Kismamából vállalkozó – a PregHello mobilapp sztorija

Olvasási idő 8 perc

Várandóssága idején nem könnyen találta meg az őt érdeklő információkat Németh Nóra. A korábban több multinál is vezető pozícióban dolgozó fiatal anyuka ezért fogta magát, és megcsinálta a PregHello mobilappot a többi leendő anyukának. Mint mondja, már a pozitív visszajelzésekért megérte belevágni a kalandba.

Mit csináltál, mielőtt belevágtál volna a PregHello elkészítésébe?

Tipikus multis karrier állt mögöttem. Számos FMCG nagyvállalatnál, dolgoztam, marketinges területen, vezetőként is. Jó multikatonához illően bejártam Európát, hosszabb-rövidebb időt eltöltöttem Londonban, Dublinban, Amszterdamban, Berlinben és Stockholmban is. Aztán váltottam, és Magyarországon egy startupnál kezdtem dolgozni. Megismerkedtem életem párjával és nem sokkal később úgy döntöttünk, hogy gyereket is vállalunk, ami aztán hamar össze is jött.

Mennyire tudatosan készültél a terhességedre?

Előzetesen nem volt nagy rákészülés, de amikor megtudtam, hogy várandós vagyok, szerettem volna minél többet tudni. De nem csak én, hanem a férjem is, aki még precízebben, alaposabban utánanézett mindennek. És pontosan ez volt a baj, hogy nem találtam olyan forrást, ahol minden szükséges információ egy helyen lett volna összegyűjtve. Arról nem is beszélve, hogy ezek az oldalak sokszor egymásnak is ellentmondtak. Ekkor döntöttem úgy, hogy kellene valamit kezdeni, mert biztosan nem csak én küszködök ezzel a problémával. Ez még 2016-ban volt. El is kezdtem összeszedni az infókat, de aztán megszületett a kisfiam, és az anyaság elég sok elfoglaltságot adott, ezért csak tavaly tértem vissza a dologra.

Milyen információ hiányzott neked a legjobban?

Jó lett volna kapásból tudni, hogy mit szabad és mit nem szabad enni a terhesség alatt, de nagyon jó hasznát tudtam volna venni az olyan konkrét listáknak is, hogy mit pakoljak be a táskába, amit a kórházba viszek be vagy mit vegyek meg előre a csecsemőnek. Ezek aztán be is kerültek az appba. De leginkább az hiányzott, hogy mindez egy helyen, rendszerezetten legyen meg.

Preghello Screen5 1

Miért mobilappban gondolkodtál, és miért nem mondjuk egy egyszerűbben megoldható website-ban?

Szerintem egy weboldal inkább statikus, történetmesélős, egy mobilapp viszont sokkal dinamikusabb, interaktívabb, például azzal, hogy a listákban ki lehet pipálni a már elintézett dolgokat, vagy meg lehet osztani egy mozdulattal az adott várandós hét történéseit a szeretteinkkel. A telefon mindig ott van a zsebünkben, táskánkban, a rajta lévő app pedig egy valódi, hasznos kalauz tud lenni. Az appot ráadásul viszonylag könnyű új funkciókkal kiegészíteni, én pedig folyamatosan fejleszteni akarom.

A technikai fejlesztést is kitanultad, te programoztad le az appot?

Kedves tőled, hogy feltételezed, de erről szó nincs. Ha én csináltam volna, még sehol nem tartanánk. Több fejlesztőcéggel beszéltem az elképzeléseinkről, ők is szuperek voltak, de végül egy korábbról ismert, az egyetemről frissen kikerült fiatalembertől kérdeztem meg, hogy nem próbálja-e meg? Két hetet kért, hogy utánanézzen, és aztán megcsinálta. Nagyon jó a kapcsolatunk, kiválóan tudunk együtt dolgozni.

Mekkora befektetést igényelt az egész fejlesztési folyamat? Az egészet saját zsebből fizettétek, nincs benne külső forrás?

A fejlesztési folyamatot külső forrás bevonása nélkül oldottuk meg. Számadatot viszont nehéz mondani, mert ha minden projektköltséget beleszámolok, az elég eltérő attól, ami csak a fejlesztés díja. És ugye egy ilyen projekthez tartoznak indirekt költségek is, mint például az iroda biztosítása, képek jogdíja, saját idő és szövegírás, egyebek.

Mi volt a legnagyobb nehézség, amivel a munka során találkoztál? Soha nem érezted úgy, hogy kész, feladod?

Ezt soha nem éreztem, mert fűtött az a tény, hogy valami szuper dolgot csinálunk… Úgy gondolom, hogy nagyon jó kis csapatunk van, nem rohanunk, nem stresszelünk. Én hiszek abban, hogy akkor működik sikeresen egy csapat, ha békén hagyjuk egymást, normális hangnemben beszélünk és örülünk a sikereknek… azt pedig én nagyon tudok és szerintem ragadós 🙂

Mit tartalmaz végül az applikáció?

Több fő funkció van. A kezdőképernyőn a Hétről-hétre funkció látszik – az app mutatja, hogy a terhesség adott hetében mekkora a magzat, mekkora a keze, és éppen mi történik a babával és mamájával és melyik vizsgálatnak jött el az ideje. A következő nagy szekció a Tudástár – ide gyűjtöttem össze mindazt, amire én magam is kíváncsi voltam. Ebben is több témakör van, orvosi, étkezés és egyéb információkkal. Ugyanitt lehet találni tanácsokat utazáshoz, edzéshez vagy éppen a szükséges állami ügyintézéshez – utóbbinál az online ki-, illetve letölthető űrlapok is elérhetők. A harmadik nagy menüpont a Teendők listája – tényleges, kipipálható listákkal segítünk, hogy mit kell beszerezni a gyerekszobába, összepakolni a kórházba, milyen vizsgálatokra kell menni, milyen adminisztrációs teendők vannak. Aztán jön az egyik kedvenc funkcióm, a Mit ehetek? – villámgyorsan meg lehet nézni, hogy egyes ételeket vagy összetevőket ajánlatos-e fogyasztani várandósság alatt.

Preghello Screen6

Említetted, hogy te is sok ellentmondó információval találkoztál, amikor várandós voltál. Hogyan oldottad meg, hogy a PregHello-ban csak megbízható, hiteles információt olvashassanak a kismamák?

Egyrészt nagyon sok orvosi szakirodalmat olvastam, másrészt az appban megtalálható valamennyi információ alá van támasztva szakértői tudással, csak éppen közérthető nyelven fogalmaztuk meg. A Hétről-hétre szekció tartalmának létrehozásában óriási segítségemre volt Dr. Hartman Gábor szülész-nőgyógyász főorvos is.

Két dolgot tartok nagyon fontosnak az alkalmazással kapcsolatban. Az egyik az, hogy ez egy kimondottan Magyarországon, magyar kismamáknak készült app, a hazai viszonyok között releváns információkkal. Nem egy amerikai vagy német applikáció fordítása, hanem az itthon fontos és használható tudás gyűjtőhelye, legyen szó vizsgálatokról, háziorvosról, hivatali teendőkről. A másik – és erre minden felhasználó figyelmét külön is felhívom –, hogy a PregHello általános tájékoztató információkat, tanácsokat közöl, és semmilyen módon nem helyettesíti a rendszeres orvosi vizsgálatokat, védőnői konzultációkat. Nem megfellebbezhetetlen igazságokat akarok közölni, hanem azt szeretném, ha minden lényeges információ egy helyen elérhető lenne és a várandósságot mindenki örömteli időszaknak élje meg.

Neked melyik a kedvenc funkciód?

Egyik a már említett Mit ehetek? Beülök egy étterembe, és nem kell azt gugliznom, hogy ez vagy az az összetevő mennyire tud kockázatos lenni, mert itt ez az app, ami megmondja, hogy a házi majonéz a nyers tojás miatt veszélyes és érdemes elkerülni a füstölt lazacot is. A másik a főképernyő, ami mutatja, hogy mekkora a baba és mekkora a keze. Itt a való életből veszünk hasonlatokat – például hogy akkora, mint egy Túró Rudi. Szerintem ez nagyon cuki, és pont ettől válik igazán magyarrá a PregHello.

Preghello Screen4

Alkalmazásnak nagyon hasznos a PregHello, de hogyan lesz ebből üzlet a számodra?

Célunk, hogy olyan vállalatokkal alakítsunk ki partneri kapcsolatot, amelyek véleményünk szerint termékeikkel/szolgáltatásaikkal minőségi hozzáadott értéket képviselnek felhasználóink számára, és hogy ezeket a termékeket/szolgáltatásokat elérhetővé tegyük alkalmazásunkban. Ezek a  partneri kapcsolatok jelentik majd a jövedelemforrást. Jövedelemmodellünk pontos jellege azonban a partneri kapcsolatok között eltérő lehet, attól függően, hogy mi az optimális az adott helyzetben. A partnerségeknek javítaniuk kell felhasználói, vevői élményt, nem szeretnénk a témának nem megfelelő megjelenéseket, amelyeket értelmetlennek vagy bosszantónak találnak. Alapvetően a hazai kkv-knak szeretnék lehetőséget teremteni, hogy elérjék a magyar kismamákat.

Jelenleg, többek között a kialakult nehéz helyzet miatt is, azzal szeretnénk támogatni a magyar kisvállalkozókat, hogy ha valaki megkeres azzal, hogy szeretne az applikációban partnerként szerepelni, megnézem hogy egyes kritériumoknak megfelel-e (az fontos, hogy ne fűnyírót akarjon értékesíteni, hanem várandóssághoz illetve csecsemőhöz kapcsolódó termékről, szolgáltatásról legyen szó), és minden további nélkül lehet belőle PregHello-s partner.

Áprilisban indult az alkalmazás, de látod már, hogy merre akarod továbbfejleszteni?

Persze, nagyon hosszú a tervezett új funkciók listája. Először is szeretném angolul is elérhetővé tenni, mert mint kiderült, erre is van igény. Nemrégen szült egy itt élő francia barátnőm, aki most elesik egy csomó állami támogatástól, mert nem tudott arról, hogy kötelező várandós gondozáson megjelenni. Persze hogy nem tudott róla, mert ez az információ angolul sehol sem elérhető, és gondolom másoknak is hasznos lehetne ez a tudás. Szintén hamarosan jön a testsúly-kontroll, ahol a kismama feljegyezheti a súlyát, és nyomon követheti a változást.

Nagyobb szabású dolog lesz a napló lehetősége, ahova a kismama hétről-hétre be tudja írni, hogy mi történt vele, hogy érezte magát, és fotókat is tud feltölteni, akár az egyre nagyobb pocakjáról, akár a magzat ultrahangképeit. Az egészet úgy akarjuk megcsinálni, hogy a születés után az egészet ki lehessen exportálni, hogy az anyukának meglegyen a teljes terhességi napló. Aztán a még távolabbi jövőben körvonalazódik egy másik hasonló app is, ami hasonló módon nyújtana segítséget, de már a kisgyermekes anyukáknak.

Preghello3

Nem bántad meg, hogy otthagytad a biztos alkalmazotti létet? Mit adott neked a PregHello?

Egyáltalán nem bántam meg. Már a fejlesztés is rendkívül sok örömet jelentett, a kész alkalmazás maga volt a csoda, ami aztán csak fokozódott a megjelenés után. Először a #vegyélhazait Facebook-csoportban osztottam meg az alkalmazás hírét, amit 2500-an lájkoltak, és két hét alatt több mint háromezren le is töltötték a sok megosztás miatt. A visszajelzések pedig annyira pozitívak, hogy el sem hiszem. Elképesztően sok energiát ad a sok elismerő szó, a bátorító komment, az ötcsillagos értékelések tömkelege. Még az esetleges hibákra, elütésekre is jóindulatúan hívják fel a figyelmemet. Ilyenkor érzi az ember, hogy valami nagyon jót, hiánypótlót alkotott, ami arra sarkall, hogy még jobbá tegyem a PregHello-t, még több információval töltsem meg. Rendkívül izgalmas ez az időszak.

Három tanács mobilapp-fejlesztőknek Németh Nórától

            1. A piacon nagyon nagy a szórás árak és minőség tekintetében. Ha app fejlesztésében gondolkodsz, szánd rá az időt a kiválasztásra, és tárgyalj minél több potenciális fejlesztővel. Ez nem csak árak összehasonlítása miatt jó, hanem azt is meglátod, hogy kivel szeretnél emberileg is együtt dolgozni és az időd nagy részét vele tölteni.

            2. Adj lehetőséget friss diplomásoknak. Iszonyatos tudásszomj van bennük, kíváncsiak, és lelkesedésükből adódóan nem ismernek lehetetlent.

            3. Amikor fejlesztő kiválasztásra kerül a sor, fontos, hogy felkészült légy. Érdemes már ebben a fázisban egy konkrét tervvel előállni: minél részletesebb, annál jobb. Ez nem csak a fejlesztőnek  segít átlátni a megvalósítandó applikációt, de lecsökkenti a költségeket is.

A PregHello letöltése az AppStore-ból:
https://apps.apple.com/us/app/keynote/id1507950107

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.