Kisvállalati marketingeszköz útmutató 

Névtelen Terv 2024 05 15t112255.321

Hogy csak a leghatékonyabb eszközökre költs 

Kisvállalkozóként az egyik legnagyobb nehézség a marketing kapcsán az, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb eszközöket. Korlátozott a költségkeret, az idő, folyamatosan változnak a trendek, az egyik szakértő a TikTokra, a másik a Pinterestre esküszik, a harmadik blog szerint pedig a SEO kihagyhatatlan. Segítségképpen az alábbi cikkben összeszedjük a leggyakrabban használt eszközöket, amiket kisvállalkozóként eredményesen és költséghatékonyan tudsz használni. 

1. Weboldal: Az online jelenlét alapja 

A weboldal a digitális marketing alappillére. Már nem elég csupán jelen lenni az interneten, a weboldalnak professzionálisnak és felhasználóbarátnak kell lennie. Egy jól megtervezett weboldal segít növelni a vállalkozásod hitelességét, és megkönnyíti az ügyfélkapcsolatokat. A legtöbb kisvállalkozás számára nélkülözhetetlen egy weboldal, mely akár egy egyszerű, de hatékony online “névjegykártyaként” is funkcionálhat. Gondoskodj róla, hogy a weboldalad naprakész legyen, kerüld a sablonokat és elavult infókat (pl. legfrissebb híreink: 2018-ban megnyitott új üzletünk).  Egy friss és aktuális tartalom növeli az ügyfelek bizalmát és segíti a Google keresőben való jobb rangsorolást is. 

2. SEO (Keresőoptimalizálás): Láthatóság a keresőkben 

A keresőoptimalizálás, vagy SEO stratégiai eszköz, amely hosszú távon rendkívül költséghatékony lehet. A SEO célja, hogy weboldalad előkelő helyen szerepeljen a keresőmotorok találati oldalain, amikor potenciális ügyfelek a termékeddel vagy szolgáltatásoddal kapcsolatos kulcsszavakat keresik. A SEO azonban bonyolult folyamat, mely magában foglalja a kulcsszókutatást, a tartalom optimalizálását és a technikai SEO elemek finomhangolását. Nem azonnali eredményeket hoz, hanem hosszú távon építi fel weboldalad láthatóságát, ezért fontos, hogy kitartóan és folyamatosan végezd. 

3. Facebook és Instagram: Közösségi média jelenlét 

A Facebook és az Instagram továbbra is fontos szereplők a közösségi médiában, különösen Magyarországon, ahol a Facebook még mindig széles körben használt. Ezek a platformok lehetőséget adnak arra, hogy viszonylag alacsony költségek mellett széles közönséget érj el. A célzott hirdetések segítségével pontosan meghatározhatod, kik lássák az üzeneteidet, így növelve a hirdetések hatékonyságát. Nem csak a fiatalabb korosztályt, hanem az idősebb felhasználókat is meg lehet szólítani ezeken a platformokon, sőt a Facebookon egyre inkább idősödő a célközönség. Az Instagram különösen jó választás lehet, ha vizuálisan vonzó tartalmakat szeretnél megosztani, mivel itt a képek és videók dominálnak. 

4. LinkedIn: B2B kapcsolatépítés 

A LinkedIn kiemelkedően fontos a B2B (vállalatok közötti) marketingben. Ez a platform lehetővé teszi, hogy szakmai kapcsolatokat építs ki, és erősítsd vállalkozásod hírnevét a szakmai közösségen belül. A LinkedIn-en a személyes profiloknak és a közvetlen kapcsolatépítésnek nagyobb a jelentősége, mint a céges oldalaknak. Érdemes tehát aktív profilokat fenntartani, rendszeresen szakmai tartalmakat megosztani, és építeni a személyes márkádat ezen a platformon. 

5. TikTok: A fiatalabb közönség elérése 

A TikTok dinamikusan növekvő platform, ami különösen a fiatalabb korosztály körében népszerű. Itt a videók a fő tartalomformátumok, melyek segítségével gyorsan növelhető a márkaismertség. Azonban a TikTok jelentős idő- és erőforrás-befektetést igényel, mivel rendszeres és friss tartalomgyártást követel meg a siker érdekében. Az ügynökségi tapasztalataim alapján bár a kattintások száma magas lehet, azok minősége és a felhasználók elköteleződése azért erősen változó lehet. 

6. Pinterest: Vizuális marketing 

A Pinterest kiváló eszköz azok számára, akik vizuálisan vonzó termékekkel vagy szolgáltatásokkal foglalkoznak, esetleg fizikai üzletük is van. Ez a platform lehetőséget biztosít arra, hogy kreatív és inspiráló képeket, valamint videókat ossz meg, amelyek segítenek a márka vizuális megjelenítésében. A Pinterest jelentős forgalmat generálhat, különösen, ha a célcsoportod aktívan használja ezt a platformot. Az itt elhelyezett hirdetésekkel célzottan tudsz kommunikálni, növelve ezzel a látogatók számát és a lehetséges vásárlásokat. Itt még jóval kisebb a reklámzaj a többi platformhoz képest, de azért a vásárlásra buzdító ereje is alacsonyabb, mint mondjuk a Facebooknak. 

7. Hírlevél: Direkt marketing és ügyfélkapcsolat 

A hírlevél továbbra is erős eszköz a direkt marketingben és a tartalommarketingben is. Egy jól megtervezett hírlevél segíthet megtartani az ügyfeleidet, növelni a vásárlói lojalitást és informálni őket az új termékekről vagy akciókról. A lényeg, hogy a tartalom legyen releváns és értékes az olvasók számára. A hírlevelekkel szembeni előítéletek ellenére, ha jól van megírva és jól céloz, a hírlevél rendkívül hatékony lehet. Ehhez mindenképpen minőségi hírlevéladatbázist kell építened. 

8. Blog: Tartalommarketing és SEO 

A blogírás több célt is szolgál. Egyrészt támogatja a SEO erőfeszítéseket, mivel a friss és kulcsszavakban gazdag tartalom javítja a keresőmotorokban való láthatóságot. Másrészt, egy jól íródott blog segít megteremteni vállalkozásod szakértői imázsát. A tartalmaknak informatívnak és érdekesnek kell lenniük, hogy a látogatók visszatérjenek. A blogok nagyban hozzájárulhatnak az ügyfélkapcsolatok erősítéséhez és az új ügyfelek szerzéséhez. 

Összefoglalás 

Amikor a marketing mixed kialakításán gondolkozol, 3 tényezőt vegyél alapul: milyen célokat akarsz elérni, mennyi időd van erre, és mik a rendelkezésre álló erőforrások (pénz, idő, energia).  Ehhez párosítsd hozzá azt, hogy a célcsoportod hol érhető el a leginkább, és már kész is vagy egy tervvel arra vonatkozóan, hogy milyen felületeket érdemes használnod. Tesztelj sokat, próbálj ki újdonságokat, és a tesztek alapját addig finomítsd a rendszert, amíg el nem éred a kívánt eredményt. Ne feledd, a sikerhez nem kell mindig egy átütő új találmány! Sokszor az is elég, ha a meglévő rendszereden 1-2%-ot javítasz, és egy kis “tuninggal” magasabb szintre emeled a marketinged. 

Szerző:
Matykó Noémi – Telekom Hello Biznisz szakértő

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.