A weboldalkészítés jogi alapjai

Növeli az eladásokat, könnyebben tartod a kapcsolatot a vevőiddel, és okosabb marketingtevékenységet tesz lehetővé a céges weboldal vagy a webshop. Ha meghoztad a döntést, hogy a céged megjelenik a neten, oda kell figyelned pár alapvető jogi szabályra is.

Nyugodtan alhatsz, ha betartod a szabályokat. Ezek apróságnak tűnhetnek, de vésd az eszedbe: komoly dologról van szó! A céges weboldalak és webshopok előnyeiről már korábban is olvashattál az oldalon.

Ma már dobozos termékként vagy előfizetéses konstrukcióban is lehet saját weboldalad, nem kell értened a programozáshoz, hogy megjelenj az interneten. A céges weblapok esetében a tartalom elkészítése a legnagyobb falat.

Vedd komolyan!

Miközben ezt tervezed, érdemes odafigyelned arra, hogy a vállalkozások weblapjainak működését is szabályozzák törvények és más szabályok, amelyeknek meg kell felelni. Ha nem veszed komolyan ezeket, azzal nemcsak rossz bizonyítványt állítasz ki magadról a külvilág előtt, de súlyos büntetéseket, hosszadalmas hatósági eljárásokat is kockáztatsz.

A fogyasztóvédelmi eljárásokban a bírságok tizenötezer forintnál kezdődnek, és a határ a csillagos ég. De ellenőrizhet az adóhatóság is, és szintén vaskosak a büntetési tételek. Figyelni kell arra is, hogy a honlapod tartalma jogszerűen jelenjen meg, nehogy valamelyik versenytársad vagy ügyfeled vádoljon meg azzal, hogy engedély nélkül tettél közzé olyan tartalmat, amely nem a tiéd.

Mire kell figyelni?

Sokféle jogi területnek kell megfelelniük a céges weblapoknak, és kevés olyan jogász van, aki egészében látja a területet, ezért mi is összefoglaljuk, mi mindent érdemes átgondolni ahhoz, hogy a honlapod megfeleljen minden szabálynak.

Ellenőrizni kell a cégjegyzéket, a védjegyoltalmakat, a versenytársak kereskedelmi neveit. Már a webcím és az arculati elemek megválasztásakor figyelni kell arra, hogy ne sértsd  mások szerzői jogait. Ez némi utánajárást igényel – hívta fel a figyelmet dr. Mayer Erika jogász, a szerzői jogok specialistája.

A fogyasztóvédelmi jogszabályoknak, a versenytörvénynek, a szerzői jogi törvényeknek és a kereskedelmet szabályozó törvényeknek is meg kell, hogy feleljen a honlapod. Ezenkívül vannak kötelező elemek, amelyeket mindenképp fel kell tüntetned. Ezeket érdemes sorba venni.  

Döntsd el már az elején!

Érdemes eldönteni, hogy milyen formában szeretnéd üzemeltetni az oldalad. Tájékoztató jellegű weboldalt, céges webshopot, újságszerűen működő, aktív céges oldalt szeretnél üzemeltetni, hogy támogassa a vállalkozásod működését?

Információkat helyezel el a termékekről, szolgáltatásokról? Ebben az esetben elegendő, ha figyelsz a kötelező elemekre. Ezek azok, amelyek minden céges kiadványon is rajta lennének. Ha azt gondolod, a weblapon elég egy e-mail-címet feltüntetni, tévedsz.

Fel kell tüntetni:

  • a honlap üzemeltetőjét,
  • címét (a hivatalos nyilvántartás szerint),
  • adószámát,
  • ha van valamilyen engedélye a cégnek, annak számát,
  • a kiadásért felelős személy nevét,
  • az elérhetőséget.

Ha az oldalad csak marketingcélokat tölt be, akkor is figyelned kell arra, hogy ne állíts olyan dolgokat a termékeidről, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Ha mégis így teszel, és valaki emiatt feljelenti a cégedet, könnyen bírság lehet a dolog vége.

Írd ki a tárhelyszolgáltató adatait!

Már négy éve kötelező tartalmi eleme minden honlapnak, így a céges honlapoknak is, a tárhelyszolgáltató megjelölése. A nevét, székhelyét, címét, e-mail-címét szintén ki kell írni a honlapra. Erre azért van szükség, mert a magyar szabályok szerint súlyos jog- vagy törvénysértés esetén az esetleges jogsértő tartalom eltávolítására a tárhelyszolgáltatót lehet felszólítani.

Híroldalak, blogok

Ha céges blogot üzemeltetsz, az előbb leírtakon kívül nincs teendőd. De mi van akkor, ha a céges weblapod valójában egy újság, friss hírekkel, cikkekkel? Ebben az esetben nyilvántartásba kell vetetni a médiaszolgáltatók felügyeletét ellátó állami hatóságnál.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!