Webshop megoldások – tanácsok induló e-kereskedőknek

Webshopot indítanál, de nem tudsz választani a neten kínált rengeteg ingyenes site motor, kivitelezői ajánlat és bérelhető webshop közül? Ebben a cikkben bemutatunk néhány szempontot, ami segíthet  eldönteni, melyik a legmegfelelőbb opció induló webáruházad számára.

Amíg a kezdetekkor az egyetlen járható út a költséges egyedi fejlesztés és saját, vagy bérelt szerverek voltak, manapság már egy induló vállalkozásnak sokkal több lehetőség áll rendelkezésére, ha webshopot szeretne indítani. Ha új oldal létrehozására adjuk a fejünket, alapvetően három opció közül választhatunk:

 • egy webshop szolgáltató teljesen kész rendszerére fizetünk elő.
 • valamilyen meglévő, nyílt forráskódú webshop keretrendszert választunk,
 • megbízunk egy profi fejlesztő csapatot, akik akár a nulláról lefejlesztik az oldalunkat,

A továbbiakban megnézzük, hogy melyik megoldásnak mik az előnyei és hátrányai.

Kész webshop bérlése hosztolt platformon

 • Gyorsan kialakítható
 • Olcsón elindítható
 • Dedikált terméktámogatás
 • Nem teljesen szabadon felépíthető design
 • Előre meghatározott, korlátozott funkcionalitás
 • Külső, egyedi kódot korlátozottan lehet beépíteni

Mostanra ezek a rendszerek rengeteget fejlődtek, és a legtöbb olyan funkciót megtalálhatod bennük, ami egy általános webshophoz kellhet. Sőt, egyes szolgáltatók olyan extra funkciókat is beépítettek külső appok segítségével, mint a dropshipping, vagy a nagyker beszállító cikktörzsének importálása. A legnépszerűbb külföldi platformok között említhetjük a Shopify, a BicCommerce vagy a Wix rendszereit, itthon pedig a Shoprenter és az Unas megoldásait. Általában a regisztrációt követően tényleg akár néhány óra alatt “kulcsrakész” webshopot alakíthatsz ki a segítségükkel, amit a szolgáltató saját szerverein hosztol, így ezzel sincs teendőd. Minden ezzel foglalkozó szolgáltató hangsúlyozza – általában felhőalapú – rendszerének stabilitását és előnyeit, de másrészről figyelembe kell venni, hogy extrém forgalom (pl. Black Friday) idején csak rajtuk múlik, hogy milyen plusz erőforrásokat tudnak biztosítani, vagyis a szolgáltató kiválasztásánál a garantált vállalásokat nagyon át kell nézni.

Ezekbe a rendszerekbe korlátozottan lehet saját fejlesztésű funkciókat építeni, vagyis nagyjából “abból kell főzz, amid van”, illetve a meglévő design sablonokat tudod testreszabni. Az előfizetésedhez viszont profi terméktámogatás jár, vagyis ha nem akarsz a kialakítással, hosztinggal, üzemeltetéssel, biztonsági kockázatok kiszűrésével foglalkozni, és beleférnek a fenti kompromisszumok, számodra ez lehet a legmegfelelőbb megoldás.

Nyílt forráskódú e-commerce platformok

 • Széleskörű testreszabhatóság
 • Közepes szintű indulási költségek
 • Egyedi tárhelyen, akár dedikált szerveren fut
 • Nem teljesen ingyenes
 • Nincs hozzá dedikált terméktámogatás
 • Biztonsági szempontból érzékeny

Rengeteg ilyen platform létezik (pl. WooCommerce, Magento, PrestaShop, OpenCart, stb.), úgyhogy az első számú kihívás ezek közül kiválasztani a neked legmegfelelőbbet. Jellemzően sok mindent tudnak: szinte nincs olyan feladat, amire ne volna megoldás a rendelkezésre álló kiegészítők között. Nagy előnyük az “ingyenesség”, de persze maga a telepítés, a környezet kialakítása és a design megtervezése is költségekkel jár, illetve a pluginek között is bőven találhatsz fizetőseket. Az oldal hosztolását az igényeidnek megfelelően választhatod ki (gondolva persze az ezzel járó költségekre). A rendszereket a fejlesztői közösség folyamatosan bővíti, így a tudsz/akarsz erre időt fordítani, mindig újabb funkciókkal, jobb megoldásokkal bővítheted az oldaladat. Kisebb-nagyobb utánajárással általában választ kaphatsz a felmerülő kérdésekre a vonatkozó fórumokon, vagy akár az adott fejlesztőnek is jelezheted, ha problémával találkozol. Viszont nem kapsz dedikált supportot, így néha hosszabb és nehézkesebb a problémák kiküszöbölése. Lényeges, hogy mivel ezeket a rendszereket sokan használják, a hackerek kiemelt célpontjainak számítanak, ezért nagyon fontos, hogy mindig frissítsd a rendszert és a témákat, plugineket a lehető legújabb verzióra. Vagyis akkor válassz ilyet, ha van kedved és időd a felügyeletével foglalkozni, vagy lehetőséged van valakit megbízni ezzel a feladattal.

Teljesen egyedi webshop fejlesztése

 • Maximálisan testreszabható
 • Egyénileg módosítható
 • Egyedi tárhelyen, akár dedikált szerveren fut
 • Magas indulási költségek
 • Időigényes kialakítás
 • Üzemeltetéséhez folyamatos felügyelet szükséges

A “hagyományos” megoldást ma már csak azok engedhetik meg maguknak, akik jelentős tőkével fognak neki vállalkozásuknak. A webfejlesztés komoly kiadást jelent, és ha emellett a webshopodat saját szerveren szeretnéd futtatni valamelyik megbízható adatközpontban (mert ma már szinte senkinél nem “ketyegnek vasak a sufniban”), amit saját rendszergazdád adminisztrál, ezekkel az állandó költségekkel is számolnod kell! Persze ha az elképzeléseid annyira speciálisak, hogy valamiért nem létezik olyan kész megoldás, ami megfelelne az igényeidnek, esetleg extrém forgalmat tervezel bonyolítani, és nem bíznád másra a folyamatos rendelkezésre állás biztosítását, még mindig ez lehet a megfelelő választás. Ezzel a megoldással teljesen egyedi kinézetű és funkcionalitású, egyszerűen kezelhető, a vállalatirányítási rendszereddel összhangban működő weboldalad lehet.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.