Fruzsina története:

Így válassz jó domainnevet és tárhelyet
Fruzsina és társai babáknak való mintás nyálkendőket készítettek. A márkát Cseppkének nevezték el, ezt foglalták le domainnévnek is. Kezdetben csak néhány terméket forgalmaztak, később további csecsemőknek való textiltermékekkel bővült a kínálat, így a webáruházat is folyamatosan fejleszteni kellett, amit megkönnyített a jó tárhelyválasztás.

Hogyan válassz megfelelő domainnevet és tárhelyet?

Cseppke Fruzsi3
Hb Cikk Vida Agi

Egy könnyen megjegyezhető domainnév és egy rugalmasan bővíthető tárhely elengedhetetlen egy weboldal indításához!

Vida Ágnes

pszichológus, online marketinges

Most foglalnál domainnevet és tárhelyet, de nem tudod, hogyan? Mutatjuk Fruzsina D tervét, hogy könnyen lemásolhasd a lépéseket.

Milestone.png
9 Lepes

Első lépés:

Ismerd meg a domainnevek szabályait

A domainnévnek legalább 2 és legfeljebb 63 karakterből kell állnia. Tartalmazhatja a a latin ábécé ékezet nélküli kisbetűit (a-z), magyar ékezetes kisbetűket (á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű), számokat (0-9) és kötőjelet. Az elején és végén nem állhat kötőjel és nem tartalmazhat két egymást közvetlenül követő kötőjelet.

Milestone 1.png
8 Lepes

Második lépés:

Találd ki a domainnevet!

Olyan nevet válassz, ami könnyen beírható és megjegyezhető. A név tartalmazhatja a márkanevedet, énmárka esetén a saját nevedet, a nevedet és a szakmád nevét egyszerre, vagy utalhat valamilyen tevékenységre is. Ha idegen szavakat használsz a névben, gondold át, le tudják-e majd írni.
Tipp: képzeld el, hogy előtted megy egy autó és rá van matricázva a domainnév, vajon megjegyeznéd-e? Ne szeress bele egy adott névbe, találj ki többet is!

Milestone 2.png
2 Lepes

Harmadik lépés:

Válaszd ki a tárhelyet!

A tárhelyfoglaláshoz gondold végig:
Mi a célod az oldallal? Írd össze azokat a funkciókat, amikre használni szeretnéd!
Ha szeretnéd folyamatosan bővíteni az oldaladat (pl. termékek), nagyobb méretű fájlokat feltölteni (pl. videók), akkor mindenképpen szükséged lesz adatbázisra is a tárhelyen.
Fontos szempont továbbá, hogy a lényegesebb funkciók kezelhetőek legyenek automatikusan is, ne kelljen hozzá az ügyfélszolgálat segítségét kérni.

Milestone 3.png
5 Lepes

Negyedik lépés:

Foglald le a domainnevet!

1. Válassz szolgáltatót, majd, ezt követően foglald le a nevet.
2. Elsőként keress rá a regisztrátor oldalán az adott domainnévre!
3. Add meg az adataidat: ehhez szükséged lesz személyi igazolványra, cég esetén alapító okiratra és cégbírósági bejegyzésre és aláírási címpéldányra.
A domain bejegyzése néha csak 1-2 óra, de akár 1-2 napig is tarthat.

Milestone 4.png
6 Lepes

Ötödik lépés:

Foglald le a tárhelyet!

A tárhelyet általában a domainnévvel együtt is lefoglalhatod, így könnyebb kezelni. Olyan szolgáltatót érdemes választani, amelyiknél van lehetőség a csomag gyors bővítésére, ha esetleg új funkciókra van szükséged, valamint ahol tudnak segíteni az SSL tanúsítvány beállításában is (enélkül a böngészők nem biztonságosként fogják megjeleníteni a weboldalakat, ami bizalmatlanná teszi a vevőket és problémát okozhat pl. online fizetésnél)

Milestone 5.png

Töltsd ki a sablont, és máris
egy lépéssel közelebb kerülsz
a vállalkozásod digitalizálásához!

Domain- és tárhely segédlet

A letölthető táblázat segít végiggondolni a domain- és tárhelyválasztás szempontjait.

Amire szükséged lesz

Nézd meg, hogy a kiválasztott domainnév szabad-e még. A magyar domainnevekre a domain.hu a nemzetköziekre az eurodns.com oldalon tudsz rákeresni.

Ne állj meg itt: még több fontos és érdekes infóval várunk
a vállalkozások digitalizációjáról!

Az oldalon található D tervek tájékoztatásul szolgálnak, a bennük szereplő lépéseket és sablonokat az adott vállalkozás sajátosságaira szükséges szabni.

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!

    Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


    Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.