Hogyan változtak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2023-ban?  

Olvasási idő 4 perc
Horvath Zoltan 1080 610

Ha egy munkáltatónak alkalomszerűen több munkaerőre van szüksége, az átmeneti létszámnövelésre viszonylag olcsó és alacsony adminisztratív teherrel járó megoldást jelenthet az egyszerűsített foglalkoztatás. Alábbi cikkemben az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályait jártam körbe, különös tekintettel a 2023. évi változásokra.

Kikre vonatkozik az egyszerűsített foglalkoztatás?

Az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán munkavállalói és munkáltatói oldalon egyaránt meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Az egyszerűsített foglalkoztatást

 • mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások,
 • alkalmi munkavégzők, valamint
 • filmipari statiszták

esetében lehet alkalmazni.

Az egyszerűsített foglalkoztatást nem alkalmazhatja olyan munkáltató, aki meghatározott összegű adótartozást halmoz fel a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek tekintetében.

Nem alkalmazhatja az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat az a munkáltató sem, aki az alábbiakban részletezésre kerülő létszám, idő és kereseti korlátokat megszegi.

Mennyi bért kell fizetni az egyszerűsített foglalkoztatás keretében?

Az egyszerűsített foglalkoztatásra az Mt. szabályait kell alkalmazni meghatározott eltérésekkel. Az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 %-a, garantált bérminimum esetén pedig annak 87 %-a jár. A filmipari statiszta napi nettó jövedelme 2023. január 1-től nem haladhatja meg a 27.800,- Ft-ot.

A munkáltatónak figyelnie kell arra, hogy amennyiben a minimálbér kétszeresét meghaladó kifizetést teljesít az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó személynek, akkor az említett összeghatárt meghaladó rész el nem ismert költség lesz társasági adó szempontból, így azzal tao, vagy adott esetben KIVA alapot kell növelni.

Mennyi a közteher mértéke, mikor merül fel szja-kötelezettség a magánszemély oldalán?

A munkaadó által fizetendő közteher mértéke 2023-ban a minimálbérhez lett kötve. Mezőgazdasági vagy idegenforgalmi idénymunka esetén az adó mértéke a minimálbér 0,5 %-a 100 Ft-ra kerekítve, azaz 1200 Ft /nap.

Normál alkalmi munka esetén (pl. építkezés) minimálbér 1 %-a, azaz 2300 Ft /nap, filmipari statiszta esetén pedig a filmstúdiónak 7000 Ft / nap (minimálbér 3 %-a) közterhet kell fizetnie.

A közteher a munkáltató oldalán kiváltja a szociális hozzájárulási adót, a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az személyi jövedelemadóelőleg-levonási kötelezettséget, a munkavállaló oldalán pedig a társadalombiztosítási járulékot és a szja-előleg fizetését. A munkáltatónak a közterhet a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell bevallania és megfizetnie. Nem kell közterhet fizetni egy másik országban biztosítotti státusszal rendelkező külföldi magánszemély után.

A munkavállaló oldalán van egy adómentes keret, ameddig nem merül fel szja fizetési kötelezettség. A mentesített keretösszeg a minimálbér 130 %-a, azaz 13 871 Ft /nap az olyan munkavállalók esetében, akik nem rendelkeznek középfokú végzettséggel és  17 719 Ft/nap azok után,  akik középfokú végzettséggel rendelkeznek. Ha valakinek ezen keretösszegek fölött teljesítenek kifizetést, akkor szja fizetési és bevallási kötelezettséggel kell számolni.

Az egyszerűsített foglalkoztatott társadalombiztosítási státusza

Ami az ellátási jogosultságot illeti: az egyszerűsített foglalkoztatásban a munkavállaló nem számít biztosítottnak, kizárólag nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. Ha más jogviszonya alapján sem biztosított, más jogcímen nem jogosult egészségügyi ellátásra, akkor 2023-ban havi 9 600 forint, törthónap esetén napi 320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazásának feltételei

Az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazásának létszám és időbeli korlátai is vannak.

A napi létszámkorlátot a munkáltató adott éven belüli első hathavi átlagos statisztikai létszámához kell viszonyítani, azaz

 • 0 főállású munkavállaló esetén 1 fő,
 • 1-5 munkavállaló foglalkoztatása mellett 2 fő,
 • 6-20 munkavállaló mellett pedig 4 fő egyszerűsített foglalkoztatott alkalmazására kerülhet sor;
 • 20-nál több munkavállaló esetén a munkavállalói létszám 20 százalékát lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazni.

A napi létszámkeret a tárgyévben egyenlőtlenül is beosztható, a fel nem használt létszámkeret nem vihető át következő évre.

A fenti korlátok nem alkalmazandók a filmipari statiszta alkalmi munka keretében történő foglalkoztatására, illetve a szociális szövetkezetekre sem.

Alkalmi munkára a munkáltató és a munkavállaló között

 • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig,
 • egy naptári hónapban összesen legfeljebb 15 naptári napig,
 • egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesíthető határozott időre szóló munkaviszony.

Mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunka, valamint idénymunka vagy idénymunka és alkalmi munka esetén naptári éven belül legfeljebb 120 napig lehet az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat alkalmazni.

 Adminisztratív kötelezettségek

Az egyszerűsített foglalkoztatás a felek szóbeli megállapodásával jön létre, azonban a NAV felé nyomtatványkitöltő alkalmazással, ÁNYK adatlapon vagy telefonon kell bejelenteni a jogviszonyt. Bejelentés hiányában nem alkalmazhatók az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai, azaz az általános szabályok szerint kell adózni.

A munkáltatónak a bevétel összegét és jogcímét tartalmazó igazolást kell kiadnia a munkavállaló részére, erre az igazolásra ugyanakkor nem vonatkozik az általános január 31-i határidő.

Szerző:
dr. Horváth Zoltán – Telekom Hello Biznisz szakértő, Tax Manager, VGD Hungary

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.