Adatközpontok: a legnagyobbak és a legbiztonságosabbak

A világ adat- és informatikaéhsége folyamatosan és drámaian nő. Minden új szolgáltatással, minden új felhasználóval újabb és újabb kapacitásokra van szükség. Az eredmény: minden eddiginél több és nagyobb adatközpont születik a világban. Az alábbiakban a legnagyobbakat és a legbiztonságosabbakat mutatjuk be.

A világ legnagyobb adatközpontjai jelenleg Kínában találhatók. Az első két helyezett ráadásul ugyanabban az ipari parkban, a Belső-Mongóliában lévő Hohhotban. A listavezető adatközpontot a China Telekom, a második a China Mobile működteti. Előbbinek összterülete megközelíti az 1 négyzetkilométert (!), míg az utóbbié egyelőre 715 ezer négyzetméter (vagyis 0,71 négyzetkilométer), de moduláris építésű, így a későbbiekben bővíthető. Nem sokkal marad el ettől a legnagyobb (de még befejezés előtt álló) amerikai adatközpont, a nevadai Citadel, a maga 700 ezer négyzetméterével. A jelenleg legnagyobb európai adatközpont Norvégiában, egy kis faluban található. A Kolos Data Center négy szinten összesen 600 ezer négyzetmétert foglal el. A tervek szerint 2027-re az adatközpont 1 gigawatt áramot fog fogyasztani – szerencsére kizárólag megújuló forrásból.

Persze a nagyság nem minden – van, amikor a biztonság minden más szempontot felülír. Szerencsére a paranoiások is megtalálhatják a maguk létesítményeit, amelyek közül a legfigyelemreméltóbbak éppen Európában találhatók. Mindenképpen ennek a listának az élére kívánkozik a stockholmi Pionen White Mountains, amely mintha egy James Bond film díszlete lenne. Az egykori atombunker és harcálláspont 30 méter mélyen, az alapkőzetbe vágva található. Az alaphangot már a bejárat 40 centiméter vastag acélajtaja megadja, az pedig csak hab a tortán, hogy a tartalék áramforrást két, összesen 1,5 megawatt teljesítményű, második világháborús német tengeralattjáró-hajtómű jelenti. A ridegséget gazdag növényzet, vízesések és egy óriási akvárium is enyhíti. A helyszínt annyira biztonságosnak tartják, hogy egy ideig itt adtak helyet a Wikileaks szervereinek is.

Hasonlóképpen katonai múltra tekint vissza az angliai The Bunker adatközpont. Az angol Királyi Légierő egykori támaszpontján kialakított létesítmény védett a nukleáris, biológiai és kémiai támadások ellen is, generátorai három hónapig képesek az áramellátást biztosítani, de nem feledkeznek meg az elrettentő látványt nyújtó kutyás őrjáratokról sem. Ugyancsak a föld – ez esetben a svájci Alpok alá – rejtették el a Mount 10 adatközpontját, amit általában csak a „svájci Fort Knox”-ként emlegetnek. Ha valaki a kemény terepen eljutott a bejáratig, és áthatolt a 3,5 tonnás, a távolból is irányítható acélbejáraton, bonyolult alagútrendszerben találja magát, ahol lépten nyomon ellenőrzőpontokba és biometrikus azonosítókba ütközik, miközben minden lépését kamerák figyelik. A hűtővizet egy saját, föld alatti tóból nyerik, a légszűrők védenek a biológiai és kémiai támadások ellen, így az adatközpont minden külső kapcsolat nélkül is hetekig képes üzemelni.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4 / 5. Összes értékelés: 1

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.