Top 4 ingyenes eszköz közösségi média videógyártáshoz

Olvasási idő 5 perc

Az emberek mindig is imádtak mozgóképeket nézni, de ez sokáig korlátok közé volt szorítva. Sokáig csak helyhez kötötten, limitált időben volt erre lehetőségük.

A közösségi média, az okostelefonok és az egyre korlátlanabb mobilnet csomagok azonban lehetővé tették, hogy ott és akkor nézzünk videót, amikor csak akarunk. Ez meglátszik azon, hogy egyre több videós tartalom lepi el a különböző közösségi platformokat, de ezt akkor sem szabad elfelejtenünk, amikor átülünk a másik oldalra, és egy vállalkozás marketingeseként megpróbáljuk elérni vagy megmozgatni a célcsoportunkat. El kell fogadnunk, hogy videókat kell készítenünk.

Szerencsére videókat készíteni könnyű. Sőt egyre könnyebb. Mindjárt mutatok is rá pár ingyenes módszert, hogyan tudunk egyszerűen videókat készíteni. De előtte érdemes pár szót írni arról, milyen formátumú videókban érdemes gondolkodni?

Álló vagy fekvő?

A nagy „képarány háború” pár éve még egyszerű volt: ciki volt álló videókat készíteni. Vicces videók születtek a „vertikális videó szindrómáról”, vagyis arról a jelenségről, amikor valaki a telefonjával véletlenül állítva vesz fel videót. Ami persze furcsán nézett ki, amikor a laptopon vagy tévén próbálta visszanézni a felvételt. Ma már ez egyáltalán nincs így, hiszen egyre több videót nézünk mobilon. Még azokat a videókat is leginkább mobilon nézzük végig, amiket emléknek készítettünk magunknak. A közösségi médiára ugyanez igaz. A Facebook hírfolyamban vagy az Instagram sztoriban megjelenő videók kedvéért nagyon ritkán fordítjuk el a videónkat (az élet túl rövid ahhoz, hogy egy videó kedvéért elfordítsuk a telefonunkat). Éppen ezért, ha marketing célból videós tartalmat gyártunk, készítsünk olyat, ami mobilon megállja a helyét. Leegyszerűsítve: az álló, esetleg a négyzetes videók lesznek egyre inkább a hasznunkra.

Hol tudunk videót használni?

Alapvetően mindenhol. Tényleg mindegyik platform fel van készülve arra, hogy videókat fogadjon. Ugyanakkor az is igaz, hogy általában jobban szeretik, ha nem egy másik platformról osztunk meg egy videót, hanem feltöltjük közvetlenül. Például, ha valaki Facebookon szeretne több megtekintést egy videónak, akkor jobban jár, ha nem a YouTube-ra feltöltött linket osztja meg, hanem direktbe oda tölti fel a tartalmat.

Ugyanakkor vannak más korlátok is, amire érdemes figyelni. Instagramon alapesetben ugyanis csak 60 másodperces videót használhatunk a feedben. Viszont az Instagram videós platformján az IGTV-n 10 perces anyagokat is feltölthetünk (a nagyobbak pedig akár egy órányi anyagokat is publikálhatnak itt). Az IGTV-re feltöltött videókat (illetve azok első 60 másodpercét) pedig kirakhatjuk automatikusan az Instagram feedbe, így is promózva a tartalmat.

A LinkedIn is egyre jobban szereti a videókat, ráadásul itt betekintést kapunk arról is, hogy milyen cégnél, illetve milyen pozícióban dolgoznak azok, akik a videókat végig nézték.

YouTube a videós tartalommegosztók királya, legtöbb funkcióval és a legjobb integrálási lehetőséggel. Érdemes ide is gyakran feltölteni videót, és a videókat úgy készíteni, hogy azok önmagukban biztassák az embereket arra, hogy iratkozzanak fel a csatornánkra.

E néhány alap után pedig következzen néhány jól használható megoldás videók gyártására!

1. Az okostelefonunk kamerája

A legfontosabb megoldás, hiszen ma egy jobb okostelefon már egészen kiváló kamerával rendelkezik. Csupán arról kell gondoskodnunk, hogy legyen elég fény, plusz ha hangot is szeretnénk felvenni, jól jön egy külső mikrofon.

Ha ezek megvannak, érdemes a beépített kamera alkalmazással kezdeni. A legtöbb ilyen ugyanis elég jó, sőt! Nagyon sok beépített kamera app a normál felvétel mellett lassított felvételt is tud, vagy akár time lapse videókat (egyfajta bábfilmes hatás) is készíthetünk vele.

Apró trükk: állítsuk a kameránkat 30 helyett 60 fps-re, vagyis ennyi képkockát készítsen másodpercenként, és máris szebbek lesznek a videók.

2. Stop Motion Studio

Egészen profinak látszó videókat készíthetünk egyszerűen, ha azt a bizonyos „bábfilm hatást” használjuk. Vagyis, ha képenként lefotózzuk az egyes mozzanatokat, és azokat összefűzzük videóvá. Szerencsére ez sokkal egyszerűbb, mint aminek hangzik, ha jó alkalmazást használunk hozzá. A Stop Motion Studio ilyen.

Segítségével egyszerűen készíthetünk videókat arról ahogy a termék „becsomagolódik”, vagy ahogy magától elkészül az étel. Az alkalmazás ingyenes verziója elsősorban tesztelésre jó, de a fizetős, gazdag funkciókkal ellátott változata mindössze 5 dollár Androidon és iOS-en.

3. Wave.video

Nem kell mindig a saját fotókhoz és videókhoz ragaszkodni akkor, amikor mozgóképet szeretnénk készíteni. Sőt, még saját szerkesztő programra se mindig van szükség.

Online szerkesztő megoldások tömegéből választhatunk, ha egyszerűen szeretnénk profi videót készíteni. Az egyik ilyen megoldás a Wave.video, ahol a saját fotók és videók mellett a beépített könyvtárból is választhatunk képeket, zenéket és mozgóképeket.

E mellett sablonok és feliratozási lehetőségek is támogatják azt, hogy egyszerűen készítsünk közösségi médiában használható videókat. Az ingyenesen használható verziónak persze vannak korlátai, hiszen max. 15 másodpercnyi filmben gondolkodhatunk és azt csak egy platformon publikálhatjuk. De ez is sok mindenre elég, hiszen 15 másodperc Facebookon vagy Instagramon gyakran elég egy rövid és hatékony hirdetéshez. De ha több időre, egyszerűbb formázásra, vagy több platformos publikálásra van szükségünk, havi 8,25 dollártól választhatunk a csomagok közül.

4. Főzzünk abból, ami van!

A legtöbbünk számítógépén vannak olyan szoftverek, amikkel tudunk videót készíteni, csupán eddig még nem gondoltunk rá. Ilyenek például a különböző prezentációs megoldások, mint például a PowerPoint, vagy mac-es környezetben a Keynote.

Ezekkel könnyen készíthetünk olyan egyszerű videókat, amiket aztán lazán fel tudunk használni a közösségi kommunikációban. Csupán annyi dolgunk van, hogy elkészítjük a mozgó szövegeket, képeket, effekteket, mint ahogy a prezentációkat szoktuk, majd az exportálás során a videós formátumot választjuk.

Persze ha prezentáció készítő szoftvert használunk videó készítésre, több apróságra oda kell figyelni, mint például a képarány, az animációk dinamikája, valamint az exportálás beállításai. De egyszerű, szöveg és kép animációkat tartalmazó videók készítésére elegendő lesz ez a szoftvertípus is.

Videókat használni a marketingben és a kommunikációban érdemes és hasznos. Ráadásul – ahogy ezt láttuk – nem is feltétlenül bonyolult. Érdemes minél előbb nekivágni!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 3.3 / 5. Összes értékelés: 16

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.