Pár hónap maradt csak a felkészülésre! Alapvető változások a környezetvédelmi termékdíjban 2023. július 1-től.

Gyökeresen megváltozik 2023 júliusától a környezetvédelmi termékdíj szabályozás koncepciója. Az eddigi szabályozás az ún. „szennyező fizet” elvén alapult és jelentős adminisztratív terhet rótt a kötelezettekre.

Az idén év közben életbe lévő koncepcionális változás egyaránt érinteni fogja a gyártókat, a forgalmazókat és a fogyasztókat, az adminisztráció mennyisége viszont korántsem biztos, hogy csökkenni fog. Az új szabályrendszer sarokkövei a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), a körforgásos termékek és a kötelező visszaváltási rendszer lesznek. Lássuk mi változik július 1-től!

Kiterjesztett gyártói felelősség. Szétaprózódó fizetési kötelezettség: termékdíj és EPR díj.

Az új termékdíj szabályozás logikája a kiterjesztett gyártói felelősség (extended producers responsibility, ún. EPR) fogalmából kiindulva érthető meg a legkönnyebben.

2023 júliusától a hulladékhasznosítási koncessziót elnyerő MOL Nyrt. feladata lesz a hulladékhasznosítási tevékenység. Ennek a tevékenységnek a finanszírozása a gyártók által fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díjból (ún. EPR díj), azaz immáron nem a környezetvédelmi termékdíjból történik majd. A jelenlegi egységes termékdíj rendszert tehát 2023. július 1-től egy összetettebb szabályozási metodika váltja fel, melyben egymás mellett él majd a termékdíj és az EPR -díj.

Az ún. kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer keretében a gyártóknak, külföldi előállítás esetében pedig a forgalmazóknak a MOL Nyrt. részére EPR díjat kell majd fizetniük a termékeikből keletkező hulladékok összegyűjtéséért, szállításáért, kezeléséért stb.

A díjfizetési kötelezettség jogcímének duplikálása a termékdíj csökkenését eredményezi majd, ugyanakkor a vállalkozások hulladékhasznosítással kapcsolatos költségei – az EPR díjnak köszönhetően – összességében mégsem fognak csökkeni.

A két díjat két külön szervezetnek kell fizetni: az EPR díjat a MOL, a termékdíjat pedig a NAV felé kell teljesíteni. Az EPR díjjal kapcsolatos kötelezettségeket a hulladékgazdálkodási hatóság, a termékdíjat pedig a NAV ellenőrzi, a két hatóság kölcsönösen adatot fog szolgáltatni egymásnak. A két fizetési kötelezettség közül az elsődleges továbbra is a termékdíj marad, melyből – a kétszeres adózás elkerülése érdekében – levonható lesz az EPR díj.

Kötelező visszaváltási rendszer 2024-től

Kicsit távolabbi tervek szerint 2024-től bevezetésre kerülne egy kötelező visszaváltási rendszer is, melynek keretében az értékesítést végző gyártók és első belföldi forgalmazók különböző jogcímeken csatlakozási és szolgáltatási díjakat lennének kötelesek fizetni a MOL részére a hulladékhasznosítási rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért. Ez a szisztéma a jelenlegi betétdíjas rendszert váltaná fel az italtermékek műanyag-, üveg- és fémpalackjai tekintetében. Mindemellett lehetőség lesz ún. önkéntes visszaváltási rendszer bevezetésére a többi körforgásos termék kapcsán. Aki a visszaváltási rendszert alkalmazza, annak várhatóan nem kell majd EPR díjat és környezetvédelmi termékdíjat fizetnie.

Mi változik még a szabályozási koncepcióban?

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer a jelenleg ismert formájában nem tartalmaz olyan visszaigénylési, átvállalási jogcímeket, mint amilyeneket a termékdíj szabályozásban megszokhattunk. Az EPR díjfizetési kötelezettség tehát csak nagyon szűk körben lesz csökkenthető (pl. hulladékgazdálkodóval történő szerződéskötés).

Az új rendszerben

 • a Magyarországra értékesítő külföldi webshopok is termékdíj és EPR díj kötelezettek lesznek,
 • az egyéni hulladékkezelés átkerül a termékdíjból az EPR díj szabályozásba, továbbá
 • adminisztratív egyszerűsítések kerülnek bevezetésre a csomagolószerek nyilvántartása kapcsán
Körforgásos termékek, azaz mi után kell termékdíjat fizetni? 

Termékdíj-kötelezettség az ún. körforgásos termékeket terheli. A körforgásos termékek köre lényegében megegyezik a jelenlegi termékdíjköteles termékek körével (csomagolószerek-csomagolások, akkumulátorok, elektromos és elektronikus termékek, gumiabroncsok stb.), ugyanakkor ahhoz képest kicsit bővebb is, amennyiben új termékek (textiltermékek, fabútorok, egyszer használatos műanyagtermékek, gépjárművek, sütőolaj, zsír) is díjkötelezettség alá esnek majd.

Mi változik az adminisztrációban?

rendszer bevezetése többlet-adminisztrációval fog járni a gazdálkodók számára. Mindkét rendszerben külön kell regisztrálni, valamint az EPR rendszerben  folyamatos, telephelyenkénti nyilvántartásvezetésre (termékkódok, termékáramok szerint), illetve negyedéves adatszolgáltatásra lesznek kötelezettek a gyártók és a forgalmazók. A gyártók és a forgalmazók által kibocsátott számlákon külön számlazáradékokban kell majd utalni arra, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetésre került és a visszaváltási díjat is külön soron kell a számlán és a nyugtán szerepeltetni.

Regisztrációs határidő 2023. április 30-ig!

Ahhoz, hogy valaki 2023. július 1-jei indulástól kezdve jogosult legyen körforgásos termékeket forgalmazni, 2023. április 30-ig regisztrálnia kell a hatóságnál. A regisztráció elmaradása, valamint az EPR díj meg nem fizetése esetén hulladékgazdálkodási bírsággal kell számolni, illetve a termékek forgalmazását is felfüggesztheti a hatóság.

Mi a teendő?

Az április végi regisztrációs határidő miatt lépéskényszerbe kerültek a termékdíj kötelezettek.

A regisztrációt megelőzően a gazdálkodóknak érdemes átgondolniuk:

 • az új hulladékkezelési stratégiát,
 • az értékesítési láncolatban elfoglalt pozíciójukat (gyártónak vagy első belföldi forgalomba hozónak minősülnek-e)
 • az általuk forgalmazott termék minősítését (körforgásos terméknek minősül-e, kiterjed-e az adott termékre a kötelező visszaváltási rendszer)
 • EPR-rel, termékdíjjal vagy mindkettővel érintettek lesznek-e
 • milyen mentességi, visszaigénylési jogcímek jöhetnek szóba
 • kell-e változtatni a jelenlegi jogi, logisztikai, adminisztratív folyamatokon az új szabályozási környezetnek való megfelelés érdekében, tekintettel kell-e lenni külföldi szabályokra is.

Szerző:
dr. Horváth Zoltán – Telekom Hello Biznisz szakértő, Tax Manager, VGD Hungary

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.