Pénzügyi terv: nem csak sablon

Olvasási idő 4 perc

Egyetlen vállalkozás sincs, amelyik nélkülözni tudná a pénzügyi tervet. Legyen szó hitelfelvételről, befektetők bevonásáról, üzleti terv készítéséről vagy egy komolyabb pályázatról, mindegyiknek elengedhetetlen része a pénzügyi terv. Előbb-utóbb neked is szükséged lesz rá.

Ahhoz, hogy érdemben tervezni tudjuk vállalkozásunk növekedési lehetőségeit, fontos, hogy tisztán lássuk cégünk pénzügyi helyzetét, valamint hogy modellezzük, mennyire reális megálmodott céljaink kivitelezése anyagi oldalról. Ebben a cikkben már írtunk arról, miért fontos az üzleti terv. A pénzügyi terv nemcsak az üzleti terv kötelező része, hanem önmagában is fontos. Nézzük meg, miért!

Miért olyan fontos a pénzügyi terv?

Nem kell vállalati vezetőnek lenni, hogy belássuk a pénzügyi terv jelentőségét. Elég csak arra gondolni, hogy egy család életében milyen alapos mérlegelésre van szükség, amikor egy nagyobb kiadásra kerül sor, például le akarják cserélni az autót, vagy nagyobb lakásba, házba költöznének.

A bevételi és a kiadási oldal összevetése megmutatja, hogy érdemes-e belevágni egy adott ötletbe, valamint azt is, mekkora mozgástérrel lehet számolni.

Fel kell mérni a bevételi oldalt, vagyis hogy mekkora az az összeg, amellyel a család (vagy a vállalkozásunk) rendelkezik, mennyi a bevétel, és milyen fix havi kiadásokkal kell számolni. Egy család esetében a bevétel a fizetés, a családi pótlék lehet, a kiadás pedig a mobilszámlától a rezsin, a gyerekek különóráján keresztül az élelmiszer- és ruhavásárlásokig minden. A vállalkozás esetében a bevételeket az értékesítésből származó összegek képezik, míg a kiadásokat az anyag- és bérköltségek, meg persze a rezsi.

A kiadások és bevételek áttekintésén túl mindig át kell gondolni a vagyoni helyzetet is. Egy család esetében azt például, hogy rendelkeznek-e megfelelő összegű megtakarítással, amelyet a kocsi vásárlására fordíthatnak, vagy hitelt is fel kell-e venniük, és ha igen, akkor milyen időtávon mekkora az a törlesztőrészlet, amelyet reálisan vállalni tudnak. A vállalkozások esetében ezt a mérleg mutatja meg, de fontos, hogy előre is tervezni tudjuk az egyes tételeket.

Egy pénzügyileg tudatos család időről időre adódó döntési helyzete és az üzleti élet között rengeteg a párhuzam: egy cég életében is folyamatosan figyelemmel kell lenni arra, mekkora összeggel gazdálkodunk.

A pénzügyi terv jellemzően egy nagyobb stratégia részét képezi, amely alátámasztja az egyes üzleti elgondolások megalapozottságát.

Ahhoz, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, reálisan kell látnunk a helyzetünket is. Ugyanígy egy vállalkozás hosszú távon fenntartható növekedésének kulcsfontosságú eleme, hogy tisztában legyen a pénzügyi lehetőségeivel.

Ezért is olyan fontos, hogy a pénzügyi tervezéskor ne próbáljuk meg szépíteni vállalkozásunk helyzetét, és az egyes üzleti döntések pénzügyi modellezésekor is minél inkább törekedjünk arra, hogy reális képet fessünk. Hiába szeretünk bele egy ötletbe, ha kiderül, hogy nemhogy hasznot nem fog hozni, de még a cég stabilitását is veszélyezteti. Ilyenkor jobb elengedni az álmot.

Pénzügyi terv = kontroll

Ahogy egy család életében, úgy egy vállalkozásnál is hamar kiderül, ha nem volt megfelelő a pénzügyi tervezés. A túlzott kiadásoknál, a vártnál nagyobb erőforrás-igényű, a tervezettnél lassabban megtérülő vagy egyenesen veszteséget termelő beruházásoknál, fejlesztéseknél viszonylag gyorsan megjelenik a hiány.

A vállalkozás pénzügyi helyzetének függvényében ez a hiány egy darabig finanszírozható, ahogy egy család esetében is először a tartalékok olvadnak el, majd következik a csekktologatás egy rosszul felmért pénzügyi döntésnél.

A pénzügyi terv arra is jó, hogy időről időre ez alapján ellenőrizzük, hogyan állunk, vajon a tervek szerint haladnak-e az ügyeink, nem léptük-e túl az előre meghatározott keretet?

Ennek pedig megvan az a nagy előnye, hogy időben tudunk lépni, ha úgy tűnik, nem a megfelelő irányba haladunk, és ezzel megóvhatjuk a cégünket egy-egy nagyobb veszteségtől. Persze alapvető feltétel, hogy a pénzügyi tervet ne csak egy papírnak vegyük, hanem használjuk is a napi működés során.

Ez a fajta tudatosság az, amellyel – a sablonokból kilépve – a vállalkozás számára valódi hozzáadott értéket nyújtó és végső soron hasznot termelő gyakorlat lesz az elméletből.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.