10 éve még villanyvezetékeket vésett a falba, ma 3 társaság vezérigazgatója

Névtelen Terv 2024 03 06t163445.683

A szerencse csak az arra felkészült szellemnek kedvez – szól a jól ismert Pasteur idézet, Fülöp Roland története pedig azt mutatja, hogy a közismert tétel az első betűtől az utolsóig igaz tud lenni. Roland soha nem készült vezérigazgatónak, egyszerűen csak tudatosan építkezett, élt a kínálkozó lehetőséggel és persze sokat dolgozott. Erre ő maga is felhívta a figyelmet, amikor beszélgettük, mert mint mondta „a végletekig maximalista vagyok, részben ennek köszönhetem a sikeremet.” És hogy minek még, az az alábbiakban kiderül.

Roland története 2011-ben kezdődött, ebben az évben helyezkedett el villanyszerelő segédként egy nagykanizsai cégnél. Az érdeklődésének, kezdeményező képességének és munkabírásának köszönhetően fokozatosan lépegetett előre a ranglétrán, és a vezetőszerelői és projektvezetői beosztások után 8 évvel már műszaki előkészítésért felelős vezetőként dolgozott. Ekkor, 2019-ben személyi kölcsönt vett fel egy bankból, hogy a Kft.-hez szükséges 3 millió forintos alaptőkével megalapítsa saját, villanyszerelésre szakosodott vállalkozását, az Amper Studio Kft.-t. A 2020-as év sorsfordítónak bizonyult: a saját vállalkozásával elnyerte az egyik budapesti óvoda teljes villanyszerelési munkáját, ami Roland szerint „az ugródeszka volt”. Az 54 millió forintos projekt értékben is jelentős volt, de ez volt a saját első jelentősebb referenciamunkája is. De még mindig nem volt elég ahhoz, hogy teljesen önállóvá váljon, mert mindeközben alkalmazottként továbbra is dolgozott a nagykanizsai cégnél. Ezzel egyidőben pedig a Telesis Generál Zrt. és a Joule Épületgépészeti Kft. tulajdonosai is bejelentkeztek, Rolandért.

Ez számára óriási lehetőséget jelentett, mert a Telesis az építőiparban egy nagy múltú, stabil finanszírozással, erős referenciákkal és céges kapcsolatrendszerrel rendelkező szereplőként az álmai állását kínálta fel. Mégis nemet mondott. Mint utóbb bebizonyosodott, jól tette. Mivel a tulajdonosok nagyon akarták Rolandot a kapcsolat megmaradt, ám egy időre elváltak útjaik.

„Felpörgettük”

Az év vége erősnek bizonyult: 2020 végén egy nagykanizsai barátjával közösen elnyertek egy több mint 40 iskolának a lámpacseréjéről szóló projektet. Ez azt is jelentette, hogy Roland fel tudta mondani a nagykanizsai cégnél az alkalmazotti jogviszonyát, hogy teljes mértékben a saját vállalkozására tudjon koncentrálni. A 2020-as év 54 milliós árbevételét 2021-ben megtízszerezve 584 millióval zárta az évet, mindemellett az egyszemélyes Kft.-ből 19 fős céget csinált. Mint Roland mondta, „felpörgettük”.

Az eredmények hatására ismét megkereste a Telesis-Joule tulajdonosi köre: látva, hogy ért a cégépítéshez és az üzlethez, komolyabb ajánlatot tettek neki. Az egyeztetések eredményeképp 2021 év közepén tulajdonrészt vásároltak az Amper Studio Kft.-ből, majd év végén megállapodtak, hogy tulajdonrészt cserélnek a Telesis Generál Zrt. és a Joule Épületgépészeti Kft.-ből további Amper-részesedésért cserébe.

Következő évben, 2022-ben az Amper Kft. megint duplázta az árbevételt, elérték az 1 milliárd forintot és a létszám tovább bővült 25 főre. Roland megnyerő vezetői képességeit látva kinevezték a Telesis vezérigazgatójának. És hogy ne legyen sétagalopp, rögtön a másik, a tulajdonosok által irányított vállalat irányítását is rá bízták. Ezzel Roland 2023. január 1-jétől a generálkivitelezésre szakosodott Telesis, a villanyszerelési munkákra alapított Amper Studio Kft., és az épületgépészeti generálkivitelezésre alapított Joule Kft. vezetője lett – egyszerre. A tulajdonosok azzal bízták meg Rolandot, hogy tegye hatékonnyá a cégműködést, optimalizálja a folyamatokat, állítsa növekvő pályára a cégeket.

Erős indítás

Amikor Roland 2021-ben bekerült a 3 cég közös életébe, összesen 17-en voltak (Amper 1 fő, Joule 3 fő, Telesis 13 fő), most 70-en dolgoznak a cégcsoportnál. A tavalyi évben közel 30 új kollégával bővített és cégcsoport szinten 5 milliárdos rekord árbevételt ért el. A 2024-es évvel kapcsolatban a fiatal vezető bizakodó, mert mint elmondta „már most van közel ötmilliárdnyi megrendelésállományunk. Hogyha csak ezeket teljesítjük, akkor már megvan a tavalyi év, de mivel még visszavan tíz hónap az évből, azt gondolom, hogy itt még bőven fogunk behúzni projekteket, most is rengeteg tárgyalásunk van”.

Sikerének okát elsődlegesen a jó vezetőkben látja: hisz abban, hogy a képzett, ám a munkahelyi kultúrába is illeszkedő vezetőket vegyen fel, ezáltal véleménye szerint, hogy ha jól működik a delegálás és munkamegosztás, akkor a cég is jól működik. A menedzsment megújítása mellett áramvonalasította a cég szolgáltatás-portfolióját, ezzel párhuzamosan viszont új területeken is megvetette a lábát. A Telesis főtevékenysége az ún. fit-out kivitelezések, amelyek kizárólag ipari, nagyvállalati szegmens belső építészeti, átalakítási, felújítási (csarnokok, gyárak, irodaházak, telephelyek) munkálatait jelenti. E téren megszüntették a veszteséges vagy alacsony jövedelmezőségű tevékenységeket, így például kis értékű munkákat már nem vállalnak. Helyette viszont új tevékenységként már ingatlanfejlesztéssel és beruházással is foglalkoznak, de Nagykanizsa mellett napelempark fejlesztését is tervezik. A cég működési-modelljét is átalakították: eddig a Telesis volt a zászlóshajó, azaz e cég megbízásaiban dolgozott az Amper is a villanyszerelés, és a Joule is épületgépészeti munkákban. Most azonban már mind a Joule, mind az Amper „kifelé” is dolgozik, tehát pályázatokon és külsős megbízásokban is részt vesznek, ezzel diverzifikálva a bevételi forrásokat. Mindezek mellett a cégvezető a siker összetevőjének tekinti azt is, hogy elkezdte szisztematikusan keresni a cégekben a gyenge pontokat, hogy „hol csúszunk el, vagy hol nem megfelelő, amit csinálunk, és ott beavatkoztam vagy plusz állománybővítéssel, vagy pedig átszerveztem a feladatokat, hogy hatékonyabban tudjon működni”.

A versenyelőny

„Rengeteg energiát és időt fordítunk a műszaki előkészítésre. Sokkal magasabb létszámot foglalkoztatunk műszaki előkészítésben, mint más versenytársaink a piacon. A jellemző az, hogy egy ötmilliárdos nagyságú gépészeti-, építész- vagy villamossági cégnél egy vagy maximum kettő fő dolgozik a műszaki előkészítő pozícióban. Mi a 70 főből 15 főt foglalkoztatunk ezen a területen, tehát ők csak az árajánlatok kidolgozásával foglalkoznak” – avat be Roland a titokba. Ez kulcsfontosságú abban, amikor adott esetben egy rossz tervezői kiírásból kell dolgozni. Ilyenkor szokott az előfordulni, nem is kevésszer, hogy a nyertes cég a vállalt árért nem tudja megcsinálni a munkát, hanem csak többért. A cégvezető szerint náluk ez nem fordulhat elő, sőt nagy biztonsággal vállalják azt, hogy ha lesz is eltérés, az a plusz-mínusz 1-2%-os tartományban marad. Roland büszke arra, hogy általában a TOP3 ajánlattevő között vannak, tehát általában behívják tárgyalni, ami számára is egy visszaigazolás, hogy jó a stratégia, vagyis fontos a jó árajánlat. „Azt is mondhatnám, hogy remélhetőleg a mi árajánlatunkból öröm dolgozni” – foglalja össze Roland. Ugyancsak előnyt jelent a nagy létszám akkor, ha a megrendelő módosítást kér rövid határidővel. Azt sok cég nem tudja vállalni, mert nincs rá kapacitása…

Erre a versenyelőnyre alapozva is tűzte ki célul 2024-re, hogy eléri év végére a 100 fős létszámot és a 10 milliárdos árbevételt. Fő célkitűzése, hogy a három éve még egy személyes kft-ből alakult cégcsoportból egy nagyvállalati szereplőt építsen.

Vezetői skillek

Fülöp Roland alapvetően egy nyugodt, jókedélyű és vidám személyiségnek tartja magát, ami szerinte fontos a cégnél is, mert ügyelnek arra, hogy jó legyen a hangulat. Ugyanakkor fontosnak tartja a következetességet, ám ezzel együtt kompromisszumképes is, mert „a csőlátás rossz tanácsadó, ezért fontos meghallgatni a kollégákat is, főként, ha probléma merül fel, mert mindig annak a híve voltam, hogy normális hangnemben és normális körülmények között két értelmes ember meg fogja tudni beszélni a problémákat”. A vállalatvezetéssel kapcsolatban még tanulónak érzi magát, hiszen csak pár éve csöppent bele és próbál megfelelni önmagának, az üzlettársaknak, a kollégáknak. Ezért is gondolja azt, hogy a vállalatvezetés, Balogh Petyát idézve, magányos dolog, mert nincs kitől kérdezni. Szerencsére ő azért tud kérdezni, mert a tulajdonostársakkal megvan abban is az összhang, hogy minden stratégiai, üzleti ügyet közösen megbeszéljenek, brainstormingoljanak.

Összességében azonban Roland azt vallja, hogy nem kell feltalálni a spanyolviaszt. Csak meg kell nézni, hogy más hogyan csinálja. Mindig lehet találni olyan céget vagy embert minden területre, amit/akit meg lehet nézni, hogy nála hogyan működik, és mit lehet átvenni vagy mi az a hiba, amit mi ne kövessünk el. Az évek során nagyon sokat tanult így, meg persze úgy, hogy nem félt kérdezni. Számtalan esetben hívta fel vállalkozó ismerősét vagy éppen barátját, és kérdezte, meg, hogy ti hogyan csináljátok.

Fülöp Roland meglátásai vállalkozóknak:
 • A jó pap holtig tanul alapelv (Rolandnak 10 OKJ-s vizsgája „is” van).
 • Ne félj kérdezni: egy bonyolult üzleti problémának, lehet nagyon egyszerű a megoldása.
 • Sok energiát, munkát és kitartást kell az üzletbe rakni (Roland napi 10-12 órát dolgozik).
 • Új munkatárs felvételénél szakmai tudás és végzettség helyett nézd meg, hogy a jelölt mennyire motivált, mennyire akar, mennyire precíz.
 • Nagyon fontos az adott szó súlya: ha valamit megígérsz vagy mondasz, akkor az úgy is legyen. Ezzel válsz megbízhatóvá.
 • Fontosak a kapcsolatok: ha kialakul egy kapcsolat, azt meg is kell őrizni és ápolni kell.
 • Ha több megbízást akarsz, akkor a meglévő munkáidat csináld meg a lehető legmagasabb színvonalon, hogy a megrendelőid elégedettek legyenek.
 • Higgy abban, hogy meg tudod csinálni, hogy ki akarsz és ki is tudsz törni a közegből, amiben élsz, és tedd meg az első lépést. Amíg félsz a következményektől, nem tudsz egyről a kettőre jutni – semmiben.
 • Kommunikálj egyenesen a megrendelőiddel. Leginkább akkor, ha baj van.

Szerző:
Szeles Gábor – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 3.9 / 5. Összes értékelés: 8

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.