A fogorvosi pályát hagyta ott, hogy a családi vállalkozást továbbvihesse

Olvasási idő 4 perc
Follyarboretum Szellbalint30

Folly Réka azt mondja, ma is ugyanígy csinálná. A badacsonyi hegy oldalából gyönyörködni a csodás kilátásban, feltöltődni zöld növények között és közben finom limonádét vagy bort kortyolgatni – ki ne szeretne egy ilyen programot beiktatni a balatoni kiruccanásába? A Badacsonyörsön családi vállalkozásként működő Folly Arborétumban erre abszolút lehetőség van. Meg akár arra is, hogy inspirációt gyűjtsünk a tulajdonosoktól, mit is kezdhetünk a felmenőinktől ránk maradt örökséggel, hogyan varázsolhatunk belőle sikeres vállalkozást.

Folly Réka számára egész eddigi életében meghatározó szerepe volt a családnak, és ilyen módon a felmenői által alapított arborétumnak is. Az ősök emlékét és az általuk képviselt értékeket, a kitartó odaadást és hitet látta mindebben.

Először azonban mégsem az arborétumban képzelete el jövőjét: orvosnak tanult.

Miután férjhez ment és gyerekei születtek, elvégezte a fogorvosi kart is, remélve, hogy a fogorvosi pálya jobban összeegyeztethető a családi élettel, mint az általános orvosi munka. Egy speciális szakvizsgát is eltervezett, de aztán az élet másként alakult: 10 éve férjével és három gyermekével Budapestről Badacsonyörsre költöztek, azóta vezetik az arborétumot és a hozzá kapcsolódó vállalkozást.

Follyarboretum Szellbalint15

A Folly Arborétumot dédapám, dr. Folly Gyula alapította 1905-ben: ő ültette az első egzótákat a Kisörsi-hegy oldalába. Ma – rajtunk keresztül – a család negyedik generációja gondozza a kertet, amely az államosítás és a szocializmus éveit kivéve végig a család tulajdonában maradt” – foglalja össze Réka az arborétum történetét. – „Az 5 hektáros ciprus- és cédrusliget elsősorban fenyőfélék gyűjteménye, de mára már sokkal több, mint egy örökzöld kert, hiszen számos szolgáltatással, így például étteremmel, Folly borokkal, játszóparkkal és a Folly saját termékeivel várjuk a vendégeket. A Folly Arborétum egy 100 éves múltat hordozó örökség, amely állandó értéket képvisel a változó időkben is.”

A borászat alapítása még a szépnagyapához köthető, aki a XIX. század közepén megvette a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot. Sem ő, sem az arborétumot létrehozó dédnagyapa nem számolhatott még vele, hogy egyszer majd évi 60.000 látogató keresi fel a területet.

Rékáék úttörőnek számítanak vállalkozásukkal, hiszen a hazai arborétumok rendszerint állami fenntartásúak.

Follyarboretum Szellbalint35
 „Nem nagyon volt, és tulajdonképpen nincs is erre példa, hogy egy magánkertet, amely önmagában véve nem profitorientált vállalkozás, mégis gazdaságosan, családi keretek között üzemeltessenek.

Megnehezíti a működtetést az is, hogy egyszerre vagyunk agrárvállalkozás és turisztikai szolgáltató” – összegzi Réka.

Mivel Réka orvosi diplomával vette át az arborétum vezetését, nem volt szakirányú végzettsége, nehézségéként élte meg, hogy eleinte egyáltalán nem értett a növényekhez, nem ismerte a fákat. Problémát jelentett az is, hogy a férje 10 évig ingázott Badacsonyörs és Budapest között, miközben a gyermekeik óvodába, iskolába jártak.

Akár a növények gondozására, akár a borászatra gondolunk, ezek jó részt kétkezi munkát, tradicionális szakértelmet igénylő tevékenységek.

Follyarboretum Szellbalint29
De még egy ilyen fókuszú vállalkozásban is szükségesnek látják, hogy nyitottak legyenek az új technológiák, a digitalizáció irányába – bár a lehetőségeik korlátozottak:

 „Tekintettel arra, hogy az arborétum egy hegyoldalban helyezkedik el, a gépesítés csak korlátozottan megoldható, a növények gondozása során alapvetően a hagyományos növénykertészeti megoldásokat alkalmazzuk – vezető kertészünk és kollégái irányítása mellett. A borászatunk jelenleg újul meg, várhatóan idén elkészül az az új épület, amely méltó helyet biztosít majd mind a borainknak, mind a szakmai programjainknak és borászatunknak, pincénknek egyaránt. A munkafolyamataink között újdonság lesz, hogy a préselésből kinyert must a gravitáció erejével fog lejutni a pincébe” – meséli Réka.

Két terület van, ahol a leginkább támaszkodni tudnak a modernebb eszközökre. Az egyik a vendéglátáshoz kapcsolódó háttérmunka, ahol az egyes tevékenységi területeket és munkaállomásokat vendéglátóipari szoftverrel hangolják össze. A másik a kommunikáció: egy arborétum sem létezhet ma már weboldal és Facebook oldal nélkül.

„Természetesen belevágnék újra, hiszen a családi inspiráció adott – mondja Réka. – Az arborétum vezetésével eltöltött 10 év alatt elértek alapján egyértelművé vált, hogy szükség van erre a típusú turisztikai szolgáltatásra, és a látogató kíváncsi az arborétumon keresztül átadott történetünkre és az ismeretekre. Hiszen ami személyes, az a hiteles.”

Follyarboretum Szellbalint34

És hogy bízhat-e Réka a folytonosságban? Mindenképp, mert gyermekei már most is sok időt töltenek az arborétumban, a nyári szünet alatt segítik a munkát a kertben és vendégfogadásban is. „Biztos vagyok benne, hogy valamelyik gyermekünk, illetve a következő generáció valamelyik tagja tovább viszi majd a Folly Arborétumot, ha elérkezett az idő. Úgy vélem, hogy ez rajtunk áll, hogy hogyan adjuk át a következő nemzedéknek ezt az örökséget, az életünket.”

Réka 3 tanácsa kezdő vállalkozóknak:

 1. Ha egy családi örökségként talál ránk egy vállalkozás, nem szabad megijedni máris az elején, hogy hűha, mi lesz velem, én ehhez nem értek. Kellő nyitottsággal és elszántsággal egy vállalkozás felépítéséhez, irányításához szükséges ismeretek is elsajátíthatók.
 2. Jó, ha van a környezetünkben egy-két olyan ember, akire merünk és tudunk is támaszkodni bizonyos kérdésekben.
 3. Ami nem tanulható, de elengedhetetlen egy vállalkozás sikeréhez: nyitottság és empátia a kollégák felé, a motiváltság folyamatos fenntartása.
Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.8 / 5. Összes értékelés: 9

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.