Üzleti terv: számolj, tervezz, üzletelj!

Sok kisvállalkozó azt gondolja, hogy üzleti tervre csak a nagy cégeknek van szükségük. Ez tévedés. Bármekkora is a vállalkozásod, legyen az egy cipőjavító műhely vagy streetfoodos kocsi, akkor is jó, ha van üzleti terv – legfeljebb nem lesz olyan hosszú, mint egy multicégé.

Az üzleti terv olyan a vállalkozás számára, mint a térkép és az iránytű a túrázóknak

Segítségével pontosan nyomon lehet követni, hogy jó irányba megyünk-e, és várhatóan mikor fogunk célba érni, illetve azt is megmutatja, hogy ha változtatni kell, akkor azt hol érdemes meglépni. Neked is szükséged van tehát üzleti tervre.

Saját magadnak célszerű, bizonyos esetekben viszont kötelező is üzleti tervet készíteni. Tipikusan ilyen, ha hitelt szeretnél felvenni, ha pályázol, vagy ha befektetőt keresel. Ilyenkor jó, ha van saját terved, így azt már csak ki kell egészítened. Az egyes célok függvényében – ha például új partnercéget szeretnél, vagy ha profilváltáson gondolkodsz – a banknak, befektetőknek más-más részeket kell hangsúlyoznod az üzleti tervben.

Mi legyen a tervben?

Minden legyen benne az üzleti tervedben, ami a vállalkozás életében megjelenik, nagyjából az alábbi pontok szerint:

 • A vállalkozás alapadatai

 • Döntéshozói összefoglaló

 • A vállalkozás részletes bemutatása

 • Szervezeti felépítés és a vezetőség bemutatása

 • Működési terv

 • Ágazati elemzés

 • Marketingterv (erről bővebben itt olvashatsz)

 • Kockázatelemzés

 • Pénzügyi terv

Ez meglehetősen unalmasnak tűnik, de mindezt nagyon fontos rögzíteni. Így te magad is tisztába jöhetsz azzal, hogy mire számíthatsz, milyenek a reális kilátások. Lehet, hogy az üzleti terv szerint nem fog működni, amit kitaláltál. Ez jobb, ha már az elején kiderül, hiszen az elképzeléseidet a tervezőasztalon még könnyen módosíthatod. A megvalósítható üzleti tervet követve nem hibázhatsz nagyot.

Mikor hasznos?

Ha már működik a céged, de nincs üzleti terved, akkor is érdemes rászánni néhány órát az elkészítésére. Így ugyanis megláthatod, hogy hol megy el feleslegesen forrás és idő, hol tudsz faragni a kiadásokon, és hol tudod feljebb tolni a bevételeidet. Szintén fontos a terv,

 • ha bővítenél,

 • ha a céged, üzleted elköltözik,

 • ha új tulajdonostársat, befektetőt vonnál be,

 • ha hitelt vennél fel,

 • ha pályáznál támogatásra.

A tervezett változások hatását modellezni tudod az üzleti terveddel, és be tudod lőni, hogy érdemes-e belevágni. Ha nagyobb, menőbb üzlethelyiségre váltasz, azt nyilván sokkal több pénzből lehet csak működtetni, ráadásul a költözésnek kezdeti, fix költségei is vannak. Arról nem beszélve, hogy a régi vásárlóid egy részét el is veszítheted.

Mindezt mérlegelve kiderülhet, hogy a váltás nem eredményez akkora bevételnövekedést, amelyből megtérülne a pluszkiadás. Vagy nincs annyi pénzed, hogy a felújítást, átalakítást biztosan finanszírozni tudd. Vagyis jobban jársz, ha a meglévő üzletedet alakítod át, vagy a webáruházadat turbózod fel. Persze az is kiderülhet, hogy a kezdeti befektetés busásan megtérül, mert a magasabb árakra pozicionált új üzlet bevétele a sokszorosára nő.

Mit, mikor, hol és miért

A terveidben hangsúlyos szerepet kell kapjon, hogy mit akarsz a cégeddel elérni. Hol vagy most, ehhez képest hol akarsz lenni kettő, öt és tíz év múlva. Ez akkor is hasznos, ha folyamatosan bővülő piacod van – a növekedéssel ugyanis együtt járhat egy sor stratégiaváltás is. De akkor is segít az eligazodásban, ha az iparágadnak szűkül a piaca – mondjuk doboztévéket javítasz. Ez utóbbi esetben meg kell vizsgálnod, meddig működtethető a vállalkozás, illetve milyen profilváltással úszhatod meg a csődöt.

Az üzleti terv persze csak akkor lesz hasznos, ha a realitásokat írod bele, nem a vágyaidat.

A lehető legpontosabban kell meghatároznod, kik lesznek a vevőid, mekkora forgalmat tudsz elérni. A piacfigyelésnél szerzett tapasztalatokat itt építheted be. Ezek alapján tudod meghatározni az esélyeidet a piacon, azt, hogy mekkora a reális forgalom, amit elérhetsz.

Pénzügyi tervezés

A saját magadnak készített üzleti terv legfontosabb része a pénzügyi terv, amelyről itt írunk részletesebben. Ebben kell vázolnod a bevételeidet és a kiadásaidat. Fontos mindkettőt a lehető legpontosabban megbecsülni. Tervezéskor mindig meg kell határoznod a fedezeti pontot, vagyis azt, amikor a bevételeid épp fedezik a kiadásaidat. Ez alatt a céged nem lesz működőképes.

Az üzleti tervezés tehát nem csak induláskor fontos, hanem a mindennapokhoz is fogódzót, viszonyítási pontot ad. Hiszen minden üzlet csak akkor lesz tudatos és eredményes, ha tervek mentén haladsz.

Ha belevágnál az üzleti terv elkészítésébe, akkor olvasd el ezt a cikket is, amiből kiderül, milyen a jó üzleti terv.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.7 / 5. Összes értékelés: 3

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.