Hogyan fordíthatom az IoT megoldásokat a vállalkozásom előnyére?

Olvasási idő 4 perc
Kkv 011 1080x610 0516

A dolgok internete már nem a jövő ígérete, hanem a jelen lehetősége. Ez a lehetőség nem csak a nagyvállalatok előtt nyitott: már a kkv-knak is át kell gondolkodniuk, hogyan állíthatják az IoT megoldásokat a vállalkozásuk szolgálatába, ha hosszú távon versenyképesek szeretnének maradni.

Mi az IoT?

Néhány modern technológia úgy beépült magánéletünk és munkánk mindennapjaiba, hogy szinte észre sem vettük. Ilyen a cloud (lásd Gmail), a mesterséges intelligencia (lásd a hirdetéseket ajánló vagy képkereső algoritmusokat), és a dolgok internete (Internet of Things, IoT) is. Az IoT nem más, mint az internet kiterjesztése az eddig használt eszközökön túlra is. A jövő internetére nemcsak számítógépek és mobiltelefonok fognak kapcsolódni, hanem érzékelők és egyéb eszközök tízmilliárdjai is. A hálózatba kapcsolt kisebb-nagyobb eszközök gyűjtik és továbbítják az adatokat, hogy azok feldolgozásával új információkhoz juthassunk, és általuk megalapozottabb döntéseket hozhassunk.

Milyen infrastruktúrára van szükségem, hogy IoT megoldásokat tudjak használni?

Pár éve még a jövő ígéreteként emlegették a dolgok internetét. Most viszont már egyre több vállalat, intézmény és város ragadja meg a lehetőséget, hogy hálózatba kötött kamerákkal, szenzorokkal és más eszközökkel folyamatosan figyeljék a létesítményeiket, az épületeiket és a berendezéseiket, amellyel nemcsak hatékonyabbá teszik munkájukat, de sok esetben újszerű üzleti modelleket is kidolgoznak. Minderre az IoT demokratizálódása adott lehetőséget.

Korábban is volt mód IoT-megoldások kiépítésére, de ehhez vagy saját hálózatot kellett kialakítani a telephelyen vagy a GSM-technológiát kellett használni. A saját fix hálózat drága és rugalmatlan, a GSM (2G) alapú eszközök pedig viszonylag nagyok, a hozzájuk szükséges akkumulátor sem bírja sokáig, cseréje pedig költséges. Az új megoldások, és azok között is az egyik legnépszerűbbnek számító keskenysávú IoT (Narrow Band IoT, NB-IoT) viszont már orvosolják ezeket a problémákat. Az NB-IoT például a meglévő mobilhálózatokra épülő, kimondottan a dolgok internete igényeihez szabott technológia. Viszonylag alacsony sávszélességet (0,6-250 kilobit/másodperc) kínál, ami élő videofelvételek továbbítására ugyan nem alkalmas, de a legtöbb felhasználási területre tökéletesen elegendő. Cserébe kis költséggel üzemeltethető, a hálózatba kötött berendezések energiafelhasználása olyan alacsony, hogy akkumulátoruk élettartama több év is lehet – elég egyszer telepíteni az eszközt, és utána akár évekre meg is feledkezhetünk róla. Ráadásul a technológia kétirányú kommunikációt tesz lehetővé: nem csak fogadni lehet az adatokat és a riasztásokat, hanem a végpontokról – akár egy mobiltelefonról – be is lehet avatkozni a rendszer működésébe. Vagyis az NB-IoT ideális megoldás nagyszámú, ám kisméretű és egyszerű berendezés hálózatba kapcsolására – mondja Krégl Klementina, a T-Systems Magyarország innovációs kompetenciaközpontjának vezetője.

Jó hír a kkv-knak, hogy az IoT-hoz használható szenzorok és más eszközök ára a tömegtermelés miatt meredeken zuhant, így gyakorlatilag mindenki számára megfizethetőek. Innentől kezdve a dolgok internete kínálta előnyöket a legkisebb vállalkozások is ki tudják használni. Nem kellenek bonyolult eszközök, drága hálózatok – csak az elhatározás, és már kezdődhet is a megvalósítás.

Mire tudom használni a IoT-t a vállalkozásomnál?

A lehetséges felhasználási területek spektruma szinte végtelen. Ipar, épületüzemeltetés, mezőgazdaság, egészségügy, közművek, városüzemeltetés – gyakorlatilag nincs olyan területe a gazdaságnak, ahol ne lehetne bevetni az IoT-t. Sok helyen alkalmazzák például a szeméttárolókba helyezett érzékelőket, amelyek jelzik, hogy mikor telik meg az edény. Nem kell mindig adott időben menni, és esetenként félig vagy negyedig telt kukákat ürítgetni, hanem mindig az aktuális igények szerint lehet tervezni a járatokat. Szintén jó példa az okos mérőóra, amely tetszőleges gyakorisággal küldi el a fogyasztást mutató adatokat. Így nem csak a helyszíni leolvasást lehet megspórolni, de részletes kimutatások készíthetők a fogyasztás időbeli eloszlásáról vagy akár a hálózat leterheltségéről – ez alapján pedig ösztönözni lehet a csúcsidőn kívüli fogyasztást, egyenletesebbé téve a terhelést.

Hogyan kezdjem el alkalmazni az IoT-t?

Minden vállalat gyorsan azonosítani tud olyan fájó pontokat, folyamatokat, ahol a plusz adatok révén komoly hatékonyságnövekedést és/vagy költségcsökkentést tud elérni. A technológia sem bonyolult, de ha szükség lenne segítségre, az is elérhető a piacon: a T-Systems Magyarország IoT partnerprogramja keretében a résztvevők saját megoldásaik kidolgozásához tesztelési lehetőséghez és fejlesztői támogatásához juthatnak. A megoldások kiépítését kicsiben is el lehet kezdeni, nem kell rögtön egy grandiózus rendszert tervezni, így a kockázat is csökken és az előnyök is hamarabb jelentkeznek.

A hálózati technológia adott; a szenzorok és az adatátvitel mindenki számára megfizethető; a hiányzó tudás a piacról könnyen beszerezhető – nincs hát több kibúvó az IoT használata alól. Aki versenyképes akar maradni és nem akar kimaradni az értékláncból, annak ki kell használnia az IoT kínálta előnyöket, mert a versenytárs biztosan megteszi.Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!