Legyél egyre jobb vezető!

Ön- és emberismereted, kommunikációs képességeid, konfliktuskezelési módszereid alapjaiban határozzák meg a hangulatot a cégednél. Hogy miként gazdálkodsz az időddel, és hogy hogyan vezeted le a stresszt, szintén nagyon fontos tényező. A bevett gyakorlatokon  változtathatsz, a képességeidet pedig fejlesztheted.

Az emberek nem egyformák! Ismerd meg őket! Ahhoz, hogy a megfelelő embert a megfelelő pozícióba és feladatra tudd delegálni, ismerned kell a munkatársaid képességeit, személyiségét, ambícióit és a fejlesztendő tulajdonságait is. Ehhez nem csak élettapasztalatra és odafigyelésre van szükség.

Fontos, hogy időről időre beszélj a munkatársaiddal a céljaikról, közérzetükről és arról, hogy miben szorulnak segítségre. Nem magánéleti kérdésekre gondolunk, bár természetesen vannak olyan élethelyzetek, amelyek óhatatlanul kihatnak a munkahelyi teljesítményre.

Ha támogatod kollégáid szakmai fejlődését, és jól érzik magukat munka közben, akkor hatékonyabban, kreatívabban dolgoznak majd.

Ez növeli az árbevételedet, és erősíti a céged piaci pozícióját, nem beszélve a hírnevéről.

Legyél nyitott és dinamikus!

Törd meg a rutint! Ne vedd készpénznek, hogy a bevett gyakorlat a legjobb! Attól, hogy valamit nap mint nap elvégeztek, még lehetnek jobb, gyorsabb, hatékonyabb módszerek. Törekedj rá, hogy megtaláld ezeket! Tedd fel magadnak újra és újra a kérdést, hogy biztosan nincs-e célravezetőbb módja egy-egy munkafolyamat elvégzésének! Ösztönözd ugyanerre a munkatársaidat is!

Mindig lehet jobban kommunikálni

A világ legjobb előadói és vezetői is folyamatosan tökéletesítik prezentációs és kommunikációs technikájukat. Akár információt adsz át, akár a mások által közölteket dekódolod éppen, óriási jelentősége van például a testbeszédnek, a mimikának.

Nem magától értetődő az sem, hogy ugyanazon a szón vagy kifejezésen mindannyian – még ha csak kis eltéréssel is, de – mást értünk. Mindez olykor konfliktusokhoz, félreértésekhez vezethet. Az emberi kommunikáció nagyon bonyolult és sokrétű – minél avatottabb szakértője vagy, annál könnyebb a dolgod vezetőként.

Fejleszd a konfliktuskezelési képességeidet!

A legbékésebb tárgyalópartnert is ki lehet hozni a sodrából, és a legtürelmesebb főnök is felemeli olykor a hangját. Nem mindegy azonban, hogy hol jön el ez a pont. A nyugalom és a konstruktivitás mindig a te malmodra hajtja a vizet. Az események, lehetőségek objektív értékelése nemcsak a kényes szituációk kezelését könnyíti meg, hanem szakmai, vezetői ázsiódat is növeli.

Ne másokon verd le a feszültséget!

A stressz megfelelő levezetése minden vezető számára kulcsterület. A nagyobb felelősséggel óhatatlanul nagyobb feszültség jár munkánk során. Nagyon fontos, hogy a megnövekedett adrenalinszinttel járó káros hatásokat semlegesíteni tudd anélkül, hogy annak a környezeted – a családod és a munkatársaid – innák meg a levét. Keresd meg a személyiségedhez passzoló sportot, hobbit, amivel a szabadidődet eltöltheted! Akármilyen elfoglalt vagy, találj időt a testmozgásra, a relaxációra!

Olvass és képezd magad!

A vezetés ma már önálló tudomány, és a pszichológia számtalan ága is foglalkozik vele. A könyvesboltok polcai roskadoznak az ilyen témájú művektől a tudományostól a könnyed, szórakoztató stílusú írásokig. Ha a vezetői képességeid fejlesztését nem munkaköri kötelességnek, hanem az életed részének tekinted, az ilyen témájú könyvek olvasása egyszerre jelent majd szórakozást és továbbképzést számodra.

Ne feledd: az idő pénz!

A hatékony időgazdálkodás a munkahelyi és a magánéleti egyensúly kialakításában is nagy szerepet játszik.

Sok vezető egyszerűen nem szán elég időt arra, hogy időgazdálkodását rendbe tegye.

Pedig a halogatás, a fölösleges körök felszámolásának és az időrabló emberek, tevékenységek kiiktatásának szintén széles szakirodalma, számtalan apró trükkje van.

Elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy mennyi területen lehetne, kellene fejlesztened magad vezetőként, de vigasztaljon a tudat, hogy a világ leghíresebb menedzserei is nap mint nap ezt teszik!

Ha a következő néhány kérdésre válaszolsz, megtudhatod, mennyire vagy profi főnök.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.