„Különlegességünk a módszerben és a felfogásban van” – az Up2You Nyelviskola sztorija

Olvasási idő 4 perc

A profi coaching és szervezetfejlesztés bármely szektorban mozgó KKV szereplőnek hasznára válik. Más kérdés, hogy a kisebb vállalkozások gyakran pont az ilyen megoldásokon spórolnak, és ha elakadnak, akkor is „mennek a saját fejük után”. A Hello Biznisz ezt felismerve a csaknem 25 év tapasztalatával rendelkező Neosys szervezetfejlesztési tanácsadó műhellyel egy pályázat keretében 20 órás, ingyenes coaching és szervezetfejlesztési lehetőséget kínált az arra jelentkezőknek. Az 5 nyertes cég közé bekerült, a 2016 óta működő Up2You Nyelviskola, melynek egyik alapítójával, Mezei Dáviddal beszélgettünk.

Rengeteg nyelviskola és nyelvtanulási módszer van a magyar piacon, közben időről időre sokkol minket az az adat, hogy a hazai lakosság fele egy idegen nyelven sem beszél. Ti hogyan tanítjátok a nyelveket, mivel tudtok kitűnni a többi versenytárs közül?

Két alapítótársammal előző munkahelyünkön, egy másik nyelviskolában találkoztunk, ahol olyan, új tanítási módszerre álltak át, amely egyikünknek sem tetszett. Ekkor határoztuk el, hogy saját iskolát indítunk. Azt már tapasztalatból tudtuk, hogy a tanár személye a nyelvtanulásnál meghatározó, de mini közösségi, netes kutatásomból is az derült ki, hogy azt a nyelviskolát dicsérik, ajánlják a tanulók, ahol jó tanárokkal találkoztak. A másik szempont, amire törekszünk a kezdetek óta, hogy barátságos, családias légkört teremtsünk, ahová jó járni. Ezt szeretnénk a kommunikációnkban is hangsúlyozni. Jó volt hallani, amikor az egyik tanulónk ezt meg is fogalmazta: „Dávid, tök jó követni titeket a Facebookon, nem olyan mintha egy nyelviskolába járnék, hanem mintha a barátaimról nézegetnék képeket”. A harmadik, hogy nálunk rugalmas egyéni tanrendben lehet nyelvet tanulni. Van egy fix nyitvatartási időnk és azon belül, előzetes online foglalás után, úgy tudnak hozzánk járni a nyelvtanulók, ahogy nekik kényelmes. Emellett mindenkinek van egy digitális tanmenete, egyéni digitális tananyagokkal. Az ingyenes próbaórán megnézzük, hogy hol tart a jelentkező, mik az erősségei, gyengeségei. Simán lehet, hogy nem a könyv elejével kezdjük, több szövegértést teszünk be neki, vagy beszédgyakorlást.

Hogyan néz ki ez a rugalmas tanrend?

A teremben többen vannak, de egy tanárhoz maximum négy diák tartozik, azaz önálló munkavégzés zajlik a tanárral közösen. Megtanítunk tanulni. És a tanárainkat is megtanítjuk arra, hogy ezt a folyamatot segítve tanítsák a nyelvtanulókat. Azt vallom, hogy akkor végzünk jó munkát, ha 3 hónap után a tanuló azt érzi, hogy megy neki ez egyedül is, de ha mégis elakad, bizonytalan, szeretné fejleszteni a beszéd részt, akkor ott vagyunk mi. 

Nem minden elégedetlen nyelvtanár vesz egy nagy levegőt, és alapít saját iskolát. Nálatok ez, hogy ment, ki milyen szerepet vállal a cégben? 

Nekem kereskedelmi, vezetői tapasztalaim voltak, végzettséget tekintve az alapítótársaim a tanárok, éppen ezért az elején ők feleltek a tanításért, minden másért meg én. Hamar kiderült, hogy a marketing, sales, karbantartás, hr, pénzügy, adminisztráció nem egyemberes feladat, ezért jobban szétosztottuk a feladatokat, a marketinget kiszerveztük. De mivel korábban egyikünk se volt vállalkozó, a mai napig folyamatosan tanuljuk a vállalkozói és vezetői létet. Külsősökkel együtt a három fősből hamar 20 fős vállalkozássá váltunk, illetve menet közben is sok apró változtatást, fejlesztést csináltunk meg. Például nyitottunk a cégek felé, lett céges nyelvoktatás is, a magázódást a kommunikációban felváltotta a tegezés.

Számodra mi a vállalkozói lét legnehezebb része? 

Szerintem azt a KKV szektoron kívül is sokan megtapasztalják, hogy amikor jössz egy új ötlettel, akkor a családod, barátaid nem túl támogatóak, inkább azt keresik, hogy miért nem fog beválni, amit kitaláltál. Ne hozzájuk mérd magad! Csak simán bizonyítsd be, hogy működni fog! A másik már a vállalkozás utáni feladat: amikor kezdő voltam, akkor sok tapasztalatlan vállalkozóval vettem magam körül, egyfajta támogatói klubként működtünk. Ma már viszont nehézség, hogy ápoljam, építsem ezeket a kapcsolatokat, vagy hogy tudatosan építsek újakat. Nem vagyok egy nagy kapcsolatember, miközben sok kapcsolatom van. Tudatosan nehezen megy a kapcsolatépítés, hogy direkt céllal megszólítsak embereket. Ráadásul már 5 éves vállalkozói tapasztalatom van, már nem érdekelnek a kezdő vállalkozók problémái, azon túl vagyok: tudom, hogy honnan lesz vevőm. Az ilyen típusú kapcsolatépítésben mindenképp fejlődni szeretnék.

Miért jelentkeztetek a Hello Biznisz és a Neosys közös programjára, mit vártok tőle?

Most ott tartunk, hogy stabilan működik, de a stabilan nem hoz elegendő bevételt a cég a növekedéshez. A fejlesztési ötleteinkhez nem termelünk elég bevételt. Valahol el vagyunk akadva, és ezen az elakadáson már másfél éve gondolkozom. Magunkban keresendő-e ez az ok, vagy az üzleti modellben, vagy a folyamataink hibásak, nem tudom. Ezért örülök, hogy bekerültem ebbe a csapatba. Bízom benne, hogy kiderül, mi az elakadás oka min kell dolgozunk a továbblépéshez. Az elmúlt hetek másik jó híre volt, hogy az általam két éve megálmodott online tanulói platform fejlesztése elindult, a Neosys-szel való közös munkában ennek az új üzleti ágnak a helyét is keressük. 

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.