Marika története:

Jelszavak és azonosítások a biztonságért
Marika nem szereti a jelszavakat. Átlagosan 100-at kellene megjegyeznie. És akkor még azt mondják a szakértők, hogy minden oldalhoz legyen külön (?!) jelszava. Még mit nem. Marika boltjában minden rendszerhez, minden munkatársnak külön jelszó? Aztán meg azt hallja, hogy nem is elég a jelszó, mert azt ellopják. Több faktorról beszélnek. Reménytelen?

Nem reménytelen ügy a több faktor és a jelszavak védelme – kövesd a lépéseket!

5
3vr0dngw

Nem rettegni kell, hanem rendszerezni, amitől félünk, koncentrálni a legfontosabbakra és feloldani őket.

Keleti Arthur

IT Biztonsági Stratéga

Milyen lépésekre bontva érdemes haladni? Megtudhatod Marika megvalósult D tervéből, amit most Te is könnyedén lemásolhatsz!

Milestone 7
1 Lepes

Első lépés:

Hol vannak az eszközeid?

Nagy levegő! Csukd be a szemed és “Nyisd meg a gondolataid”, ahogy Arnold Schwarzenegger az Emlékmásban! Gondold végig, hogy milyen online vagy informatikai rendszereket használsz! Ne feledkezz meg az okos eszközeidről sem! A fürdőszobai okos mérleg ugyanúgy játszik, mint az üzleti levelezés. Marika összeírta: Van ami a számítógépen van, van ami a felhőben, van ami az okostelefonon, van ami a boltban, van ami otthon, van ami nyaralóban.

Milestone01 07
2 Lepes

Második lépés:

Hol használsz jelszavakat?

Itt sok dolgot számolhatsz össze. Van benne Facebook, Instagram (saját és a bolté), Gmail, Microsoft Word és Teams is. Marikánál belekerült még egy okosóra, egy okostelefon, egy táblagép, a boltban az éttermi szoftver, meg az ételkiszállításhoz használt céges hozzáférések. A Wifi jelszavak is. Marika összeírta, hogy hol milyen jelszót használ. Ezeket le is írta, de hova? A jegyzetek közé a telefonba vagy egy “titkos” Word doksiba? Nem-nem!

Milestone02 07
3 Lepes

Harmadik lépés:

A nagy jelszó tároló megszerzése

Eddig az összes jelszavadat egy jegyzetben tároltad, az okostelefonodon? Össze-vissza, hogy ne jöhessen rá “senki”? Ez így nem jó! Marika átírta a jelszavait egy jelszótároló appba és minden szolgáltatásnál, eszköznél, ahol ugyanazt a jelszót használta újakat talált ki. A Microsoft, az Apple, a Google, a LastPass, a 1Password, a Roboform, vagy a biztonsági gyártó cégeknek is van ilyen. Marika letöltötte az egyiket és munkához látott.

Milestone03 07
4 Lepes

Negyedik lépés:

Új jelszó jól seper

Minden oldalhoz, szolgáltatáshoz, eszközhöz stb. különböző új jelszót csinált. Marika legalább 12-14 karakter hosszú jelszavakat alkotott. Voltak benne kis és nagy betűk, számok és írásjelek is. Direkt nem tett bele szótárban könnyen megtalálható szavakat, filmek vagy könyvek szereplőit, neveket, termékeket és cégeket. Teljes mondatokat is írt. És mivel mindegyiket el tudta tárolni a jelszótárolóban, ezért nem kellett emlékeznie rájuk.

Milestone04 07
5 Lepes

Ötödik lépés:

Jó, de hol állítom be...?

Marika minden jelszó beállításakor belépett az aktuális alkalmazásba, szolgáltatásba, és ott megkereste a biztonsági beállításokat. Lecserélte a jelszót és ha már ott volt, akkor két dolgot csinált.

1. Kitörölte azokat az email címeket és adatokat, amiket már nem használt, és megadott friss adatokat
2. Bekapcsolta a többfaktorú azonosítást

Ez azért szuper dolog, mert ha ellopják a jelszavad, akkor sem férnek hozzá a fiókodhoz!

Milestone05 07
6 Lepes

Hatodik lépés:

Több faktor, kevesebb aggodalom

Marika emlékezett rá, hogy amikor belép az online banka, küldenek egy sms-t is vagy használnia kell a mobilját. Ezt a módszert kellett beállítania mindenhol, ahol jelszót cserélt. A telefonjára feltett egy Google és egy Microsoft Authenticatort. A jelszóbeállításnál követte a több faktorú azonosítás beállítás utasításokat. Ahol nem tudott alkalmazást használni, ott SMS-es azonosítást kért. Ahol pedig ez sem volt, ott marad a jelszó őrzése.

Milestone06 07
7 Lepes

Hetedik lépés:

Kis lépés Neked, nehéz a hackerknek

Ha jelszómenedzsert használsz, mindenhol kellően bonyolult és egymástól eltérő jelszavakat választottál, valamint beállítottad a több faktorú azonosítást mindenhol, ahol csak tudtad, már nyugodtan is aludhatsz. A hackerek többségén már valószínűleg kifogtál és megvétted magad, a családod és a vállalkozásod adatait.

Milestone07 07

Töltsd ki a sablont, és máris
egy lépéssel közelebb kerülsz
a vállalkozásod digitalizálásához!

Helyezd biztonságba a jelszavaidat!

Eldöntötted, hogy nekilátsz a jelszavaid rendberakásának? Töltsd le ezt az utmutatót, segíteni fog a jelszavaid összegyűjtésében, és rendszerezésében! A végére pedig írtam néhány hasznos tippet is a biztos sikerért.

Amire szükséged lesz

A bemutatott D terv elkészítéséhez szükséged lesz néhány digitális eszközre:

Ne állj meg itt: még több fontos és érdekes infóval várunk
a vállalkozások digitalizációjáról!

Az oldalon található D tervek tájékoztatásul szolgálnak, a bennük szereplő lépéseket és sablonokat az adott vállalkozás sajátosságaira szükséges szabni.

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!

    Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


    Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.