Smartphone után IoT?

Olvasási idő 4 perc
Kkv 011 1080x610 0516

Az igazán okos, és egymással is kommunikálni képes hálózatba kötött eszközök előbb-utóbb feleslegessé teszik, vagy legalábbis háttérbe szorítják az okostelefonokat – állítja egy amerikai szakmabeli.

A 2010-es évek megkerülhetetlen és messze legnépszerűbb infokommunikációs eszköze az okostelefon. Senki nem tudja már elképzelni az életét nélküle (sőt, azt sem tudja elképzelni, hogyan is élhetett valaha nélküle), izgatottan várja az újabb, még többet tudó, még dögösebben kinéző, hajlított — sőt, hajlítható – kijelzővel ellátott modelleket.

Ők azonban mind tévednek – mondja a TechTarget szakportálon megjelent írásában Gal Oppenheimer, a webes és IoT-s fejlesztésekben érdekelt kaliforniai Built.io cég vezető termékmenedzsere. Tíz évvel ezelőtt nem sokan fogadtak volna az iPhone sikerére, mert egyszerűen nem látták, milyen óriási előnyt jelent, hogy egy állandó internetkapcsolattal ellátott számítógép lapul a zsebünkben. Mostanra viszont már annyira rákattantunk az okostelefonjainkra, hogy bele sem gondolunk, milyen világ jöhet utána

Ebben a jövőben az adatkapcsolat mindenütt rendelkezésre áll majd, a számítási erő pedig az eget verdesi. Nem lesz szükségünk egy mindent tudó, óriási teljesítményű telefonra (vagy akár laptopra), mert az okosóránk is nagy teljesítményű lesz, az okosszemüvegünk is nagy teljesítményű lesz, a hűtőnk is nagy teljesítményű lesz. Ha valóban állandóan és mindenütt okos eszközök (utak, épületek, autók, liftek) vesznek körbe minket, már messze nem a telefonunk lesz a legfontosabb technológiai segítőtársunk, véli Oppenheimer.

A fogyasztók tömegei már sokszor ráébresztették a gyártókat, hogy a nyers számítási erő nem minden az infokommunikációban. Laptop helyett szívesebben fogyasztanak (vagy akár állítanak elő) tartalmakat mobil eszközökön – pusztán csak azért, mert azok mindig kéznél vannak. De ahogy más eszközök is egyre intelligensebbek és összekapcsoltabbak lesznek, használatuk kényelme úgy teszi mind feleslegesebbé a telefont (vagy akár az okosórát). Egyszerűbb megkérdezni Alexát, az Amazon virtuális asszisztensét, hogy milyen lesz a holnapi időjárás, mint elővenni a telefont, elindítani rajta az alkalmazást és abban lapozgatni. Hasonlóképpen egyszerűbb lesz kinyitni az okoshűtő ajtaját, és meghallgatni a tanácsát, hogy érdemes brokkolis marhahúst készíteni vacsorára, mert a brokkoli kezdi elveszíteni frissességét, és tegnap amúgy is vettünk némi marhahúst.

Ma még nehéz elképzelni egy olyan jövőt, ahol nem lesz szükségünk az okostelefonunkra. Ez azért van, mert a mai IoT eszközök nem igazán hálózatba kapcsoltak. Persze, rendelkeznek adatkapcsolattal, elérik az internetet, de az otthoni wifin vagy az okostelefonon keresztül. És persze, küldik és gyűjtik az információkat, maguktól teszik, amit tenniük kell, de egymással még nem kommunikálnak igazán. Ma már számtalan okos eszközzel szerelhetjük fel a háztartást, amelyek mindegyike önmagában is kényelmesebbé teszi életünket – de ha ütköznek egymással, az már problémásabb. Persze, soha ne legyen nagyobb bajunk, mint hogy a Sonosról szóló zene miatt nem halljuk a telefonunkra kapcsolt videós kaputelefont, a Ringet, és nem vesszük észre, hogy valaki jött hozzánk – de nem azért okosítjuk fel a házainkat, hogy ilyenek megtörténjenek.

A jövőbeni, igazi okosotthonban az eszközök már valóban összekapcsoltak lesznek. Amikor a Ring látja, hogy valaki közeledik, már azelőtt lehalkítja a zenét, hogy megnyomná a gombot, így nem maradunk le a látogatóról. A hűtő tudja, hogy mit tárol és az mikor jár le, a sütő pedig figyelmeztet, hogy égessük oda a pizzát. Sőt, össze lesz kapcsolva a ház egyéb szenzoraival, így tudja, hogy hol vagyunk, és csak abban a szobában jelez nekünk, nem zavarva másokat.

Most még olyan világban élünk, ahol a szenzorok és az eszközök önmagukban okosak, de nem kommunikálnak zökkenőmentesen vagy emberi közreműködés nélkül egymással. Az okos eszközök akkor fognak igazán hasznos rendszert alkotni, ha képessé tesszük őket arra, hogy egymás között is megosszák az információkat, és ezek alapján hozzanak döntéseket. Minél intelligensebbek és hasznosabbak lesznek ezek az egyes eszközök, annál kevésbé fogunk függeni az okostelefonunktól. Tíz év múlva eljutunk arra a pontra, hogy egyre kevesebbet használjuk a telefonunkat, mint ahogy tíz évvel ezelőtt az iPhone is elkezdte kiváltani a számítógépet. És ki tudja, húsz év múlva talán úgy tekintünk most a digitális életünk középpontját jelentő okostelefonra, mint ma egy iPodra – egy érdekes, de régi hardver, ami ott porosodik valami fiók mélyén – fejezi be gondolatmenetét Gal Oppenheimer.

A témában további izgalmas tartalmakat találsz a Jövőkép oldalon!Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!