„Legyünk büszkék a hibáinkra, mert ezek visznek közelebb a megoldáshoz!” – Globális sikerekre tör az ételpazarlás ellen küzdő Munch

Olvasási idő 5 perc
Founders (1)

A Munch csapata nem ismeretlen a Hello Biznisz olvasóinak. 2021 márciusában ételmentő applikációjukkal mind az öt Cápát meggyőzték, hogy befektessenek a cégbe. Közülük négyen időközben szép haszonnal zárták az együttműködést. Egyikőjük azonban maradt.

2020 nyarán állt össze az alapító csapat négy fiatalból, akik tenni akartak az ételpazarlás ellen. A Munch lényege, hogy a partnerek – éttermek, pékségek, cukrászdák, szállodák és boltok, azon termékeit, amelyek kidobásra lennének ítélve – mert például a záróra előtt megmaradtak -, a Munch applikációt letöltők kedvezményes áron megvásárolhatják.  

Már három országban vannak jelen 

„Lassan három éve egy diákszervezeti beszélgetésnek köszönhetően találkoztam Kirillel, Bencével és Botonddal, és kiderült, hogy valamilyen módon mindannyian az ételpazarlás ellen szeretnénk tenni – mondja Wettstein Albert, a Munch társalapítója és kommunikációs vezetője. – Az első alkalom után néhány héttel kész volt a kezdetleges weboldalunk, egy évvel később már 200 vendéglátóhellyel voltunk kapcsolatban és 55 ezren töltötték le az appot. Mára félmillió adag ételt mentettünk meg, több, mint 850 ezer partner csatlakozott, jelen vagyunk Csehországban és mire az interjú megjelenik, Szlovákiában is elindul a szolgálatatásunk.”  

Microsoftteams Image 39

A négyfős alapítói kör idővel még egy taggal bővült, az első kollégák közül pedig szinte valamennyien a cégnél dolgoznak ma is. A munkavállalók száma időközben több, mint ötven főre nőtt. 

„Amikor feladtam az első hirdetést egy egyetemi csoportban – valójában nem is volt valódi álláshirdetés, mert még nem volt jogi formája a cégnek -, megdöbbentő volt, mennyien jelentkeztek. Azt hiszem, sokan vannak, akik valamilyen világos, önmaguk számára is fontos célért szeretnének dolgozni, és nem csak bejárni egy munkahelyre, ahol próbálnak egyről a kettőre jutni. Minden új munkatársunknak meg kell értenie a missziónkat.” 

Írj fel tízet, húzz ki hetet!  

Albert a Munch-csal már második alkalommal szerepelt az RTL-en futó Cápák között című üzleti showműsorában, az első évadban is hozott egy ötletet. A Munch azonban történelmet írt, hiszen először fordult elő, hogy mind az öt Cápa befektetett a cégbe.  

Albert

„A négy Cápa jó megtérüléssel már megvált a tulajdonrészétől, de Balogh Petya velünk maradt – magyarázza Albert. – Ennek ellenére továbbra is számíthatunk rájuk, közeli maradt a kapcsolatunk. István olykor órákig mentorál minket, András a saját kapcsolatrendszerével segít, Szabina pedig a nemzetközi terjeszkedés témájában tud nekünk tanácsot adni. Ami nagy segítség, hiszen ezekben a hetekben Csehország után – ahol már két irodánk van -, Szlovákiában is elindul a Munch. Ezt a kapcsolatot is a Cápák között üzleti showműsornak köszönhetjük. A műsor után egy felvidéki magyar fiú, Bendegúz keresett meg minket, hogy esetleg Szlovákiában is terjeszkedhetnénk. Akkor még nem volt meg ehhez a kellő tőke- és emberállomány, ám mára már bele tudtunk vágni ebbe az új kalandba.” 

A Munch csapata leginkább az együttműködésben hisz. Csehországban sem versenyezni kezdtek az ott már hasonló elven működő céggel, hanem tárgyalni, melynek eredményeként a cseh vállalkozás beolvadt a Munchba. Ma már Kirill – aki Alberttel együtt szerepelt a Cápák között műsorában -, ideje nagy részét Csehországban tölti.  

„Sok mindent meg tudunk oldani hibrid munkavégzéssel, online, de én nagyon hiszek a személyes találkozásban is. A másik fontos feladat egy vállalkozás életében megtalálni a fókuszt. Amikor egy nap kilenc meetingem van és 5000 olvasatlan levél vár, akkor ki kell jelölni, hogy mi a fontos. Én azt a tanácsot követem, miszerint írd fel a 10 legfontosabb feladatod, húzd ki az utolsó hetet, és foglalkozz az első hárommal. Nekem ez vált be.”  

Cél: a tengerentúl  

A másik lényeges – és talán elsőre kicsit meglepő – szabály a Munch-nál, hogy merjenek a kollégák hibázni. 

„Amikor a Google-nél voltam egy vezetőképző programon, meglátogattunk egy laboratóriumot, ahol a jövő kihívásaira keresik a megoldásokat, de mindent radikálisan új és a korábbiaktól eltérő módszerekkel. Így nagyobb az esélye a hibázásnak, de a fejlődésnek is. Nekünk a Munch-nál van egy csatornánk, ahová kiírhatjuk, ha hibáztunk és hogy mit tanultunk abból. Legyünk büszkék a hibáinkra, mert ezek által jutunk közelebb a megoldásokhoz.” 

A csapat időközben létrehozta az ország legnagyobb ételmentő közösségét, a Facebookon már több, mint 50 ezer tagjuk van. 

Dsc 4253

„Most jutottunk el arra a szintre, hogy digitálisan is újabb szintre kell lépnünk. Keresünk egy olyan új vezetőfejlesztőt, akivel egy nemzetközileg is ütőképes applikációt tudunk létrehozni. De számos más nyitott pozíciónk is van, amire elhivatott szakembereket keresünk. A hosszútávú célunk az, hogy a környező országokon és Nyugat-Európán kívül a tengerentúlon is megismerjék a Munch-ot.” 

A Munch csapatának bevált tippjei 
 • Nem sprintet futunk, hanem egy maratont, amely sprintekből áll össze. Nagyon tudatosan tervezünk, tisztán látjuk a céljainkat, de kéthetes részekben. 
 • Ne féltsd az ötleted, mert lehet, hogy éppen úgy találsz rá a társaidra, hogy beszélsz az álmodról! 
 • Ne félj hibázni! A megszokottól eltérő utakon több a lehetőség a hibázásra, de az új megoldások megtalálására is.  
 • Ha sok lehetőségünk van, nehéz megtalálni, mi a fontos. Igyekezzünk tisztán tartani a fókuszt! 

Amennyiben Neked is van egy jó ötleted, itt tudsz jelentkezni a Cápák között következő évadába: Jelentkezz Te is az RTL-en futú Cápák között című üzleti showműsorba!

Szerző:
Ványik Dóra -Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.