Maximális kiberbiztonság: 7 egyszerű trükk a céged védelméért

Bigpreview 1080x610 1107 01

Segítünk 7 egyszerű, de annál fontosabb tanáccsal a céged kiberbiztonságát növelni!

Ahogy az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR megköveteli a cégektől a személyes adatok védelmét, úgy neked is oda kell figyelned a céges adataid és a tárolt üzleti információk védelmére: a személyes adatok védelme mellett, hangsúlyt kell fektetned a kiberbiztonságra is. A digitális fejlődéssel, az új ipari forradalommal és a folyamatos változásokkal a vállalkozások egyre kiszolgáltatottabbá válnak a kibertámadásokkal szemben. Komoly erőforrásokat és figyelmet kell szentelni a számítógépes rendszerek védelmére, hogy minden információt és adatot képesek legyünk teljes mértékben megvédeni. Összegyűjtöttünk 7 fontos tanácsot, melyekkel a hackerek és a vírusok előtt járhatsz egy lépéssel.

1. Légy felkészült, számíts a támadásokra!

Soha ne becsüld alá a saját cégedet: bármilyen kicsi is a vállalkozásod egy megbízhatatlan és gyenge számítástechnikai rendszerrel mindig veszélynek leszel kitéve. Az információk és az adatok – legyen szó akár ügyféladatokról, a munkatársak személyes adatairól vagy akár üzleti titkokról -, komoly hatalmat jelentenek, ha gyakorlatiasak akarunk lenni komoly összegekbe kerülhet egy támadás elhárítása vagy kivédése, épp ezért jelentős figyelmet kell fordítani a biztonságukra. Mindig legyél felkészült, ismerd a rendszered gyengeségeit, aknázd ki őket és soha, ne gondold azt, hogy te nem lehetsz egy hackertámadás áldozata.

2. Készítsd fel a munkatársaidat!

Fontos, hogy az alkalmazottaid megkapjanak minden információt és tudást a kibervédelemmel kapcsolatban. Szánj időt és pénzt arra, hogy képesek legyenek felismerni a kiberfenyegetéseket és megfelelően kezeljék az érzékeny információkat. Érdemes tudni, hogy az emberek az egyik leggyengébb pontjai az IT biztonság kérdésének: egyetlen kattintással vagy elszólással könnyen teret adhatnak a hackereknek, épp ezért tudatosítani kell bennük a jelenséget és problémákat.

3. Kiberbiztonság felsőfokon: védd a rendszereidet, legyenek szabályok!

Gyakran és alaposan vizsgáld meg a rendszereid biztonságát és védelmét. Valószínűleg találkozni fogsz problémákkal és gyengeségekkel, de ez teljesen rendben van: a lényeg, hogy az esetleges hackerek és vírusok előtt fedezd fel ezeket a hiányosságokat. Mindig ügyelj arra, hogy a legfrissebb verziót használd minden programból, és a céges gépek operációs rendszere is minden esetben naprakész legyen. Erre azért van szükség, mert egy elavult rendszerrel nagyobb esélyed van a kibertámadásokra. Ha hajlamos vagy elfelejteni a rendszeres frissítéseket, inkább állítsd be az automatikus frissítés opciót, így biztosan nem marad korszerűtlen egyik programod sem. A nem használt alkalmazásokat pedig akár el is távolíthatod a gépekről.

Mindemellett nagyon fontos, hogy tisztázd és lefektesd az adatvédelmi kérdéseket, illetve a számítógép-használatot a cégedben. A munkatársaid az egységes szabályok mentén fogják tudni, hogy mit lehet, mit nem és mire kell komolyan odafigyelni.

4. Tarts biztonsági másolatot!

A napi rutinba mindenképp iktass be biztonsági másolat készítést is, így egy esetleges támadás során nem vesznek el az adataid. Fontos, hogy több helyen is tárold az adatokat: sőt offline mindenképp legyen meg egy olyan helyen, ahol nem fertőződhet meg vagy nem férhet hozzá senki. Figyelj oda rendszeresen, hogy valóban helyesen történnek-e meg a biztonsági mentések, nehogy meglepetés érjen, amikor szükséged lesz a másolatokra.

5. Figyelj oda a jelszavak tárolására!

Bármilyen céges rendszerről vagy eszközről van szó mindig, de tényleg mindig erős jelszavakkal dolgozz: legyen benne nagy- és kisbetű, különleges karakter, szám és minél hosszabb legyen a végeredmény. Ne legyen evidens senki számára a megadott jelszó, ne használj egy jelszót több helyen: legyen egyedi és összetett, hiszen mégiscsak a céges adataidról van szó. Ezt fontos az alkalmazottaidban is tudatosítani: vegyék komolyan a jelszavak használatát, és körültekintően bánjanak velük.

Számos jelszókezelő létezik, melyek egy helyen kezelik az összes jelszót és komoly védelmet biztosítanak. Céges szinten érdemes bevezetni a jelszavak ilyesfajta tárolását: egyrészt a rengeteg jelszót megjegyzi helyetted, másrészt leegyszerűsíti a munkát, hiszen amellett, hogy mindenki könnyebben hozzájuthat a jelszavakhoz, a jelszókezelő automatikusan kitölti a jelszavakat az adott oldalhoz. Mindemellett pedig az app akár helyetted is kitalálja a jelszavakat, így nem kell mindenhova teljesen egyedi kombinációkon gondolkodnod.

6. Használd a kétlépcsős bejelentkezést!

A jelszavak és az adatok védelme érdekében érdemes bevezeti a kétlépcsős bejelentkezést. Ebben az esetben egy másik eszközre – például a telefonodra – küldenek egy kódot, amivel megerősítheted a belépési szándékodat a fiókodba. A nagy előnye az, hogy ha esetleg valaki tudomást szerez a jelszavadról, akkor sem fog tudni belépni, hiszen nem tudja autentikálni magát a telefonod nélkül.

7. Szükséged lesz vírusírtóra

A vírusírtó nem a múlté: szükség van rá, és számos veszélytől, károkozótól képes megvédeni a cégedet. Rengeteg típus létezik, épp ezért nézd át a piacot, beszélj egy szakemberrel és találd meg a vállalkozásodhoz leginkább passzoló programot. A megfelelő programnak köszönhetően mindig tisztában lehetsz a támadások számával és láthatod milyen veszélynek vagy kitéve.

Ami biztos, hogy kétségkívül megéri belefektetni a vírusírtóba: ez nem az a szituáció, amikor a spóroláson kellene gondolkodnod, így az ingyenes verzió helyett fontold meg inkább a fizetőset, hiszen nagy tét forog kockán. Ami még elengedhetetlen a teljes védelemhez az az, hogy rendszeresen futtasd le a szoftvert: így a legtöbb kártevőtől megóvhatod a gépedet, ha netalán bármilyen vírust találnál, rögtön szólj az IT-sodnak.

Fontos látnod és tudnod, hogy az IT világa folyamatosan változik: akár egy napon belül is születhetnek új vírusok és kártevők, épp ezért mindig, minden esetben felkészültnek kell lenned. Habár úgy tűnik csak apró tippek és lépések a fenti 7 tanácsunk a céged kiberbiztonságát tekintve, de annál meghatározóbbak: ne halogasd, kezdj bele még ma a változtatásokba és menj a maximális védelemre!

Mindehhez két megoldást ajánlunk. Ilyen például a Norton Security Online, mely kifejezetten KKV-nak összeállított egyszerű havi szolgáltatás és asztali számítógépek, okos telefonok, illetve tábla gépek védelmét egyaránt szolgálja. A Norton csomag egyrészt a privátszféra és a személyes adatok védelmét biztosítja folyamatos böngészővédelemmel az internetezés közben. Ez segít a hamisított és csaló webhelyek felismerésében, így az adat- és személyazonosság-lopás megakadályozására is kiváló. Ezen kívül segít elkerülni a belső adatok illetéktelen kézre kerülését az esetleges eszköz lopás, elvesztés esetén. Ezt segíti a távoli követés és eszközlezárás, illetve az adaok távoli törlése eszközelvesztés esetén. Jobb esetben az eszközök megtalálására szolgál a riasztásfunkció, illetve a telefonkönyvet is  automatikusan védelm alá tudjuk helyezni. Az automatikus és rugalmas védelmet továbbá a folyamatos frissítés segíti, mely segítségével állandó, naprakész védelemben tarthatjuk saját és csapatunk informatikai eszközeit.Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Termékajánló

 • Norton Security Online
  Norton Security Online
  Optimális védelem mobil- és asztali eszközei számára, így a PC-it, Mac-jeit, okostelefonjait és táblagépeit mindig és mindenhol biztonságban tudhatja.
  Megnézem

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Termékajánló

  • Norton Security Online
   Norton Security Online
   Optimális védelem mobil- és asztali eszközei számára, így a PC-it, Mac-jeit, okostelefonjait és táblagépeit mindig és mindenhol biztonságban tudhatja.
   Megnézem

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.