Nem fizették ki a számlám, mit tegyek?

Olvasási idő 4 perc

Nincs olyan vállalkozás, amelynek minden partnere határidőre fizet! Ezért fontos a megfelelő partner kiválasztása, no meg egy jó szerződés. Ez utóbbi a bajban is segít. Most átvesszük, mit lehet tenni akkor, ha az ügyfél nem fizet.

A számlák harmadát nem fizetik ki időben a vállalkozásoknak, nemritkán fordul elő, hogy közel négy hónapot kell várni, amíg megérkezik a pénz – írtuk meg ebben a cikkünkben.

A magyar cégkultúra már maga mögött hagyta azokat a vadkeleti éveket, amikor a pénzügyi problémákkal küzdő cégeket maguk a tulajdonosok döntötték be. A Bisnode adatai szerint azonban tavaly a vállalkozások 1,5 százaléka tönkrement. Valós a kockázat, hogy futhatunk a pénzünk után. Mit lehet tenni? Most erre keressük a választ.

Előzd meg a bajt!

A kifizetetlen számlák jelentette kockázatokat a legjobb mérsékelni, vagyis ajánlatos jó előre érdeklődni a partner szokásairól. Érdemes a nyilvános adatbázisokban is nézelődni – ez teljesen ingyen van.

Nézd át:

Ha ez nem elég, vannak olyan fizetős szolgáltatások, amelyek pénzügyi elemzést és minősítést is készítenek a cégről, vagy akár tudsz keresni olyan ágazati elemzéseket, amelyekből megtudod, hogy kockázatos-e egy adott iparágban üzletelni.

Köss jó szerződést!

Fontos, hogy az üzleti megállapodásaid tartalmazzanak olyan rendelkezéseket, amelyek a késedelmes fizetésre vonatkoznak. Ehhez persze ügyvédre van szükséged, de nagyobb értékű munkák esetén megéri.

A késedelmi kamat felszámítása alap – de ennél nagyobb elrettentő erővel is élhetsz. Fontos, hogy gondolj arra, a megbízás teljesítésétől mennyi időt kell várnod a számla kiállításáig: vagyis lényeges kérdés, mikor veszik át tőled a munkát. A közbeszerzési törvény szerint például a teljesítéstől a munka átvételéig csak 15 nap telhet el – hasonló klauzulát te is belefoglalhatsz a szerződésedbe.

De élhetsz a jelzálogjog lehetőségével is: az építőiparban például kifejezett előírás, hogy – amennyiben a szerződés ezt tartalmazza – jelzálogjog illeti meg a vállalkozót a megrendelő tulajdonában lévő ingatlanra a követelése erejéig.

Kerüld a jogi utat!

Ha bekövetkezett a baj, és az ügyfeled nem fizet időben, akkor sem kell azonnal a bírósághoz fordulnod – bár ez is egy lehetőség. A bíróság ugyanis már (a számlán megjelölt határidőhöz képest) 15 napos késedelem esetén kimondhatja a partner fizetésképtelenségét. Ám azért azt érdemes észben tartani, hogy sokszor elég egy telefon vagy e-mail ahhoz, hogy a fizetés meginduljon, nem érdemes a jó üzleti kapcsolatot kockáztatni egy kis csúszás miatt. De van az a helyzet, amikor ennél több kell.

Szállítások leállítása

Egy partnerkapcsolatban sokat jelenthet a szállítások leállítása, ami óvintézkedésként is felfogható. Harmincnapos fizetési késedelem esetén ez már megfontolandó lépés lehet.

Békéltetés

Lehetőséged van szerződésben is kikötni, hogy a vitás ügyeket milyen fórumokon kívánod megoldani. Ilyen lehet a mediáció, amikor egy tapasztalt közvetítő olyan megoldási lehetőségre hívhatja fel a figyelmet, amely mindkét félnek jó lehet, de egyiküknek se jutott eszébe. Kevésbé bürokratikus, mint a bíróság, olcsóbb és gyorsabb is annál.  

Profi behajtók

A követeléskezelés is szakma – a követeléseket el lehet adni olyan cégeknek, amelyek vállalják annak rizikóját, hogy nem jutnak hozzá a pénzükhöz. Ilyenkor a cég eleve lemond a munkadíj egy jelentősebb részéről, de legalább a másik részét megkapja. A másik lehetőség, hogy a profikat a behajtással bízzuk csak meg, ők így munkadíjért dolgoznak, de az a kockázat, hogy a partner továbbra sem fizet, a miénk marad.

A faktoring nem behajtás

Sokszor keverik a behajtást a faktorálással, holott ez egészen más tevékenység. A faktorálás a hitelezés egy fajtája, amelyben a faktorcég úgy ad neked kölcsönt, hogy nem a te vállalkozásod hitelképességét vizsgálja, hanem azt, hogy a vevőd mennyire fizetőképes. Ezért akkor érdemes ezt a módszert akalmazni, ha a vásárlód igencsak hitelképes cég (nálad hitelképesebb), vagyis jobb a minősítése.

A faktorcég tulajdonképpen megelőlegezi neked a kibocsátott számlád értékét (pontosabban annak egy részét), ő kéri el a számla ellenében járó összeget, majd elszámol veled. A faktor nem szokta vállalni azt a rizikót, hogy nem fizet az ügyfeled: ilyen esetben tőled kéri vissza az összes pénzt.

Ha nincs más hátra, jöhet a jogi út

Ha a telefon, a szállítások leállítása és a profi behajtó sem segített, akkor jöhet a jogi út. Indíthatsz pert vagy végső esetben felszámolási eljárást a nem fizető cég ellen a bíróságon.

Ehhez igazolnod kell, hogy

 • a másik fél nem vitatja a követelést (elismerte a teljesítést, átvette a számlát, vagy egyenesen elismerte, hogy tartozik),
 • írásban felszólítottad a teljesítésre (és ennek igazoltan megkapott levélnek kell lennie, nem egyszerű e-mailnek).
 
Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 3.7 / 5. Összes értékelés: 3

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.