A notebook korszak vége: Meddig tartanak a szokásaink?

A tudományos és technológiai innovációk olyan sebességgel történnek körülöttünk, hogy már nem győzzük az újdonságokat megismerni sem, pláne a jól bevált szokásainkat cseréljük le nehezen – ettől még lassan, de biztosan változik az életmódunk. Néha hosszabb távra kell visszatekinteni, hogy észrevegyük a változást. Például 2014-ben a hazai cégeknek csak kis része használt felhőtechnológiákat, ma már ez viszonylag gyakori. A technológiai trendek terén lassabban zárkózik a magyar IT kultúra a technológiai fejlődést diktáló régiókhoz, ezért betekintést ad a jövőbe már az is, ha néhány vezető cég fő irányvonalát követjük.

A Microsoft az Azure Virtual Desktop után most 2021 augusztus elején a Windows 365 szolgáltatások nyilvános elérhetőségét jelentette be, ami lehetséges, hogy az Office 365 és Microsoft 365 termékcsaládokhoz hasonlóan meghatározó lesz. A Windows 365 segítségével a számítógépünk bármilyen böngészőből elérhető: A felhőben fut, magas rendelkezésre állással, biztonságosan.

A Samsung már 2018 óta fejleszti a DeX nevű számítógép élményt adó keretrendszerét, mellyel a telefont képernyőre csatlakoztathatjuk (lehet vezeték nélkül is). Nagy kijelzőn, billentyűzetet és egeret használva kényelmesen lehet dolgozni és szórakozni is. Akár felhőben futó biztonságos munkameneteket, akár felhőből elérhető nagy gépigényű játékokat, akár sok tárhelyet foglaló filmeket streamelhetünk, a telefonunkat használva. A Samsung és a Microsoft szorosabbra fűzte együttműködését: DeX módra optimalizálták a Microsoft alkalmazásait.

Mindezt összetéve már egyre kevésbé van szükség hagyományos notebookra. A jövő a mobileszközöké. Gondoljunk bele, mi az, ami mindig nálunk van, mindig működik, és mindig online: a mobiltelefonunk. Egyre több mindenre használjuk az egyre fejlettebb telefonunkat.

A Telekom, a T-Systems, a Microsoft és a Samsung összefogásával elérhetővé vált, hogy egy magyar cég dolgozója Samsung DeX képes mobileszközével az összes modern Windows szoftvert és Android applikációt biztonságosan használhassa a felhasználás helyétől függetlenül. Ez a Telekom Mobil Iroda ötlete. Az okostelefon vagy tablet vékonykliensként működik, amelyen csatolmányok megnyitására, szerkesztésére is lehetőség van, hasonlóképpen ahhoz, mintha laptopon dolgoznánk – csak éppen sokoldalúbban és dinamikusabban.

Miközben a mobilkészülék a teljesen felügyelt irodai IT infrastruktúra részévé válik, a privát szféra is megmarad nekünk: a Személyes és a Munka profilok elkülönítésével és párhuzamos használatával lehetőségünk van akár egy telefonról irodai alkalmazással dolgozni, és elindítani egy személyes alkalmazást zenehallgatásra, vagy irodai alkalmazás futtatása közben is lehet a magánszámról telefonhívást indítani vagy sms-t küldeni.

A Telekom Mobil Iroda nem egy konkrét termék, hanem több eszköz és szolgáltatás kiteljesedése, melyek az ügyfél igényétől függően válogathatók össze – a legkisebb vállalkozásoktól a legnagyobb cégekig mindenki találhat olyan előnyt, ami miatt érdemes megfontolni. Nagyvállalatok régi igénye, hogy munkamenetek és eszközök könnyen felügyelhetők és biztonságosak legyenek – ehhez a legmodernebb Microsoft felhő technológiákkal ad újszerű megoldást a Telekom. A kisebb vállalkozások napi feladatai középpontjában a Facebookozás, levelezés, chatelés, böngészés, online számlázás, feladatkezelés, esetleg kalkulációk és prezentációk készítése áll: mindezt már Androidos okostelefonról is meg lehet oldani. Persze ha nagyobb képernyő kell, megszokásból a laptophoz nyúlunk – pedig kényelmesebb egy munkaállomást kialakítani nagy képernyővel, vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel (természetesen ezt nem azoknak ajánljuk, akik kávézóban és útközben kényszerülnek hosszabban gépelni). A home office reklámképeivel ellentétben a notebookozás a kanapén egy idő után hátfájást okoz, de ha csak egy asztalra letesszük a számítógépet akkor se lesz optimális a testtartás. Ahogy egy irodában is elvárható a kialakított munkakörnyezet, úgy otthon is egyre többen használnak külön monitort rendes székkel – de külön notebook már nem feltétlenül kell, ha a telefonunk is csatlakoztatható a perifériákhoz.

Az Instant Mobil Iroda a legegyszerűbb kiindulópont ehhez: szükséges hozzá egy Samsung DeX képes mobileszköz a telekommunikációs és adatszolgáltatásokkal, Microsoft 365 Vállalati Standard előfizetés, és a perifériák (képernyő, Samsung Multiport adapterrel, valamint vezeték nélküli billentyűzet + egér javasolt). Akár Magenta 1 Business csomaggal mindez kedvezményesen összeválogatható egyben a Telekomtól.

Ha mindent el tudunk intézni a mobillal és felhőalapú alkalmazásokkal, akkor lassan meg fognak változni a szokások, és az alapértelmezett eszközparkból kiszorulhat a notebook.

Szerző:
Katona Tamás – a Telekom Digitális Transzformációs szakértője

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Termékajánló

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.