Felejtsd el a jelszavakat, lépj be arcfelismeréssel!

Kkv 011 1080x610 0624

Hogyan használd az Office arcfelismerő funkcióját, hogy biztonságban legyenek az adataid?

Biztonságban lenni az interneten nem is olyan könnyű. Emlékszel arra az esetre, amikor egy német fiatal több száz németországi politikus és közéleti személyiség érzékeny adataihoz jutott hozzá és azokból válogatásokat osztott meg az interneten? A fiúnak még csak nem is volt informatikus végzettsége, mégis könnyedén hozzáfért az adatokhoz – amelyeket nem óvtak megfelelően. És az rémlik, hogy alig pár hónapja több százmillió e-mailcímet és jelszót tartalmazó listát raktak ki a netre hackerek? Még az is lehet, hogy a te egyik jelszavad is közte volt.

Már az is épp elég kellemetlen, ha valamelyik privát fiókunkba jutnak be illetéktelenek, de gondoljuk csak végig, mekkora kockázatot rejt az, ha a céges dokumentumokhoz, adatokhoz férhetnek hozzá jogtalanul. A kiberbiztonság, azaz a digitális világban folytatott kommunikációnk, a személyes vagy éppen céges adataink biztonsága ma már nem vehető félvállról.

A jó hír az, hogy a Microsoft Office felhőszolgáltatásait használva nagy lépést tehetünk az adataink védelme érdekében: mégpedig a többtényezős (vagy más néven többfaktoros, esetleg többlépcsős) azonosításra épülő bejelentkezésnek köszönhetően. A Microsoft Office ezen új funkcióját kiegészítette a biometrikus azonosítás lehetőségével, ami további előnyöket tartogat a vállalkozások számára. A Telekom szakértőjének, Katona Tamásnak a segítségével sorra is vesszük, hogy miért érdemes a Microsoft újításaira bízni magunkat.

Min alapszik a Microsoft rendszere?

A Microsoft szolgáltatása is jól beleillik azoknak a felhő alapú szolgáltatásoknak a sorába, amelyekről azt mondtuk, hogy segítenek praktikussá tenni az üzletmenetet. „Ez egy üzleti alkalmazás, nem is hasonlítható össze a mobiltelefonok hasonló funkciójával. Mondhatjuk, hogy szigorúbb protokollt követ, hiszen üzleti adatok védelmére fejlesztették ki, és még a GDPR szabályozásnak is megfelel” – összegzi Katona Tamás.

„A Microsoft azt a lehetőséget kínálja fel, hogy kényelmesen használható többtényezős hitelesítéssel léphessünk be a számítógépünkbe, különböző felhőszolgáltatásokba és akár helyi rendszerekbe is.”

A többtényezős hitelesítés azt jelenti, hogy nem elegendő egy jelszó beírása, valamilyen más módon is igazolni kell, hogy jogosultak vagyunk az eszköz használatára – például SMS-sel, ujjlenyomattal, arcfelismeréssel, vagy a mobiltelefonunkon keresztül történő bejelentkezéssel. Gondolhatnánk, hogy ez így csak bonyolítja a helyzetet, de mégsem: beállíthatjuk úgy is a szolgáltatást, hogy a több tényezőn alapuló bejelentkezést csak mondjuk naponta az első belépéskor kelljen alkalmazni, utána elegendő legyen az egyik módot használni, például az arcfelismerést, ami máris lerövidítheti a belépési procedúrát.

Ugyanezzel a szolgáltatással kényelmessé tehető a belépés a vállalati Facebook oldalra, Dropboxba, Google és más ezernyi más felhőszolgáltatásba is úgy, hogy ezekhez a céges alkalmazásokhoz a jogosultságkezelést a rendszergazdára bízzuk. A felhasználó nem fogja tudni a céges Facebook jelszót, hanem oda a Microsoft 365 rendszer segítségével jelentkezik be ugyanúgy, mint a OneDrive-ba.

A cikk elején emlegettük a különböző adathalászattal összefüggő botrányokat – ha többtényezős azonosítást alkalmazunk, máris megnehezítettük a hackerek dolgát, mivel egy birtokláson vagy tulajdonságon alapuló tényezőt (mint az arcunk mása, vagy a mobiltelefonunk megléte) nem tudnak könnyen reprodukálni.

Miért jobb megoldás ez, mint pusztán jelszóval védeni a gépünket?

„Az első helyen kiemelendő ok, hogy segít megelőzni, hogy illetéktelenek férjenek hozzá a céges adatainkhoz” – mondja Katona Tamás.

„Biztosan mindenki látott már olyan esetet, hogy valaki kis cetlire kiragasztotta a monitorjára a belépési kódot. Ez különösen nagy veszélyforrás, de az is, ha nem elég erős jelszót választunk.”

Egy jelszó akkor tekinthető rossznak, ha túl könnyen megfejthető, mert mondjuk valamilyen módon a felhasználójára utal (személynév, vagy a párja neve, születésnapja, stb.), vagy mert túl egyszerű billentyűkombinációt takar és rengetegen használják. 2018-ban is készült egy összesítés az 50 legrosszabb, de ugyanakkor leggyakrabban használt jelszóról:- az éllovas az „123456”. Ha a Microsoft Office rendszerére támaszkodva többtényezős hitelesítést használunk, akkor a jelszó-mizéria is kikerülhető: elég lehet a biometrikus adatokra hagyatkozni a belépéskor.

„Egyre inkább úgy tűnik, hogy a jelszó korszak végéhez értünk, a Microsoft is ehhez alkalmazkodik új fejlesztéseivel. Persze használjuk még őket másodlagosan, de a gyakori belépésekhez már nem” – magyarázza a szakértő. – „Még előfordul, hogy cégeknél bizonyos időnként jelszót kell cserélnie a munkatársaknak, de több tényezős hitelesítés mellett ma már erre nincs szükség. Ennek bevezetésére és központi felügyeletére kínál a Microsoft kényelmes megoldást.”

De mi van akkor, ha valaki megpróbálja kijátszani az arcfelismerést, például egy fotót tart a kamera elé? „A rendszer nem verhető át ilyen könnyen. Mondhatjuk, hogy a gépek jobbak az arcfelismerésben, mint az emberek” – állítja a szakértő.

Amiatt sem kell aggódnunk, hogy a rosszabb fényviszonyok miatt esetleg hibát vét a gép: ha azt érzékeli a rendszer, hogy nincs elegendő fény, akkor más típusú bejelentkezést kér. Ha pedig valaki szemüveget visel, de előfordulhat, hogy nem mindig szemüvegben ül a gép elé, beállíthat kétféle verziót a belépéshez, egy szemüveges és egy szemüveg nélküli állapotot.

Hogyan juthat hozzá egy vállalkozás ehhez a fejlesztéshez?

Érdemes a Microsoft 365 Business felhőszolgáltatást megrendelni, amely jelenleg elérhető a Telekom Business kínálatában, és maximum 300 fős létszámig igényelhető. Ennek a csomagnak már része a többtényezős hitelesítés is. A fenti biztonsági funkciók beállításához az üzleti előfizetőknek javasolt Windows Pro verzióval rendelkezni, amelyet e havidíjas előfizetés birtokában frissíteni lehet az aktuális Windows 10 Pro verzióra.

„A Microsoft 365 szolgáltatást azért is ajánlanám a vállalkozásoknak, mert minden olyan funkciót tartalmaz, amire csak szükségük lehet. Emellett segít megelőzni az adatvesztést, véd a zsaroló vírusok ellen, biztonságosabb adatkezelést tesz lehetővé” – foglalja össze a szolgáltatás előnyeit Katona Tamás.Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Termékajánló

 • O365 Vallalati Alap Verzio
  O365
  Az Office 365 számtalan lehetőségeket biztosít a tartalmak létrehozására és megosztására, bármilyen eszközről is van szó.
  Megnézem

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Termékajánló

  • O365 Vallalati Alap Verzio
   O365
   Az Office 365 számtalan lehetőségeket biztosít a tartalmak létrehozására és megosztására, bármilyen eszközről is van szó.
   Megnézem

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.