Modellből Cápa: Tomán Szabina interjú

Az RTL Klub Cápák között című üzleti showműsorának második évadában debütált Cápaként Tomán Szabina, a Toman Diet megálmodója és a Toman Lifestyle vezetője. Saját vállalkozását önerőből alapította, első felvett kollégája mai napig a csapat tagja. DNS-ében van a tettrekészség és nem csak a műsorban tartja szem előtt, hogy a társadalom számára is hasznos vállalkozásokat, vállalkozókat támogasson.

Modellből lettél üzletasszony, mára a vállalkozásod, a Toman Diet egy ismert, egymilliárd forint értékű cég. Hogyan emlékszel a kezdetekre?

Nagyon kicsiben kezdtem a vállalkozásomat, egy személyben voltam minden és mindenki. Én hoztam az árut, leltároztam, konzultáltam, akkor barátkoztam a vállalkozó léttel. Egy tiszta vízióm volt: segíteni szeretnék az embereknek abban, hogy egészségesebben élhessenek, tartósan fogyhassanak. A saját tapasztalataimat szerettem volna továbbadni, ezekben hittem, így hitelesen tudtam képviselni, ami rengeteget segített, ez vitt előre. Kezdő vállalkozóként ugyanis folyamatosan tanulnom kellett. A személyes konzultáció miatt azonnali visszajelzéseket kaptam, ezek rengeteget segítettek abban, hogy finomhangolhassam, folyamatosan fejlesszem a vállalkozást, a terméket és a szolgáltatást.

Ki segített neked ebben? Honnan tudtad, milyen tudásra van egyáltalán szükséged?

Alapvető igényem a folyamatos tanulás és fejlődés. Sosem lehet ezt feladni, a világ elképesztően gyorsan változik, nekünk reagálnunk kell erre. Az élelmiszeriparra ez különösen igaz, így az elejétől tudtam, hogy mindig tartanom kell a lépést és tanulnom kell, amiből csak lehet. Az elején fel tudtam mérni, hogy a legnagyobb segítségre a gazdasági ügyekben van szükségem. Éppen ezért az első kolléganőm gazdasági szakember volt és ő mai napig a Toman Diet gazdasági vezetője, az elejétől fogva kíséri a cég növekedését.

Hová jutottatok el a cég alapítása óta eltelt 5 évben?

Öt éve három kolléganőm és két forgalmazó szalonom volt, most pedig tíz kolléganőm és harminc forgalmazói szalonom van, ezen felül pedig közel 70 emberrel tartom folyamatosan a kapcsolatot. A növekedés persze vendég létszámban is hatalmas volt, az elején 50-60 stabil vendégünk volt, mostanra pedig több mint 10 000 emberhez jutott el a Toman Diet. Jelentős volt tehát a növekedés és nekünk is fel kellett venni a ritmust. Az elején 1,2 – 1,3 milliós bevételünk volt. Mostanra meglehetősen stabil lett a cég, a még nem hivatalos, tavalyi adatok szerint közel 700 milliós bevételünk van, ami egy nagy és hirtelen növekedés. Ez alatt az idő alatt persze voltak rossz döntések, de azokat is mindig gyorsan tudtuk javítani, úgyhogy egy nagyon értékes és pozitív tanulási időszak volt számunkra is.

Melyek voltak ezek? Egyáltalán, hogy éled meg a kudarcot? Tényleg mindig olyan egyszerű tanulásnak felfogni egy-egy pofont?

Nagyon érdekes kérdés ez nekem és meglepő lehet, de itt a modell múltamhoz nyúlnék vissza. Akkoriban annyira sokszor kellett változtatnom, alkalmazkodnom, megállnom a saját lábamon, hogy eléggé jól fejlett lett a probléma megoldó készségem. 17 évesen nyakamba vettem a világot úgy, hogy nem beszéltem nyelveket, nem volt mellettem a családom, a barátaim, de nekem mindig ott kellett lennem fitten, mosolygósan, kedvesen egy-egy helyszínen, pedig lehet, hogy belül éppen borzasztóan hiányzott az anyukám, akit nem láttam fél éve. Sokszor azt sem tudtam, hogy melyik városban vagyok, mert naponta utaztam. Volt, hogy jött egy betegség, amit teljesen egyedül kellett megoldanom.

Nem volt más választásom, nehéz volt, de ezekből rengeteget tudtam tanulni és nagyon rugalmassá, alkalmazkodóvá tettek. Mindig fel vagyok készülve arra, hogy váratlan helyzetet oldjak meg. Olyan vagyok ilyenkor, mint egy irányított, szemellenzős ló: egy dologra, a megoldásra koncentrálok, és addig megyek, amíg el nem érem. Ha pedig megvan a megoldás, akkor legközelebb vagy gyorsabban és jobban birkózok meg valamivel, vagy képes leszek teljesen elkerülni egy hasonló helyzetet.

Mit tapasztalsz, milyen ma nőként sikeres vállalkozónak lenni?

Összetett kérdés ez. Azt mondhatjuk, a vállalkozói, üzleti világ inkább férfias, kemény. Engem is sok férfi vesz körül, sokat elemzem is az ő racionális, tényeken, számokon alapuló döntéseiket és a viselkedésüket. Ebben a világban ugyanakkor szerintem nagyon is helye van az én megérzéseimnek, sokkal finomabb, empatikusabb gondolkodásomnak. Volt is olyan helyzet, ahol a megérzéseim felülírták a számokat. Amitől talán nehezebb, az a két gyerekem. Nehezebb egy átvirrasztott éjszaka után egy tárgyalás, ha betegek, nehezen engedem el az anyaszerepet egy-egy fontos tárgyalás közben. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy nőnek sosem szabad elveszítenie azokat a vonásait, tulajdonságait, amik őt nővé teszik. Én éppen ezért soha nem szeretnék tökös üzletasszony lenni, én üzletasszony szeretnék lenni – ennek minden előnyével és hátrányával.

Szeretném megőrizni a megérzéseimet, az empátiát, azt, hogy nagyon megfontolom, hogy az időmmel és a pénzemmel ki játszhat. Például nem megyek el felesleges tárgyalásokra, vagy sokkal hamarabb szállok ki parttalan alkudozásból, mert tudom, hogy be kell osztanom az időmet és a figyelmemet. Nagyon szeretem a női vállalkozókat, nagyon szeretek velük együtt dolgozni. A cégem is 98%-ban nőkből áll, a franchise partnereim és a külföldi partnereim is nők, ami tudatos lépés is részemről. Úgy gondolom, a nőknek szükségük van ilyen lökésre, hogy elhiggyék, lehet nőként is biztos karriert és üzletet építeni úgy is, hogy nem kell lemondani a családról, vagy a nőiességről. Sőt, nagyon jó látni azt is, hogy valaki a családban teljesedik ki, de például 3-4 gyerek után elkezd vállalkozóként gondolkodni, amikor egy kis bölcsődét szeretne. Ez végülis üzlet. De ilyen a Cseppke is, akikkel most a Cápák között adásban találkoztam, és döntöttem amellett, hogy befektetek a vállalkozásukba. Barátnőkként kezdtek együtt dolgozni, először csak kicsiben, aztán egyre nagyobban.

Milyen élmény részt venni a Cápák között műsorban?

Számomra ez óriási megtiszteltetés mind üzletasszonyként, mind nőként. Nagyon kedvelem a férfi cápatársaimat – kedvencem is van, de persze nem árulom el, hogy ki az – , nagyon sokat beszélgettem velük a forgatások alatt és azt gondolom, hogy az én női szerepem nagyon sokat tud hozzátenni a műsorhoz is. Azt tapasztalom, hogy sokkal jobban működik egy vállalkozás is, ha női vezetőik is vannak, sokkal több vélemény találkozik, sokkal nyitottabbak ezek a csapatok és bizony hatékonyabbak is – utóbbit a férfiak is alá tudják már támasztani. Kicsit úttörőnek is érzem magam, mert ott ülök négy erős és határozott férfi között, de én mégis lehetek puhább, mert a társadalom, a közélet igényli ezt a fajta hozzáállást.

A saját pénzetekkel fektettek be a vállalkozásokba. Hogyan választasz?

Úgy ülök a stúdióban, hogy amellett, hogy befektetésekre vadászok, szeretnék egy biztos pont is lenni a vállalkozóknak. Borzasztó nehéz dolguk van, izgulnak, én pedig egy-egy bíztató tekintettel szeretnék nekik segíteni. Szerencsére már kaptam is visszajelzéseket erről, valóban jól esik a vállalkozóknak. Persze ez nem azt jelenti, hogy én csupán a megérzéseimre hagyatkozom, amikor befektetést választok. Ezeket a döntéseimet mindig kemény gazdasági elvek mentén hozom meg, meg is kaptam már, hogy nagyon szigorú vagyok a számokkal, meg alkudozom. De ez nem azért van, mert kétségeim vannak, hogy megérdemli valaki a befektetést, hanem éppen azért, hogy így biztosítsam azt, hogy mindkét fél elégedetten vágjon bele a közös munkába. Ez ugyanis nem csak egy anyagi injekció, ami után én nem foglalkozom az adott céggel. A legfrissebb élményem Pocsaji Csilla, a Tebe megálmodója, a minap mondtam azt neki, hogy szerintem belőle szuper üzletasszony lesz pár éven belül, mert ott van benne az érdeklődés, a kitartás, a tudás, a hit – kicsit saját magamat láttam meg benne. Megkérdezték tőlem, hogy nem tartok-e attól, hogy saját magam számára teremtek konkurenciát azzal, ha üzletasszonyoknak segítek. Egyáltalán nem értek ezzel egyet, inkább azt gondolom, hogy együtt erősebbek vagyunk és szükség van arra, hogy tanuljunk egymástól, támogassuk egymást. Talán néhány év múlva a műsorban is lesz még több női cápa.

Miért fontos szerinted, hogy érthetően, szórakoztatóan lehet ebben a műsorban pénzről, vállalkozásokról, gazdasági folyamatokról beszélni?

A műsor nagyon gyakorlatias, rendkívül szemléletes, e mellett pedig rendkívül edukatív is, ami így együtt különleges. A mindennapok szintjén is megmozgatja az embereket, pár hete például a kertészünk azt mondta, azon gondolkodik, hogy bővítse a cégét és megkérdezett engem, hogy vajon én mit gondolok, mi lehetne az első lépés – ezért van szerintem nagyon nagy haszna ennek a műsornak. A jelentkezők sincsenek magukra hagyva a kiválasztás alatt, kapnak felkészítést, csomó dolgot tanulhatnak, ami később hasznos lesz számukra, még akkor is, ha befektetést nem is kapnak, vagy nem kerülnek be a műsorba. Segítséget kapnak ahhoz, hogyan kell pitch-elni, hogyan kell megjelenni, tárgyalni, milyen adatokat kell tudni bármikor előszedni, hogyan kell érvelni, meggyőzni – mind, mind olyan hasznos tudás, ami nélkülözhetetlen. Ezek mellett pontosítani tudjuk azt, hogy hogyan is kell elképzelni ma egy vállalkozót. Milyen problémái lehetnek, milyen nehézségekkel kell szembenéznie. Nagyon sok olyan dolog van, ami semmit nem változott az elmúlt évtizedekben, de talán, ha beszélünk róla, ha lehetőséget adunk új vállalkozóknak, akkor a hazai vállalkozói világ is fejlődik.

A Cápák között 4. évadát január 2-tól minden vasárnap este 18:50-kor tekintheted meg az RTL Klubon!
Szerző:
Korpa Melinda

Magyar Telekom, kommunikációs szakértő

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.