Ezek fenyegetnek 2018-ban

Olvasási idő 3 perc

Zsarolóvírusok a felhőben, mindkét oldalon bevetetett mesterséges intelligencia, bitcoin-bányászat – csak néhány azon kiberbiztonsági trendek közül, amelyekre 2018-ban számítanunk kell.

Év elején mindig nagy számmal jelennek meg a várható trendeket előrejelző írások. Nincs ez másképp az információ- és kiberbiztonság terén sem. Az alábbi hatos listát a jó nevű MIT Technology Review alapján ismertetjük.

1. Adatlopások serege
Egy-egy jól sikerült támadás után már felhasználók millióinak személyes adatai, jelszavai kerülhetnek illetéktelen kezekbe. 2018-ban már nem csak az ezekhez hasonló azonosító adatokat próbálnak megszerezni a hackerek, hanem mindent, ami bármit is elárul rólunk, szokásainkról, online életünkről. Különösen nagy veszélyben lehetnek majd azok a cégek, amelyek webböngészési szokásainkról gyűjtenek adatokat, ezeket ugyanis nem csak a hirdetőknek lehet jó pénzért eladni, de számos más módon is felhasználhatók.

2. Zsarolás a felhőben
2017 legnagyobb port felvert esetei a zsarolóvírusokhoz kapcsolódtak. Ezekkel a viszonylag egyszerű kártevőkkel meglehetősen könnyen lehet nagyobb összegekhez is jutni. Minél több adatot tud zárolni a támadó, annál nagyobb váltságdíjat lehet követelni. Szakértők ezért arra számítanak, hogy 2018-ban a felhőszolgáltatások is célpontjai lesznek a zsarolóvírusoknak. Arra azért nem kell számítani, hogy a Gmail fiókunk vagy az Amazonnál működő szerverünk is áldozatul esik: a legnagyobb szolgáltatók meg tudják fizetni a legjobb biztonsági szakembereket, így az ő rendszereiket nehéz – ha nem is lehetetlen — lenne feltörni. A számos kisebb szolgáltató viszont könnyebb célpontot kínál.

3. Mesterséges intelligencia a hadrendben
Az információbiztonságért felelős szakemberek egy ideje már használják a mesterséges intelligenciát a védekezés hatékonyságának fokozására. Ám az is valószínű, hogy ugyanezeket a technológiákat a hackerek is beépítik az arzenáljukba, hogy még több és még megtévesztőbb phishing-levelet írassanak velük vagy hogy kártevőjük még ügyesebben verje át a védelmi technológiákat.

4. Vegyes támadások
Az informatikai rendszereken keresztül ma már elektromos elosztó hálózatokat, közlekedési rendszereket és más kritikus infrastruktúrákat is lehet támadni – és támadni is fogják ezeket 2018-ban. A cél lehet az azonnali károkozás vagy az anyagi haszonszerzés, zsarolás révén. Számtalan olyan irányítási rendszert használnak még szerte a világban, amelynek tervezésekor az információbiztonság nem volt elsődleges szempont – ezek sérülékenységeit a hackerek igyekeznek kihasználni.

5. Kriptobányászok
A kriptopénzek körüli újabb keletű őrület a hackerek figyelmét is felkeltették. Idén már nem csak magukat a kriptovalutákat próbálják ellopni, hanem a bányászat céljai felhasználható számítási teljesítményt is. Értékelhető mennyiségű elektronikus valutát csak szerverfarmokkal lehet kibányászni – ha pedig ilyen nem áll rendelkezésre, a hacker létrehoz egyet magának megfertőzött számítógépekből. Ilyen célokból hackeltek már meg nyilvános wifi-hálózatot vagy orosz olajtársaságot is. A bányászat népszerűbbé válásával újabb és újabb hálózatokat igyekezhetnek uralmuk alá vonni a hackerek.

6. Meghekkelt választások
Az már bizonyos, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt külföldi hackerek számos amerikai tagállamban célba vették a szavazást lebonyolító és a szavazatokat számláló rendszereket. November újra képviselőket választ az Egyesült Államok, így most mindenki keményen dolgozik azon, hogy betömjék a biztonsági réseket.Szerencsére Magyarországon ilyenféle veszélytől nem kell tartani. A szavazatok összesítésében és az eredmények kiértékelésében természetesen használnak számítógépeket, de a hivatalos eredményeket a kézzel kitöltött jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.

A témában további izgalmas tartalmakat találsz a Jövőkép oldalon!Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!