A net már nem akadály

Bigpreview 1080x610 0214 02

A Szupergyors Internet Projektnek köszönhetően ma már minden magyar háztartáshoz és vállalkozáshoz eljut a minimum 30 megabit/másodperc sebességű internet

Magyarország ma már mindenütt elérhető a legalább 30 megabit/másodperc sebességű internetkapcsolat. Mostantól tényleg csak az nem veszi igénybe a modern webes szolgáltatásokat, aki nem akarja – enélkül azonban gyakorlatilag lehetetlen érvényesülni bármilyen területen működjön is a vállalkozás.

A szélesebb publikumnak talán fel sem tűnt, de az elmúlt három évben óriási fejlődésen ment keresztül a hazai vezetékes internet. A távközlési szolgáltatók uniós forrásokból és saját pénzükből, a kormányzat aktív támogatásával az eredeti határidőre, 2018 végére befejezték az úgynevezett Szupergyors Internet Projektet (SZIP). A SZIP-nek köszönhetően ma már minden magyar háztartáshoz és vállalkozáshoz eljut a minimum 30 megabit/másodperc sebességű internet, a végpontok felénél pedig 100 megabit a sebesség. (Ezzel egyébként Magyarország elébe vágott az uniós kívánalmaknak, az EU ugyanis csak 2020 végére kérte a tagállamoktól a nálunk már befejeződött fejlesztést.)

A 30, illetve 100 megabit pedig nem csak arra jó, hogy gyorsabban töltsenek be a Facebook-on megnyitott videók. Ilyen sávszélesség mellett (ami a le- és feltöltési sebességben egyaránt megmutatkozik) ugyanis szó szerint kinyílik a  nagyvilág. Gyakorlatilag  nincs olyan webes, internetes szolgáltatás, amit ne lehetne akadály- és zökkenőmentesen igénybe venni. Nem tudjuk hol tárolni az adatainkat? Igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően választhatunk a számtalan felhőszolgáltató közül. Régi az irodai programcsomag? Előfizethetünk a webes verzióra (Office 365, G Suite), így az alkalmazások mindig naprakészek, a dokumentumok pedig mindig elérhetők lesznek. Átláthatatlanok az ügyféladatok? Választhatunk felhő alapú CRM-rendszert. Webshop, online számlázás, videochat az ügyfelekkel, és így tovább – a lehetőségek végtelenek, csak az igényt kell megfogalmazni.

Sokan talán még idegenkednek attól, hogy ne legyen saját szerverük, és mindent a felhőből vegyenek igénybe. Valóban, át kell állítani a gondolkodást, de a biztonságot és az üzletmenet folytonosságát nem a saját infrastruktúra garantálja. A saját szervereket, tűzfalakat üzemeltetni is kell, muszáj gondoskodni a frissítésekről, a biztonsági beállítások módosításairól és még ki tudja mi mindenről. A felhőben ezekkel a szolgáltató foglalkozik, nekünk csak a felhasználók felvételével és jogosultságaik beállításával kell törődni.
A közvetlen hardver- és szoftverköltségeken túl ez nem kevés bosszúságot és időt takarít meg a vezetőnek, aki végre foglalkozhat azzal, amivel kellene: az üzlettel, az informatikával való napi bíbelődét pedig rábízhatja azokra, akiknek ez a dolga.
Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Termékajánló

 • G Suite
  G Suite
  Egy csomagban minden, ami egy professzionális munkavégzéshez szükséges.
  Megnézem

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Termékajánló

  • G Suite
   G Suite
   Egy csomagban minden, ami egy professzionális munkavégzéshez szükséges.
   Megnézem

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.