Minden, amit tudnod kell, az Ipar 4.0-ról, ha kkv vagy!

Olvasási idő 5 perc

Milyen hatással van az ipar 4.0 a kkv-kra? Megnézzük, amit tudnod kell a negyedik ipari forradalomról és tanácsokat adunk, hogy továbbra is versenyképes maradj!

Digitalizáció, új technológiák, robotok – már javában benne vagyunk a negyedik ipari forradalomban, lényegében egy új technológiai korszakváltásba lépett a világ az elmúlt években. Az ipar, az állam, a nagy-, kis- és középvállalkozások mind érintettek és komolyan foglalkoznak a kérdéskörrel. Látni kell, hogy a változások nem csak az ipart és a gyártási folyamatokat érintik, hanem komoly hatással vannak a gazdaságra és a társadalomra egyaránt.

Az új technológia folyamatosan fejleszti és alakítja át a gyártási, illetve társadalmi folyamatokat: a digitális világhoz, amelyben az internet gazdaság kerül előtérbe, minden cégnek alkalmazkodnia kell. Tisztán és jól érthetően átvesszük, pontosan mi az ipar 4.0 és mire kell számítania a kkv-knak innentől kezdve.

Mi az az ipar 4.0?

A negyedik ipari forradalom során az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb kapcsolatot ápol egymással, amely a gyártási módszerekre is hatással van. A technológiai változások miatt a gyártási folyamatok alapjaiban változnak meg: az emberek helyett egyre több munkát végeznek a gépek, mindez által pedig egyre több adattal lehet dolgozni. Tehát a termelésben kiber-fizikai rendszerek vesznek részt, amely a gyártóipar digitalizációját eredményezi. Fontos azonban, hogy ez egy nagyon összetett jelenség, és nincs szó egyértelműen arról, hogy a gépek teljes mértékben átveszik az emberi munkát: a munkavégzés és a meglévő gyártási módszerek átalakulnak, de nem vesznek el.

Az ipar 4.0 fogalmát 2013-ban a német kormány teremtette meg elsőként: a németek high-tech stratégiája emberi beavatkozás nélkül képzeli el a gyártási folyamatok és az információs technológiai teljes összefonódását. Erre alapozva ma már az Európai Unió együttesen is kezeli az iparral kapcsolatos kérdéseket, és Magyarország is lépéseket tesz az ipar digitalizációjáért és annak segítéséért.

Amit jó, ha tudsz: kiber-fizikai rendszerek, Big Data, IoT, Ai?

Az új irányok és a felgyorsult világ jó néhány újdonságot hozott az elmúlt években: korábban nem létező folyamatok, fogalmak jelentek meg. Sorra vesszük a legfontosabbakat, amiket az ipar 4.0 kontextusában ismerned kell.

 • Kiber-fizikai rendszerek: Az IT- és szoftvertechnológiai rendszerek a mechanikai- és elektronikai elemekkel szorosan összeforrnak. Ez azt jelenti lényegében, hogy a szoftver és a hardver egy rendszerré alakul, amelyben minden mindennel össze van kötve. A rendszerek egy bizonyos hálózaton keresztül kommunikálnak egymással: például az interneten keresztül.
 • Big Data: A digitalizáció során rengeteg adat keletkezik. Ezt nem csak tárolni, hanem elemezni is tudni kell: ehhez pedig megfelelő IT-szakemberekre és minden iparágban különböző tapasztalatra van szükség. Lényegében nagyon nagy mennyiségű és változatos adatokat rendkívül gyorsan kell feldolgozni az új technológiák miatt.
 • IoT (Internet of Things): Az egymással önálló kapcsolatot teremtő és kommunikáló eszközök hálózatát nevezzük a dolgok internetének (Internet of Things). Lényegében okos eszközökről van szó, melyek egy hálózatba vannak kötve. Nagyon jó példa erre az okosotthon.
 • AI: Azaz a mesterséges intelligencia, amely az ipar 4.0 egyik alapja. A terület folyamatosan fejlődik, és új utakat nyit meg a gyártási folyamatok során.

A munkádat nem fogod elveszíteni

A csapból is az folyik, hogy a gépek és az automatizálás ellopják az emberek munkáját. Azonban ez egy komoly félreértés. Az ipar 4.0 megoldásai nem veszélyezteti az embereket, sőt inkább új lehetőségeket teremt.

Amit fontos tudnod, hogy a fejlődésre és a változásra viszont nyitottnak kell lenned, hiszen új szerepek és szakmák alakulnak ki. A gyártás és a munka során az ember szerepe inkább az irányítás és az ellenőrzés lesz, nem pedig a konkrét fizikai munka.

A kkv-knak is lépni kell, de nincs ok a pánikra!

Fontos felismerni, hogy a negyedik ipari forradalomban komoly verseny folyik, épp ezért aki nem tartja az iramot, csakugyan lemaradhat a versenytársaitól. Nem az a kérdés, hogy a cégek beépítsék vagy ne az ipar 4.0 megoldásokat a folyamataikba, hanem az, hogy mikor: most vagy később.

Tisztában kell lenni azzal, hogy mindennek ellenére a hangsúly nem az új gépek beszerzésén, hanem az új folyamatok megismerésén, elsajátításán, végül pedig a beépítésén van. A kkv-knak fel kell térképezniük a munkafolyamataikat: adatok feldolgozása és mérése lesz a belépő az ipar 4.0 kapujában. Ezt követően pedig lehet gondolkodni a komolyabb eszközberuházásokban, a folyamatok optimalizálásán és a munkatársak fejlesztésén.

Digitális stratégiára lesz szükséged!

Be kell látni, hogy egy kis- vagy középvállalkozás más forrásokkal és eszközökkel dolgozik, mint a nagyobb társaik. Épp ezért a verseny is teljesen más. Fel lehet – sőt kell – készülni a jövőre: egy digitális stratégiát kell kialakítani, amely a versenyképességet támogatja.

A digitális stratégiádnak tartalmaznia kell a tervezett üzleti modellt, melyben az erősségek és a cégen belüli nyílt kommunikáció komoly szerepet kap. Az üzleti modell felállítása után fontos, hogy konkretizáld milyen technológiával szeretnéd tovább vinni a cégedet. Ehhez pedig a megfelelő folyamatok és struktúrák kialakítása elengedhetetlen: nézz utána, ismerd meg és alkalmazd a tanultakat a folyamatok bevezetése során. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az alkalmazottakat adaptálni kell az új technológiákhoz: képezni és fejleszteni kell őket ahhoz, hogy megfelelően elsajátíthassák az új irányokat.

Tartsd észben: a negyedik ipari forradalom nem ellened, hanem veled van. Átalakítja és hatással van a folyamatokra, de ha lépést tartasz és fejlődsz, akkor nyertessé válhatsz. Ha kkv szektorban mozogsz: mindenképp kezd a folyamatok megismerésével és ezt követően kezdj csak el gondolkozni az eszközparkod változtatásán. Az ipar 4.0 megoldásai új versenyhelyzetet teremtenek, melyekhez idomulnod kell, de egy jól átgondolt és kidolgozott stratégiával a digitális gazdaságban is helyt tudsz majd állni.Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.3 / 5. Összes értékelés: 3

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.