Így gondol a vállalkozásokra a Z generáció

Olvasási idő 5 perc
Kkv 011 Cikk Kidsnews Vállalkozás

Önök, akiknek jelentős részét teszi ki az életüknek a vállalkozásuk, talán már-már természetesnek veszik ezt az életformát. Bele sem gondolnak (vagy csak nagyon ritkán), hogy egykor komoly út választó elé kerültek: „Vállalkozzak, vagy álljak be egy már létező brand mögé?” Minden emberben felmerült a kérdés régen is, és felmerül ma is. Vajon mit gondol erről, egy mai fiatal?

Mint mindenki, én is rengeteget gondolkodtam azon, hogy vállalkozó legyek, és talán még ma is bennem van a vágy, hogy egyszer egy magam által létrehozott cégnél dolgozhassak. Sok pozitívuma van, ha az ember teljesen a saját útját járja, de rengeteg negatívummal is jár. Három lényeges pontot szedtem össze, amik számomra vonzóvá teszik ezt az életformát. Természetesen nem szakmai szemmel akarom megközelíteni a témát, csupán a saját nézőpontomat szeretném megosztani.

1. Én osztom be az időmet

Számomra kívülről a legjobb dolognak az tűnik a vállalkozásban, hogy teljesen a magam ura lehetek, én oszthatom be az időmet. Ha van egy vállalkozásom, és abban dolgozom, nincs főnököm, aki rám parancsol, hogy reggel kilenckor kell kezdenem, és este hatkor kell felállnom az íróasztalom mögül. Én nagyon spontánul működöm, nehezen viselem el az állandóságot, és a mások által létrehozott szigorú beosztást. Ugyanakkor tudom, hogy ez lehet a vállalkozó lét legnagyobb hátránya is. Az ember könnyen ellustulhat, vagy épp munkamániássá válhat, ha nincs valaki, aki föntről a körmére néz.

2. Több lehetőség

A második pozitívuma a vállalkozásnak, hogy sokkal tágabb lehetőségei vannak az embernek, mint ha valamilyen céghez szeretne elmenni dolgozni. Tényleg azzal a területtel foglalkozhat, ami érdekli, nem kell alkalmazkodnia ahhoz, hogy éppen merre keresnek alkalmazottat, milyenek a munkatársak, vagy a munkakörülmények, hiszen mindent ő alakít ki. Nyilván figyelembe kell venni a piacot, hogy éppen aktuálisan mire van igény, de én laikusként úgy gondolom, hogy több lehetősége van egy vállalkozónak.  

3. Változatos munkakör

A harmadik vonzó szempont egyszerre negatívum is tud lenni, nagyon személyiségfüggő, nekem mégis tetszik. Egyszerre több mindenhez kell érteni, kicsit olyan, mintha az embernek több munkahelye is lenne párhuzamosan. Egy vállalkozás vezetőjének kiváló stratégának kell lenni, hogy megfelelően el tudja lavírozni a cégét egyik lehetőségtől a másikig, jó pszichológusnak, hogy hibátlanul bánjon az alkalmazottaival, és értenie kell ahhoz a területhez, ami a vállalkozásának a terméke, például, ha valaki cipőboltot nyit, akkor a cipőkhöz. Valószínűleg ahogy fejlődik a vállalat egyre több feladatot már nem a vállalkozónak kell ellátni, de eleinte sokan rákényszerülhetnek erre.  Szerintem egy jó vezetőt nem csak a siker és a pénz mozgat. Egyszerre szeretne valamilyen értéket előállítani vagy közvetíteni, az alkalmazottjainak jó körülményeket biztosítani, és haszonra szert tenni.

Milyen vállalkozást indítanék a legszívesebben?

Kisebb koromban nagy álmom volt, hogy nyitok majd egy pizzériát. Elképzeltem a berendezését, a szakácsokat, a pincéreket, az ételeket. Biztosra vettem, hogy egyszer büszkén állhatok majd az éttermem előtt, és azt mondhatom, hogy ez az én „gyermekem”.  Mostanra mégis letettem erről az álmomról. Hogy miért? Igazából nem tudom. Megváltozott az érdeklődésem, már nem tenne boldoggá egy étterem irányítása. Az elején biztosan élvezném, de valószínűleg hamar beleunnék, és ez eleinte csak a közérzetem, később pedig az étterem rovására is válna.   

Ha most kéne vállalkoznom, elég tanácstalan lennék. Szívesen fektetnék valamilyen sajtótermékbe, de örömmel nyitnék valamilyen Magyarországon még nem elterjedt termékre szakosodott kisboltot is. Az biztos, hogy a fiatalabb generációk lennének a célközönségem, mert az ő gondolkodásukat viszonylag jól ismerem – hiszen én is fiatal vagyok – ebből kifolyólag őket tudnám a legkönnyebben megszólítani. A legelső ötlet, ami eszembe jut – és manapság talán igény is lenne rá – az egy környezettudatos papír-írószer bolt. Újrahasznosított anyagokból készült füzeteket, íróeszközöket árusítanánk benne, a célkorosztályunk pedig a gimnazisták lennének.  Ez egyszerre lenne hasznos – hiszen a sok hulladék valós veszélyt jelent, és a környezetvédelemért nem lehet eleget tenni – és piacképes, mert szerintem egyre inkább kialakul a fiatalokban a tenni akarás ezzel kapcsolatban.

Hogyan tovább?

A vállalkozás indítás pontos jogi hátterével nem vagyok tisztában, előtte biztosan megkeresnék egy könyvelőt, aki tudna nekem ezzel kapcsolatban segíteni. A boltot egy viszonylag frekventált hely közelében képzelem el, de nem biztos, hogy látványos helyen lenne, hiszen így olcsóbb üzlethelységet bérelni, és a fiatalok szerintem az internet segítségével tájékozódnak, így nem hiszem, hogy ezen múlna a siker. Alapvetően a közösségi oldalakon, videómegosztókon reklámoznám, mert szerintem az én generációmat itt a legkönnyebb elérni. 

Fontos, hogy fizikailag létező üzletről lenne szó, és nem webshopról. Hogy miért? Magamból indulok ki, és én szeretem megfogni, alaposan megnézni a termékeket, szeretek válogatni. Persze ez nem mindig igaz, a weben vásárlásnak is vannak előnyei, de azokat a tárgyakat, amik fontos, hogy hogyan néznek ki, szeretem élőben is megvizsgálni.

Mivel nekem ennél a boltnál fontos szempont, hogy ne csak bevételre tegyek szert, és élvezzem, hanem valami pozitívat is tegyek vele, azt hiszem a marketingstratégiában figyelnék rá, hogy elsőkörben a környezetvédelmet népszerűsítsem, és utána, azon belül, a saját boltomat. Ezt lehetne kisfilmekkel, melyekben hangsúlyt kapnának a ránk leselkedő veszélyek, megszólalnának szakértők, és végül, de nem utolsó sorban, hangsúlyozná, hogy környezettudatosan élni egyszerű, és nem kell nagy erőfeszítést tenni azért, hogy tegyünk valamit a bolygónkért.

Kovács Barna Ágost a kidsnews.hu újságírója és a Szent Angéla Ferences ált.isk és Gimn. 12-es tanulója.  

Újságíró szeretnék lenni, mert nagyon érdekelnek a világ különböző dolgai, és mert erős az igazságérzetem. A kidsnews.hu egy nagyon jó lehetőség arra, hogy kipróbáljam ezt a hivatást, és betekintést nyerjek a szakma különböző fortélyaiba.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!