E-nyugta és e-pénztárgép bevezetés 2024

Horváth Zoli
Horváth Zoli

Jelentős átalakítás előtt áll a jelenlegi magyar kasszarendszer. A közeljövőben – 2024 júliusától – lehetőség lesz e-pénztárgép használatára is, így a nyugták már elektronikus formában is kiállíthatók lesznek. A nyugtákhoz a fogyasztók egy applikációval férhetnek majd hozzá. A rendszer többéves tesztidőszak után fog majd élesedni.

Az új rendszer bevezetése többletköltségeket, illetve adózási és könyvelési szempontból többletmunkát jelenthet majd a kereskedőknek, továbbá technikai és adatvédelmi szempontból is kérdéseket vethet fel. Másfelől azonban hulladékcsökkentő és gazdaságfehérítő hatása is lesz a bevezetésnek, illetve a készpénzhasználat visszaszorulásához is hozzájárulhat majd az új szisztéma.

Az e-pénztárgép (ePG) rendszer a hagyományos, NAV-hoz online bekötött, fizikai, hardver alapú kasszagépeket váltja majd fel, lehetőséget nyitva ezzel egy szoftveres vagy akár felhő alapú rendszer alkalmazására is. Az elektronikus pénztárgépből alapesetben elektronikusan kerül kiállításra a bizonylat. Az e-pénztárgép alkalmazása esetén papír alapú másolatot kizárólag a vevő kifejezett kérésére kell kiállítania a pénztárgéphasználónak. Az új e-pénztárgép és e-nyugta rendszer tehát arra hivatott, hogy teljes mértékben kiváltsa a korábbi papíralapú bizonylatolást azzal, hogy a jelenlegi online pénztárgépes, számítógépes, kézi nyugtás – dominánsan papíralapú – rendszer helyébe lép.

Az e-nyugtaadás folyamata a következő lesz: a fogyasztó az applikáción megnyit egy QR-kódot, amit a pénztárnál leolvasnak. A vásárlást követően a nyugta felkerül a NAV-nál elérhető nyugtatárba, a dokumentumok pedig innen lesznek letölthetők. 2028-ra várhatóan minden kereskedőnek képesnek kell lennie az e-nyugták kibocsátására.

Az új szabályok értelmében a jelenlegihez képest bővül a nyugtán feltüntetendő kötelező adatok köre is. Lehetőség lesz továbbá korrekciós bizonylatok kiállítására is, ugyanúgy, ahogy azt a számlák esetében már megszokhatták a vállalkozások.

Az elektronikus pénztárgép rendszer azoknak lehet előnyös, akik vagy azért nem kívánják a hagyományos kasszagépet használni, mert integrálni kívánják a nyugtakiállítás folyamatát a vállalatirányítási rendszereikbe, vagy akár saját fejlesztésű alkalmazás létrehozásában is gondolkodnak.

Az e-nyugtákról adatot is kell szolgáltatni majd a NAV felé. A NAV jelenleg napi szinten mintegy 2 millió gépi számla adataira lát rá valós időben, a kézi számlák (napi szinten hozzávetőlegesen 20 ezer db) adatai pedig pár napos csúszással érkeznek meg hozzá.

Nyugták közül jelenleg „csak” az online pénztárgépekből kibocsátott nyugták (napi szinten mintegy 10 millió) adatait látja a NAV a kibocsátást követő egy napon belül. A számítógéppel kiállított nyugták és a kézi nyugták jelenleg még kívül esnek az adóhatóság látóterén. Ezt az információs deficitet jelenleg ágazati adatszolgáltatásokkal pótolják a turizmus (NTAK) és a vendéglátás terén. Az e-pénztárgép, e-nyugta rendszer bevezetésével azonban várhatóan a jelenleg a gazdaságnak az árnyékos oldalán lévő szektorai is reflektorfénybe kerülnek majd, ugyanis a NAV az e-nyugta adatokat is valós időben és tranzakciónként fogja látni.

Adatvédelmi szempontból fontos, hogy a vevő azonosíthatatlan maradjon, illetve az e-nyugta adatok alapján a vevő ne legyen profilozható mások által. A rendszer várhatóan úgy lesz kialakítva, hogy a NAV nem fog rálátni a vásárlók adataira, a kereskedő azonban a vásárló beleegyezésével igen.

Az új rendszer ebből kifolyólag hozzájárulhat a vásárlói tudatossághoz azáltal, hogy a vevő tanulmányozhatja korábbi vásárlásait, illetve statisztikai szempontból is hasznos lehet a kereskedők oldaláról nézve.

Az új rendszerre vonatkozóan egyrészt törvényi szintű szabályok léptek életbe, másrészt a részletszabályok kormányrendeletben kerülnek majd kihirdetésre.  A már kihirdetett eljárási szabályok 2024. július 1-jétől, míg az e-nyugtákat érintő szabályok 2025. január 1-jétől lépnek hatályba.

Jelen állás szerint még nem tudható, hogy pontosan mely adózók számára, milyen tevékenységi körök esetén lesz majd kötelező az e-pénztárgép használata, illetve milyen feltételek mentén lesz lehetőség az áttérésre a jelenlegi online pénztárgépekről.

Az időzítés bizonytalanságai ellenére az üzleteknek időben érdemes felmérni és mérlegelni, milyen előnyöket jelent az új rendszer és milyen módon lehet az abban rejlő előnyöket kiaknázni.

Szerző:
dr. Horváth Zoltán – Telekom Hello Biznisz szakértő, Tax Manager, VGD Hungary

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 3.5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.