IT érettség: milyen szinten van a céged?

Olvasási idő 3 perc
Kkv 011 1080x610 0401

Mi az az IT érettség és hogyan kapcsolódik a céged üzleti tevékenységeihez? A választ megtalálod a cikkben!

Gondosan odafigyelsz az üzleti adatok, illetve információk kezelésére és tárolására? Úgy érzed az IT biztonság a cégednél tényleg csillagos ötöst érdemel? De vajon mindent figyelembe vettél? Egy cég informatikai felkészültsége és rendszere többféle módon is mérhető: a használt hardverek és szoftverek mellett a rendelkezésre álló technológiák felhasználása, valamint az infrastruktúra-felügyelet színvonala is meghatározza az IT érettséget.

Az informatikai érettség együtt jár az üzleti működés fejlődésével is. Megmutatja, jelenleg hol tart a céged és bemutatja, milyen ívet járhatsz be a fejlődés során. A cikkünkben végignézzük, milyen szinteket különböztetnek meg informatikai érettség szempontjából és ezekhez milyen feltételek kapcsolódnak, így reális képet állíthatsz fel a céged IT felkészültségéről.

Az 5 IT érettségi szint

Általánosan elmondható, hogy alacsonyabb IT érettségi szinttel rendelkező cégek esetében valamilyen ok miatt nem hatékony a működés, ellentmondásos a munka minősége és nehezen alkalmazkodnak az üzleti változásokhoz. Ezzel szemben egy fejlettebb és magasabb szintű informatikai érettségű vállalkozásnál a folyamatok standardizáltak, következetesség és az üzleti növekedéshez való rugalmas alkalmazkodás jellemző.

A legtöbben ötféle szintet különböztetnek meg. Nézzük is!

  1. Kaotikus: Ezen a szinten az IT rendszer és az üzleti működés között semmilyen összefüggés nem jelenik meg. Rendszertelen és kiszámíthatatlan a cég működése és menedzselése, épp ezért a felmerülő problémák nem láthatóak előre.
  2. Reaktív: A vállalkozások a második szinten már látják, hogy az IT megoldások és a siker kéz a kézben járnak. Kisebb technológiákat, informatikai fejlesztéseket már alkalmaznak a működés érdekében, azonban még ad-hoc módon közelítik meg a problémákat és kérdéseket.
  3. Proaktív: Komolyabb szintlépést jelent a harmadik lépcső. Automatizált működés, illetve jól bevált és elfogadott folyamatok jellemzik. Ez pedig garantálja a hatékony problémakezelést és -megoldást, nem beszélve arról, hogy sok esetben előre láthatóak a felmerülő problémák.
  4. Szolgáltatás: A cégek a technológiai best practice-eket adaptálják a rendszerükbe. Az informatikai rendszer és tudnivalók dokumentáltak, és hatékonyabbá válik az erőforrások kihasználása.
  5. Érték: Az informatikai folyamatok erőteljesen támogatják az üzleti megoldásokat: az informatikai infrastruktúra képes biztosítani az üzleti célok megvalósítását és a versenyelőnyt. Az üzleti hatékonyság jegyében automatizálják, valamint folyamatosan monitorozzák és optimalizálják a folyamatokat.

Mire van szüksége a cégednek a szintlépéshez?

Fontos látnod, hogy az üzleti növekedés ma már együtt jár az informatikai fejlettséggel, a kettő elválaszthatatlan egymástól. Első lépésként gondold át – vagy kérd egy IT szakértő segítségét -, hogy a cégedben milyen IT infrastruktúra működik jelenleg és mennyire biztonságos a rendszered.

A felhő alapú szolgáltatások megbízhatóak, kényelmesek és mindig a rendelkezésedre állnak. Innen pedig már csak a cégméretedtől és a büdzsédtől függ, hogy egy publikus szolgáltatást vagy egy magánfelhőt érdemes használnod. Nem kétség, hogy egy magánfelhő az egyedi belső hálózat miatt jóval biztonságosabb, így az összes céges adat és információ csak a te birtokodban lesz. Jobban a zsebedbe kell nyúlnod majd a fenntartásához, viszont a befektetés idővel megtérül. Egy kis, pár fős cég esetében nem, de egy középvállalkozás vagy nagyvállalat számára már megéri a magánfelhőt választani.

Ezek alapján a következőket kell sorra venned:

  • milyen IT rendszerekkel működik a céged,
  • mindez milyen kapcsolatban van az üzleti tevékenységeiddel,
  • az IT érettségi szintek közül mi teljesül már most a vállalkozásodban és mi nem,
  • így láthatod, hova és hogyan kell tovább fejlődnöd.

Fontos és emlékezz arra, hogy amikor az üzleti fejlődésen töröd a fejed, mindig nézd meg milyen informatikai változásokkal támogathatod ezt meg, így nemcsak időt spórolsz, de megkönnyíted a saját munkádat is.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!