánásiék névre keresztelt, férjével közösen kezelt csatornájuk 152 ezer feliratkozóval büszkélkedhet, nem beszélve az általa vezetett tévéműsorok nézettségéről. Nem csoda, hogy Ördög Nórának már a nevére is felkapja a fejét sok olvasó – hát még ha olyan témáról beszél, ami összekapcsolható a vállalkozói léttel. Ebben a cikkben új vállalkozásuk, a Balatonakarattyán üzemeltetett kisboltjuk és büféjük alapításáról, mindennapi működéséről van szó. Kiderül például, hogy eredetileg csak a szezonban akarták nyitva tartani a kisboltot, végül mégis úgy döntöttek, hogy egész évben fogadják a vásárlókat, vendégeket, így a munkatársaiknak is folyamatosan tudnak munkát biztosítani. De Ördög Nóra vállalkozás-indításhoz adott tippjeit is megismerhetjük a cikk végén.

6. Kulisszatitkok a Cápák között adásairól, Máté Krisztina producertől

Egy újabb ismert név a következő cikkben: Máté Krisztinát még sokan a képernyőről is ismerhetik, hiszen éveken át volt műsorvezető. Most produceri minőségében nyilatkozott a Hello Biznisznek, egy szintén igen népszerű tévéműsorról, a Cápák között kulisszatitkairól. Egyértelműen kiderül például Krisztina szavaiból, hogy egyáltalán nem előre eldöntött, hogy melyik vállalkozó kap bizalmat a Cápáktól, de minden „kishalat” egyformán igyekeznek felkészíteni a műsorban való szereplésre. Különösen nagy kihívást jelentett a produkció számára a covid-időszak alatti forgatás, nagy kockázattal járt volna, ha az előre lekötött forgatási napokon például az egyik Cápa megbetegszik. Az interjúból az is kiderül, hogy Máté Krisztina hogyan látja általában a vállalkozókat és mit tanácsol nekik a befutáshoz.

7. Egy társadalmi vállalkozás is írhat igazi sikersztorit – a Szimbiózis Alapítvány a bizonyíték rá

Egy szívet melengető, inspiráló sikertörténet is bekerült a legolvasottabb cikkek közé: sokan olvasták el Jakubinyi László és a Szimbiózis Alapítvány történetét. Társadalmi vállalkozásban adnak munkát 240 fogyatékossággal élő embernek, akik így nem csupán értéket teremtenek, de saját magukat is értékesebbnek érzik. Lászlóék célja az, hogy hosszú távon perspektívát adjanak a megváltozott munkaképességű embereknek, köztük látás- vagy hallássérülteknek, értelmi sérülteknek, autistáknak. A cikkből megtudhatjuk, hogy ki képes ellátni a lekvárfőző üzemben a leltárosi feladatokat, és ki alkalmas inkább az állatgondozói munkára. Na meg az is kiderül, hogy pontosan hova kell ellátogatnunk Miskolc közelében, ha az alapítvány által üzemeltetett panzióban néhány napi tartózkodással támogatni szeretnénk tevékenységüket.

8. Két Cápa is vevő volt az ifjú vállalkozó ötletére – így futott be Kállai Jankó és a Forever Hands

Az RTL Klubon futó Cápák között című üzleti showműsor népszerűségére utal, hogy egy vállalkozóként a Cápák előtt álló szereplője is a listára került a vele készült interjúval. Kállai Jankó, a Forever Hands ifjú megalkotója és tulajdonosa a Telekom Digitálisan Tettrekész díját is elnyerte, ennek kapcsán nyilatkozott a Hello Biznisznek. Jankó elmesélte, hogy amerikai mintából kiindulva hogyan építettek a kreatív ötletre vállalkozást édesapjával közösen. Jankónak az első munkatapasztalatai a rendezvényszervezéshez kötődtek, de a járványhelyzet miatt erősen megritkultak az élő események, így pláne jobbnak látta, ha egy teljesen új irányba indul el. Balogh Péter és Lakatos István is 5-5 millió forintot fektetett a cégbe, fejenként 8,75% tulajdonrészért cserébe – amiről Jankó utólag azt mondja, hogy a legideálisabb verzió volt, ami összejöhetett. Bár a 10 millió forintnak gyorsan lett helye, számára a legnagyobb értéket a két Cápa szakmai tudása, támogatása jelenti.

9. Jogi szakértő segít eligazodni az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatos változásokban

Egy újabb szakértői cikk a legolvasottabbak között, ezúttal jogi szakterületről: dr. Németh Zoltán, a Hello Biznisz jogi szakértője azt fejtette ki részletesen, mit kell tudni az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatos jogszabályi változásokról. Megtudhatjuk, hogy az ingatlannyilvántartást is elérte a digitalizáció, és mit is jelent ez a gyakorlatban; hogy adatvédelmi okok miatt megszűnik a lehetőség, hogy nem hiteles másolatot kérjünk tulajdoni lapról – helyette az ügyleti tulajdoni lap másolatának lekérésére van mód; illetve az is kiderül, milyen változások léptek érvénybe a hiánypótlással kapcsolatban.

10. Saját gyermeke miatt indított társadalmi vállalkozást, hogy valódi változást érhessen el

Egy újabb társadalmi vállalkozás, amelynek története a tizedik legolvasottabbá vált ebben az évben a Hello Biznisz oldalán. Harsányi Eszter, a Nestingplay alapítója saját gyermeke miatt kezdett el azzal foglalkozni, hogyan lehet segíteni az úgy nevezett részképesség-zavaros gyerekek fejlesztését. Pedagógusoknak tartanak tréningeket, a covid-járvány arra késztette őket, hogy digitális eszközt is bevessenek, így egy applikáció készítésébe kezdtek. Eszter az Ashoka világszervezetének magyarországi ösztöndíjasa, ahogy mondja, sokat köszönhet a szervezetnek abban, hogy vállalkozásában nagyon tudatos lett a hatásmérés, így dokumentálható, hogy amit tesznek, annak valóban eredménye van.

A Cápák között 4. évadát január 2-tól minden vasárnap este 18:50-kor tekintheted meg az RTL Klubon!

Szerző:
Ganzler Orsolya – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.