Szenvedély, szorgalom, szerencse és önismeret kell a váltáshoz!

Olvasási idő 4 perc
Szenvedély, Szorgalom, Szerencse és önismeret Kell A Váltáshoz!

Az ujraterveztem.hu két alapítója mesélt a karrierváltás fontosságáról és nehézségeiről.

Szakmát váltani, egy új karrierbe belekezdeni, elindítani egy friss vállalkozást ijesztő és nehéz feladat. Éppen ezért született meg az Újraterveztem kezdeményezés a bátor karrierváltók számára: inspirációt és erőt adnak a meglévő sikerek, történetek mindenki számára. Az ujraterveztem.hu két alapítójával, Kovács Ambrussal és Túri Mártonnal beszélgettünk az oldal születéséről, a karrierváltás nehézségeiről és a jövőbeli tervekről.

Honnan jött az ujraterveztem.hu ötlete?

Ambrus: Nagyon szeretem az emberi történeteket, az újratervezők pedig mindig nagyon izgalmas alapanyagot adnak. Rengeteg drámán mennek keresztül és nagyon izgalmas kibontani, hogy mi történik velük. Amikor azon gondolkodtam, hogyan lehetne ezeket a sztorikat feldolgozni, eszembe jutott, hogy ehhez mindenképp kell majd egy erős művészi megvalósítás. Tudtam, hogy Marci egyrészt újratervezésben van, másrészt fotózással kezdett el foglalkozni. Felhívtam és elmondtam, hogy van egy ötletem. Erre azt mondta, hogy “oké, benne vagyok”, még mielőtt bármit is mondtam volna az egészről.

Marci: Igen, a személyes kapcsolódási történet az az, hogy jómagam is újratervező vagyok. Gazdasági pályát hagytam ott egy kreatív iparágért, a fotózásért. Ebben a projektben igazán megtaláltam magam. Korábban gondolkoztam hasonló történetek feldolgozásán már, így amikor Ambrus megkeresett ezzel a témával, gondolkodás nélkül igent mondtam. Nagyon tetszett a projekt, hogy embereket tudunk megszólítani és fotósként is tudok riportképeket készíteni ezekről a helyzetekről. Ezért mondtam egyből igent.

Miért fontos az újratervezés?

Marci: Azt gondoljuk, hogy ez a téma abszolút aktuális és jelen pillanatban nagyon sok ember gondolkozik újratervezésben. Egész egyszerűen felgyorsult a világunk és egyre több ember érzi azt, hogy a korábbi stresszes életében nem komfortos, nem találta meg magát a karrierjében. Ilyen elakadás esetén venni kell a bátorságot arra, hogy az ember új pályát találjon. Ehhez szeretnénk inspirációt adni, ezeknek az embereknek a gondolkodására szeretnénk hatni és biztatni őket, hogy van másik út is. Lehet olyan ügyet vagy munkát találni amiben jobban megtalálják saját magukat és meg tudják valósítani az álmukat.

Ambrus: Nekem erről még egy kép jut eszembe, amit az egyik interjúalanyunk fogalmazott meg. Amikor kijössz az egyetemről, lerakod valahova a létrát, elkezdesz rajta mászni és a felénél rájössz, hogy ez az egész neked nem tetszik. Ilyenkor le kell jönni és áttenni a létrát máshova.

Mire van szüksége egy vállalkozónak?

Ambrus: Az eddigi tapasztalataink alapján a sikeres vállalkozáshoz három tényezőre van szükség, amit három “sz” betűs szóval lehet kifejezni. Az egyik a szenvedély: meg kell találnod, hogy mi az a munka, az az irány, amibe bármennyi energiát bele tudsz tenni. Az ötleten kívül kell rengeteg szorgalom is. Iszonyat mennyiségű munkát kell belefektetni: 24 órán keresztül dolgozol a hét minden napján. A harmadik dolog pedig, hogy mint mindenhez, itt is kell a szerencse.

Marci: Mindezt még egy “ö” betűs szóval szeretném kiegészíteni: az önismerettel. Nagyon fontos, hogy azzal foglalkozzunk, ami számunkra fontos és testhezálló. Szerintem egy sikeres vállalkozás indításához nem az eredeti ötlet a legfontosabb tényező, nem is a befektetett összeg, hanem maga a szenvedély, amivel csinálja az ember – ahogy Ambrus is említette. Emellett a kitartás is rendkívül fontos: az ember hajlandó legyen elképesztő mennyiségű munkát az ötlet mögé tenni. Nincsen egérút, nem lehet megspórolni azt a rengeteg energiát, ami egy vállalkozás indításához szükséges. Elengedhetetlen a kitartás és a türelem, enélkül egy újratervezés életképtelen.

Ambrus: Az biztos, hogy stabil állásból nem könnyű váltani, hiszen nagyon sok nehézségen fog keresztülmenni az illető a váltáskor. Az interjúalanyaink azt szokták tanácsolni, hogy nagyon nagy szükség van egy partneri támogatásra otthonról.

Mi a titka az ujraterveztem.hu-nak?

Marci: Az ujraterveztem.hu titka abban áll, hogy őszinte beszélgetéseket mutatunk be. Mi nem egy rózsaszín ködös álmot árulunk és nem mondjuk azt, hogy mindenkinek hőssé kell válnia és meg kell valósítania önmagát. Hanem megmutatjuk azt, hogy ez egy vérrel és verejtékkel kikövezett út. Itt lesznek szenvedések, bukások és nehézségek. De a sikerhez ilyen út vezet.

Ambrus: Egyébként mi ezt belülről is megtapasztaljuk, hiszen Marci személyesen újratervező. Napi szinten látom, hogy mennyi nehézségen megy keresztül.

Milyen terveitek vannak még?

Marci: Azon felül, hogy szeretnénk inspirálni az embereket a cikkeinkkel, egyéb terveink is vannak. Szeretnénk mindenki számára kézzelfogható segítséget nyújtani a váltáshoz. Biztatunk mindenkit arra, hogy forduljanak hozzánk, ha ilyen szituációban találják magukat. Szeretnénk őket támogatni ezen az úton.

Ambrus: Nagyon fontos, hogy ezeken az eszközökön felül az ujraterveztem.hu köré egy támogató közösséget is szeretnénk építeni és biztatunk mindenkit arra, hogy csatlakozzon hozzánk.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!